Αγαπητοί αναγνώστες, μη σας παραπλανά ο τίτλος. Μη σπεύσετε να το αρνηθείτε και να αντιλογίσετε. Δεν μιλώ κυριολεκτικά. Δεν αναφέρομαι στις παραγωγές των αγροτών, στους κόπους και τις θυσίες τους να επιβιώσουν. Μιλώ δε, για εκείνα τα ροδάκινα -και όχι μόνο- που σαπίζουν στους κάδους σκουπιδιών, στα πεζοδρόμια, στο δρόμο.
Βέροια: η πιο καθαρή πόλη. Κάποτε, κατείχαμε τον τίτλο της STAR HELLAS, τώρα ο τίτλος αυτός δεν είναι παρά μια τρολιά (ας μου επιτραπεί η έκφραση της αργκό). Αρχικά, νόμιζα πως ήταν η ιδέα μου και πως η όσφρησή μου είχε υποστεί ανήκεστη βλάβη-αμέσως ξετυλίχθηκε η λίστα ονομάτων γνωστών μου ωτορινολαρυγγολόγων. Ωστόσο, ο ιατρός απεφάνθη ότι ουδεμία βλάβη είχε η όσφρησή μου. Και τι είναι αυτή η δυσωδία, που ξεχύνεται στους δρόμους από τις πρώτες πρωινές ώρες και καταλαγιάζει μόνο τη νύχτα; Μα τα σκουπίδια φυσικά!
Δεν είναι μόνο οι κάδοι, που ξεχειλίζουν από κάθε λογής απόρριμμα, που βρωμάνε. Το χειμώνα τον ανοίγεις ίσα να χωρέσει η σακούλα, μετά τον κλείνεις, κύριος. Το καλοκαίρι οι κάδοι ζέχνουν, οι δρόμοι ζέχνουν, ολόκληρη η πόλη, -κυρίως φέτος- ζέχνει! Το σκουπιδιάρικο αφήνει ζουμιά στους δρόμους, οι οποίοι δεν πλένονται, ομοίως ούτε και οι κάδοι!! Την προηγούμενη εβδομάδα, πηγαίνοντας στα δικαστήρια, με δέος, αντίκρυσα όχημα του Δήμου που έχει βούρτσες στο κάτω μέρος του και καθαρίζει τους δρόμους. Πίστευα ότι δεν υπάρχει πια!
Βέβαια, δεν μπορώ να μην επιρρίψω ευθύνες και σε εμάς τους δημότες, που δεν πετάμε τα σκουπίδια μας κατά τις νυχτερινές ώρες, ώστε οι κάδοι να αδειάσουν το πρωί. Οφείλουμε να καταλάβουμε όλοι μας-δημότες και αιρετοί δημότες- ότι προκύπτει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Τα απορρίμματα σχετίζονται με φαινόμενα απειλητικά για την Δημόσια Υγεία όταν η διάθεσή τους δεν είναι ταχεία και σωστή. Τα οικιακά απορρίμματα είναι δυνατόν να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφίμων ή άλλων οργανικών ουσιών (ιδίως νωπών), οπότε επέρχεται σήψη. Επιπρόσθετα κάποιοι μικροοργανισμοί που θα βρεθούν στα απορρίμματα μπορούν να επιζήσουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα [π.χ. η σαλμονέλα του τύφου (4-115 ημέρες), η σαλμονέλα του παρατύφου (24-136 ημέρες) και η σαλμονέλα της εντερίτιδας (μέχρι 150 ημέρες)]. Οι κίνδυνοι μεταδόσεως ασθενειών από τα απορρίμματα σχετίζονται με την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό “φορέων” μεταδόσεως διαφόρων νόσων.
Για παράδειγμα μύγες, ψύλλοι, κατσαρίδες, κουνούπια, σκνίπες, ποντίκια και άλλα τρωκτικά αυξάνονται ταχέως σε συνθήκες μη ελεγχόμενου υγιεινού περιβάλλοντος, ενώ είναι πολύ συχνό το φαινόμενο μύγες ή τρωκτικά όπως οι ποντικοί να τρέφονται από υλικό απορριμμάτων, ιδιαίτερα απορρίμματα που ξεχειλίζουν από τα δοχεία ή όταν υπάρχει απρόσεκτη απόρριψή τους γύρω από αυτά (πηγές ΥΥΚΑ ΚΑΙ ΚΕΕΛΠΝΟ). Το ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρεί τον συνεχώς αυξανόμενο όγκο οικιακών απορριμμάτων υγειονομική βόμβα. Κατόπιν τούτου, κρίνεται απαραίτητη η λήψη προληπτικών μέτρων, όπως ο διαχωρισμός των σκουπιδιών πριν την απόρριψη, ο καθαρισμός συσκευασιών τενεκεδένιων, γυάλινων κλπ, η χρήση κατάλληλων και ανθεκτικών σακουλών, και φυσικά σωστή και συχνή αποκομιδή, πλύσιμο των κάδων και των δρόμων.
Αγαπητοί μου συμπολίτες και σεις αιρετοί και μη του Δήμου μας, ανασκουμπωθείτε. Το πρόβλημα δεν λύνεται, αν δεν συμμετέχουμε στη λύση του όλοι μαζί. Όχι άλλη δυσωδία στην πόλη μας. Όχι πια πρωτεύουσα του σάπιου ροδάκινου. Ο κίνδυνος καραδοκεί.