Μια ομιλία χείμαρρο έδωσε το Σάββατο ο πρώην Δήμαρχος της Νάουσας Α.Καραμπατζός. Στην ομιλία του έκανε έναν εκτενή απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής από τότε που ανέλαβε ως δήμαρχος Νάουσας μέχρι και σήμερα.

Αρχικά ο κ. Καραμπατζός εστίασε στα 12 μεγάλα έργα που υλοποιήθηκαν στη Νάουσα επί Δημαρχίας του, στη συνέχεια στα σημαντικότερα συνεχιζόμενα έργα, μελέτες και παρεμβάσεις τα οποία θα παραδοθούν στη νέα δημοτική αρχή και η οποία πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια ολοκλήρωσής τους, καθώς και πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για περαιτέρω ενέργειες και τέλος έκλεισε με μια αναφορά στα προτεινόμενα έργα που υπέβαλλαν στην ΠΕ Ημαθίας και τα οποία αποτελούν δράσεις και έργα που «κουμπώνουν» στους Θεματικούς Στόχους του Περιφερειακού Προγράμματος και μπορούν να χρηματοδοτηθούν με την αντίστοιχη συνεχή προσπάθεια του Δήμου.

Αναλυτικά τα 12 “υπαρκτά” πλέον έργα όπως τα ανέφερε στην ομιλία του:

“Είναι λοιπόν, τα ΕΡΓΑ ΟΡΟΣΗΜΑ θα τα χαρακτήριζα, σε αυτή τη δημιουργική πορεία των δώδεκα (12) χρόνων που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες και είναι τα εξής δώδεκα (12):

Ή θα έλεγα: 12 χρόνια / 12 μεγάλα έργα.

1. ΔΗΜΟΤΙΚΟ-ΔΑΣΟΣ:

Πετύχαμε την επίλυση με νομοθετική ρύθμιση (ν.3208/2003) του ζητήματος συγκυριότητας του Δημοσίου στο Δημοτικό μας Δάσος (μερίδιο 1/5), που λίμναζε από το 1970. Έτσι καταφέραμε ο Δήμος μας να είναι ο μεγαλύτερος Δασοκτήμων στην Ελλάδα.

Η πλήρης κυριότητα στο Δάσος, μας έδινε πλέον τη δυνατότητα για περαιτέρω αξιοποίηση του Χιονοδρομικού Κέντρου 3-5 Πηγάδια, γνωστού στο Πανελλήνιο, που οφείλαμε όμως να το κάνουμε πιο ανταγωνιστικό για να αποτελέσει ατμομηχανή ανάπτυξης του τουριστικού προιόντος της Νάουσας και μάλιστα 4 εποχών (προπονητικό Κέντρο στη Ντορντόπολη–Μπαλκόνι κλπ).

Εντάξαμε το έργο στα ΣΔΙΤ προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις, μελέτες κλπ. με προυπολογισμό 30εκ. €.

Απομένει η διαγωνιστική διαδικασία και η ανάδειξη αναδόχου–επενδυτή για 40 χρόνια, με σκοπό την δημιουργία θέσεων εργασίας για τη Νάουσα και την απολαβή ανταποδοτικών ωφελειών για το Δήμο μας.

Εδώ, θέλω δύο λέξεις να πω για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

-1. Τα χιονοδρομικά κέντρα πριν 10 χρόνια όλα ήταν Δημοτικά ή Νομαρχιακά. Τώρα ή έκλεισαν ή παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες.

-2. Στο Χ.Κ. Σελίου, η Διοίκηση, εξαιτίας των προβλημάτων και του θεσμικού πλαισίου που ισχύει, παραιτήθηκε.

-3. Προχωρήσαμε σε δράσεις για την αύξηση της επισκεψιμότητας όλο το χρόνο ( αγώνες ορεινής ποδηλασίας τα καλοκαίρια, ορεινό τρέξιμο, διαμόρφωση πίστας skateboard, μουσικές εκδηλώσεις, νυχτερινό σκι, χριστογεννιάτικες χιονογιορτές κλπ.)

-4. Πετύχαμε τη διαγραφή οφειλής ύψους 150.000 € από παλιά δάνεια των προηγούμενων διοίκησεων στην ALPHA BANK (πρώην ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ).

