Σε 12.000 τόνους ανέρχονται οι ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών, που παραμένουν στα ψυγεία των μεγάλων συνεταιρισμών της Ημαθίας λόγω του ρωσικού εμπάργκο.

Άλλοι περίπου 13.000 τόνοι υπολογίζεται ότι δεν έχουν μαζευτεί από τα δέντρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, την οποία ολοκλήρωσε σήμερα η τοπική Διεύθυνση Γεωργίας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο.

Αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη απογραφή και για την περιοχή της Πέλλας.

Τα στοιχεια εδωσε στο Αθηναικο Πρακτορειο ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης και πρόσθεσε ότι παρότι κάποιες από τις νταλίκες που είχαν φτάσει στα ρωσικά σύνορα άρχισαν σιγά-σιγά να επιστρέφουν στη Βέροια, αρκετά είναι τα φορτία που θα επιδιωχθεί να πουληθούν “καθ’ οδόν”.

Στο μεταξύ, για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας προγραμματίστηκε -σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη- η συνάντηση των παραγωγών/εξαγωγέων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιο Καρασμάνη, ώστε να συζητηθεί τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής.

Παράλληλα, αύριο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση τεχνοκρατών για το θέμα.

Την ίδια ώρα, 11 ανεξάρτητοι βουλευτές υπογραμμίζουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στους συναρμόδιους υπουργούς την ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εξετάσει όλες τις δυνατότητες που παρέχονται για την αποζημίωση των παραγωγών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.

Επισημαίνουν ότι «το αποθεματικό για τις κρίσεις, το οποίο ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ ετησίως, δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει μία τέτοιου μεγέθους κρίση στην αγορά και επομένως από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να αναζητηθεί η ενεργοποίηση κι άλλων μηχανισμών αντιμετώπισης της κρίσης”.

Πηγή: skai.gr