Η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου είναι αφιερωμένη στο δεύτερο σημαντικότερο πρόσωπο της ζωής μας, τους μπαμπάδες. Δηλαδή φέτος η γιορτή του πατέρα είναι σήμερα στις 15 Ιουνίου.

Αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένη γιορτή στη χώρα μας, οφείλουμε να την τιμήσουμε ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης των θυσιών που κάνουν και οι μπαμπάδες στην ανατροφή των παιδιών.

Λιγότερο γνωστή από την αντίστοιχη γιορτή της Μητέρας, η παράδοση του εορτασμού Γιορτή του Πατέρα, ξεκίνησε από την Louisa Dodd, της οποίας ο πατέρας πολέμησε στον Αμερικάνικο Εμφύλιο Πόλεμο το 1861-1865. Το 1910 διοργάνωσε ένα κίνημα προς τιμή των πατεράδων που πέθαναν στον πόλεμο. Ο πρόεδρος Calvin Coolidge πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος Νίξον τελικά το 1974 όρισε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως επίσημη ημέρα τιμής του πατέρα. Στην Ευρώπη, η γιορτή του Πατέρα καθιερώθηκε με πολλές προσπάθειες από τους διαζευγμένους πατέρες λόγω του ότι ο θεσμός του πατέρα απαξιώνεται από τη δικαιοσύνη με τη διαδικασία των διαζυγίων.

Ο συμβολισμός του εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα είναι ανάλογος με αυτόν της Ημέρας της Μητέρας και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ευχαριστήσουμε τους μπαμπάδες που μας έδωσαν τη ζωή και αφιέρωσαν τη δικής τους προς χάρη της δικής μας ευτυχίας.

Ως σύμβολο της ημέρας επικράτησε το τριαντάφυλλο, το μεν άσπρο, για του ζωντανούς, το δε κόκκινο, για τους νεκρούς πατέρες.

Οι πατεράδες έχουν και αυτοί την γιορτή τους και οφείλουμε να τους πούμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” που μας μεγάλωσαν με τόσο κόπο και θυσίες.

Χρόνια Πολλά!