-5. Πήραμε τις σχετικές αδειοδοτήσεις, όπως για πρώτη φορά ΣΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, άδεια πυρασφάλειας κ.ά, πράγματα που βέβαια δεν φαίνονται. Επίσης με πρωτοβουλίες μας πετύχαμε: α) Νομιμοποίηση πολεοδομικών θεμάτων, και β) Νομοθετική ρύθμιση των δασικών χρήσεων και τον αποχαρακτηρισμό αναδασωτέων εκτάσεων, πράγμα που μας αναγνωρίζουν και τα 18 Χ.Κ. της χώρας.

-6. Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από τα Χ.Κ. στα βόρεια σύνορά μας, γεγονός που οδηγεί στη φθίνουσα πορεία των Ελληνικών Χιονοδρομικών Κέντρων.

-7. Η βράβευση του 2009 ως το καλύτερο Χ.Κ. της χώρας, επιβεβαιώνει ότι τα “Πηγάδια” δεν έχασαν την εμπιστοσύνη του κόσμου.

-8. Αλλάζουν οι εποχές (αλλιώς το ’88 που έγινε η ΔΕΤΑΒ, αλλιώς σήμερα), υπάρχει μεγάλη κρίση, έντονος ανταγωνισμός, γι’ αυτό οφείλουμε να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα κλπ.

-9. Όλες οι διοίκησεις μέχρι τώρα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και άμισθοι, πλην όμως το νομοθετικό καθεστώς που ισχύει σήμερα για τις δημοτικές επιχειρήσεις είναι ασφυκτικό, με συνέπεια να μην μπορούν να λειτουργήσουν όπως στο παρελθόν.

-10. Αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε στη δύσκολη απόφαση λύσης και εκκαθάρισης, για να μην φορτώνονται κι άλλα βάρη στις πλάτες των πολίτων.

2. Η κατασκευή του Κλειστού Κολυμβητηρίου, ένα έργο στοιχειωμένο από το 1957.

Εξασφαλίσαμε τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και καταφέραμε να το ολοκληρώσουμε το 2009.

Είναι το πιο σύγχρονο κολυμβητήριο της χώρας, το μόνο αδειοδοτημένο και από το 2010 φιλοξενεί κολυμβητικούς αγώνες, αλλά και ομάδες από την ελλάδα και το εξωτερικό, που το επιλέγουν για την προετοιμασία τους. Επίσης, από το 2012, ιδρύσαμε το σύλλογο Κολυμβητική Ακαδημία Νάουσας με εκατοντάδες αθλητές, που ήδη αρχίσαν να έχουν τις πρώτες διακρίσεις.

3. Ανάδειξη της Σχολής Αριστοτέλους, με τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου Σχολής Αριστοτέλους.

Τεράστια ήταν η συμβολή του μεγάλου ευεργέτη της Νάουσας Χρήστου Λαναρά, που με τις άριστες προσωπικές μας σχέσεις, κατάφερα και τον έπεισα για τη δωρεά των 2,7εκ. €-κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου.

Στόχος, η περαιτέρω αξιοποίησή της με την ίδρυση Σχολής Αριστοτελικής Φιλοσοφίας κλπ., σε συνδυασμό φυσικά με τις άλλες αρχαιότητες θέατρο Μίεζας, Μακεδονικοί τάφοι.

4. Η ίδρυση και λειτουργία του Πανεπιστημίου (ΦΕΚ. αρ. 138/ 22-4-2004 τεύχος Α΄ -Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας), με την επανάχρηση του κτιρίου «Λόγγου-Τουρπάλη».

Ένα έργο σύνθετο και δύσκολο. Αποκαταστήσαμε πλήρως το ιστορικό πρώην βιομηχανικό συγκρότημα “το πρώτο νηματουργείο των Βαλκανίων” και το παραδώσαμε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου για 10 χρόνια στέγασε το Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας.

Η Νάουσα, ήταν η μόνη πόλη – μη πρωτεύουσα Νομού – στην Ελλάδα που έπαιρνε Πανεπιστήμιο. Είναι ένα έργο, θα λέγαμε, αντίστοιχο της ίδρυσης των Τεχνικών Σχολών από τον Φιλώτα Κόκκινο το 1963.

