keyboard

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 θα έχουν ισχύ τα πιστοποιητικά που παρέχουν οι αναγνωρισμένοι από το κράτος φορείς (οι φορείς εδώ) και τα οποία αποκτήθηκαν πριν από 3 χρόνια ή περισσότερο. Η διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών θα είναι 3 έτη στο εξής (κάτι το οποίο ήδη κουβεντιάζεται εδώ και μερικά χρόνια αλλά κάθε χρόνο έδιναν παράταση) και ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα πρέπει να δίνει μία εξέταση διαθεματική για να ανανεώσει το πιστοποιητικό του για άλλα τρία χρόνια.

Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) (πρώην ΟΕΕΚ) είναι ο μόνος οργανισμός ο οποίος μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών.

Τα τυπικά του θέματος

Σύμφωνα με τη νέα Κ.Υ.Α. 4204/14 (ΦΕΚ-1263 Β/16-5-14) η διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών ορίζεται στα τρία (3) έτη από την ημερομηνία έκδοσης ή ανανέωσης τους.

Θα ακολουθήσει μία μεταβατική περίοδος από 16/6/2014 έως 28/2/2015 για την ανανέωση όλων των πιστοποιητικών που έχουν εκδοθεί από 1/1/2006 (πιστοποιητικά που ανήκουν στο Διαπιστευμένο Καθεστώς)

Μία διαθεματική ενότητα θα κληθούν να δώσουν οι κάτοχοι των πιστοποιητικών σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία με κόστος το οποίο θα κυμαίνεται (κόστος πιστοποίησης) από 50 ευρώ.

Πρακτικά:

Ένας υποψήφιος / α που πήρε την πιστοποίηση πριν 3 χρόνια θα πρέπει από τώρα και στο εξής εφ’ όσον οριστικοποιηθεί η ΚΥΑ, να δίνει κάθε τρία χρόνια εξετάσεις για να ενημερώνει το πιστοποιητικό του. Η ανανέωση πολύ πιθανό να είναι επί πληρωμή σε ένα κόστος το οποίο θα ξεκινά από τα 30 ευρώ (παράβολο εξέτασης) και ενδεχομένως ένα κόστος επιμόρφωσης εφ’ όσον ο υποψήφιος πρέπει να εκπαιδευτεί στις νέες τεχνολογίες προτού δώσει εξετάσεις.

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε πιστοποιητικό το οποίο πήρατε πριν 3 χρόνια η περισσότερο;

Επικοινωνήστε με ένα εξεταστικό κέντρο, όχι απαραίτητα το κέντρο στο οποίο πήρατε το πιστοποιητικό (αυτό σε περίπτωση που μετακομίσατε σε άλλη πόλη) και εκεί θα σας δώσουν οδηγίες. Υπάρχει χρόνος καθώς θα υπάρξει και η μεταβατική περίοδος αλλά ελάτε σε επαφή έστω για μία ενημέρωση.

Πηγή: www.getcert.gr