5. Η συνένωση της παλιάς Επαρχίας Νάουσας σε έναν Μεγάλο Δήμο. Για πολλά χρόνια όλοι μιλούσαμε για την ενοποίηση της περιοχής μας. Το 2010 με την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» – για τον οποίο πολλά αρνητικά μπορούμε να πούμε – καταφέραμε με αγώνες και διεκδικήσεις να γίνει πράξη η δημιουργία του ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ, γεγονός που τόνωσε εξωστρέφεια και το άνοιγμα της Νάουσας όχι μόνο εδαφικά, αλλά κυρίως κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά, αναπτυξιακά. Έτσι, από το 2011, ο νέος μεγάλος “Καλλικρατικός” Δήμος μας έχει έκταση 430.000 στρεμμάτων και πληθυσμό 34.583 κατοίκους. Σχεδόν διπλασιάστηκε.

6. Η επίλυση του χρόνιου προβλήματος των σκουπιδιών και το κλείσιμο όλων των χωματερών (Δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης, Εξοπλισμός με οχήματα μεταφοράς απορριμμάτων, Αποκατάσταση όλων των χωματερών κλπ). Γιατί όταν όλοι μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος και για δημιουργία ενός «πράσινου Δήμου», το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να «καθαρίσουμε» με τα σκουπίδια μας.

Πλέον όλες οι παλιές χωματερές έχουν κλείσει, τα σκουπίδια μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Έδεσσας και ήδη ξεκινήσαμε το έργο κατασκευής του ΣΜΑ στην περιοχή “Σκορπιός” Μονοσπίτων.

7. Το Ευρυζωνικό Δίκτυο Οπτικών Ινών και μέσα στη Νάουσα και σε κοινότητες. Ένα μεγάλο έργο που αναβαθμίζει τις υποδομές και καθιστά για το μέλλον πολύ ευκολότερη τη χρήση των νέων τεχνολογιών (internet, τηλεπικοινωνίες κλπ.) και την εξυπηρέτηση των πολιτών, κυρίως για τη Νέα Γεννιά.

8. Η πρωτοβουλία που πήραμε για τη συνεργασία των 11 Δήμων γύρω από το όρος Βέρμιο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΕΡΜΙΟ», που εγκρίθηκε με την υπ. αριθ. 35403/12-8-2010 απόφαση υφ. Ανάπτυξης Στ. Αρναουτάκη, προυπολογισμού 200 εκ €, από τα οποία τα 50 εκ. αφορούν τη Νάουσα και είναι μια «δεξαμενή» και ένα εργαλείο περαιτέρω ανάπτυξης, με έργα που μπορούν να ενταχθούν στο ΣΕΣ.

9. Η πρωτοβουλία επίσης που πήραμε πρώτοι στην Ελλάδα, για την ενδοπεριφερειακή –ενδοδημοτική συνεργασία 4 Δήμων (Νάουσα-/Βέροια-Πέλλα-Δίον/Όλυμπος) με αναφορά στον Μεγαλέξανδρο: «ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» και η οποία έδειξε με τις δύο πρώτες δράσεις μας (δημιουργία ιστοσελίδας στο διαδίκτυο και ενημερωτικού εντύπου) ότι μπορεί πράγματι να προσφέρει μεγάλες δυνατότητες τουριστικής επισκεψιμότητας σε όλο το «τόξο» περιαστικά της Θεσ/νίκης και ευρύτερα.

10. Η ταυτότητα της Νάουσας. Πρόκειται για ένα σύνολο έργων και παρεμβάσεων που ταυτοποιούν την μεγάλη της ιστορία, τον πολιτισμό, τη βιομηχανική κληρονομιά, το δρώμενο, το περιβάλλον, δηλ. όλα μας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, δημιουργώντας μια «διαδρομή» για τον επισκέπτη της πόλης. Αυτό το ονομάσαμε «Ενοποίηση του Αστικού Χώρου».

Πιο συγκεκριμένα:

Με παρέμβασή μας τροποποιήθηκε ο νόμος 3852/2010 «Καλλικράτης», στον οποίο ο από το 1955 δοθείς τιμητικός τίτλος «Ηρωική Πόλη» δεν αναγράφονταν. Έτσι, με το Ν.3979/2011άρθρο 44 παρ.13 αποκαταστάθηκε η ιστορική ονομασία της Νάουσας.

Στον τόπο θυσίας των 1.241 εθνομαρτύρων Ναουσαίων τοποθετήσαμε μνημείο σε αναγνώριση της προσφοράς τους μετά από 190 χρόνια.

Στο πάρκο των ηρώων επίσης, οφείλαμε τιμή στον Μακεδονομάχο Αντ.Μίγγα, όπου τοποθετήσαμε την προτομή του.

Η βιομηχανική ιστορία της Νάουσας, έπρεπε να καταγραφεί και να προβληθεί. Ετσι, με στρατηγικό σχεδιασμό, μελετήσαμε και συντάξαμε το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Νάουσας.

Διαμορφώσαμε μια ιστορική – τουριστική –περιηγητική- περιβαλλοντική-βιομηχανική κλπ διαδρομή, με την ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, με έργα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Και είναι:

Ανάδειξη του καταρράκτη «Μπίλη».
Ανάπλαση βράχου Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου-Υδροτροχός,
Διαμόρφωση χώρου πάρκινγκ στο Ηρώο,
Πολυχώρος πολιτισμού “ΒΕΤΛΑΝΣ”
Μουσείο και Συνεδριακό Κέντρο “ΕΡΙΑ”,
{ Και να θυμίσω στο σημείο αυτό πώς ήταν ο χώρος αυτός πριν…Αν δεν διεκδικούσαμε και δεν καταφέρναμε να εντάξουμε το έργο στο ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση 100%, ο χώρος θα ήταν όπως τον βλέπετε ΠΡΙΝ, και τα χρήματα θα τα έπαιρνε άλλος Δήμος… }

Πεζόδρομοι και κοίτη Αράπιτσας,
Ανάδειξη καταρράκτη «Παπαγιάννη»,
Επανάχρηση διατηρητέο κτίριο υδρόμυλος Μάκη
Και αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου υδρόμυλος “Ράιου”, μέχρι το χώρο θυσίας για την αύξηση της επισκεψιμότητας μέσα στην πόλη.
Επανάχρηση του κτιρίου ΠΙΚΠΑ σε Νηπιοβρεφονηπιακό Σταθμό.
Επίσης, στον μεγάλο οπλαρχηγό της επανάστασης της Νάουσας τον Γεροκαρατάσο, οφείλαμε επίσης τιμή οπότε τοποθετήσαμε την προτομή του στη γεννέτειρά του το «Διχαλεύρι».

Τέλος, για το μοναδικό δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες της Νάουσας», που επίσης είναι στοιχείο της ταυτότητάς της, αναθέσαμε στο ΑΠΘ (καθηγήτρια Ε.Σκουτέρη) και για πρώτη φορά εκπονήθηκε επιστημονική μελέτη καταγραφής όλων των στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά μαζί με το κινηματογραφικό ντοκουμέντο του μεγάλου Ελληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη που παραχωρήθηκε στο Δήμο μας, αποτελούν τις προυποθέσεις για την υποβολή φακέλου στην ΟΥΝΕΣΚΟ, με σκοπό την προστασία του ως στοιχείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

11. Η ανάπλαση του Αρκοχωρίου.

Με στοχευμένες μελέτες καταφέραμε και απορροφήσαμε κοινοτικούς πόρους πάνω από 1,5 εκ. ευρώ και στον παραδοσιακό–χαρακτηρισμένο και ως Αξιόλογος – οικισμός μας, υλοποιήσαμε προσεγμένες παρεμβάσεις.

Με τις αναπλάσεις κι όλα τα συναφή έργα, οι οικισμός ανάδειξε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που, έγινε σχεδόν αγνώριστος. Στόχος είναι η αύξηση προσέλευσης τουριστών και στην περιοχή αυτή.

12. Τέλος, η έναρξη του μεγάλου έργου των αποχετεύσεων στους πεδινούς οικισμούς Ανθεμίων-Ειρηνούπολης. Ήθελα και θέλω την ισόρροπη ανάπτυξη. Έβαλα στόχο να υλοποιήσω το ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ, για να πιστοποιήσω την ΕΝΟΤΗΤΑ Νάουσας-Δημοτικών Διαμερισμάτων.

Eπίσης,

τα έργα ύδρευσης-αποχέτευσης σε όλο το δήμο
η τοποθέτηση νέων φίλτρων για τη θολότητα του νερού στη Νάουσα, που δείχνουν ότι φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα
η υδροδότηση των ορεινών οικισμών,
ο Βιολογικός Στενημάχου,
η τοποθέτηση υδρομέτρων για τη μείωση της σπατάλης νερού,
οι νέες δεξαμενές σε Πολυπλάτανο–Μονόσπιτα κλπ. έχει ανεβάσει το επίπεδο των υποδομών με στόχο φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την άνοδο της ποιότητας ζωής των δημοτών μας”.