Πυρετός σε όλη τη χώρα για τις εκλογικές αναμετρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της ευρωβουλής. Ομιλίες, διαφημιστικά σποτ, φυλλάδια, ψηφοδέλτια, επισκέψεις, τηλεοπτική προβολή, κόντρες και αψιμαχίες. Θα μου επιτρέψετε να μην ομιλήσω και να μην ασκήσω κριτική για τίποτε από όλα αυτά. Στον απόηχο των εκλογών, εκτός από τα αποτελέσματα, εκτός από την αποχή, υπάρχουν και άλλα για να προβληματιστούμε. Ως νομικός μετείχα στην εκλογική διαδικασία και ως δικαστικός αντιπρόσωπος και ως γραμματέας. Αυτή τη φορά πέρα από τα συνήθη και ασυνήθιστα στραβά και ανάποδα που συνέβησαν τις δύο Κυριακές των εκλογών, ένα ήταν κοινό στα περισσότερα εκλογικά τμήματα: η έλλειψη εφορευτική επιτροπής. Θα μου πείτε, καινούριο είναι αυτό; Και θα σας απαντήσω ότι σε αυτή τη μεγάλη έκταση, ναι, για πρώτη φορά συμβαίνει. Αναλογιστείτε ότι μόνο στο σχολείο που βρισκόμουν εγώ και είχε ουκ ολίγα εκλογικά τμήματα, εφορευτική επιτροπή εμφανίστηκε σε δύο από αυτά και μάλιστα ένα και μόνο άτομο. Προσωπικά τη δεύτερη Κυριακή κάναμε εκλογές με το δικαστικό και τους εκλογικούς αντιπροσώπους.

Η απογοήτευση που ένιωσα δεν ήταν για την αποχή, που άγγιζε σχεδόν το 40%. Ήταν για το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας, που κληρώθηκαν ως εφορευτικές επιτροπές, απαξίωσαν τη διαδικασία και δεν εμφανίστηκαν ούτε για να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Πολλοί ήταν αυτοί που είπαν ότι, το μέγα κίνητρο θα ήταν η πληρωμή της επιτροπής. Ρητά και ανεπιφύλακτα δηλώνω ότι δεν αντίκειμαι σε αυτό. Ίσα ίσα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, ως επί το πλείστον, ευχαρίστως θα έδιναν ένα ποσό από τη δική τους αποζημίωση για να έχουν βοήθεια από την εφορευτική επιτροπή.

Πολλοί ήταν αυτοί που ισχυρίστηκαν ότι ο κόσμος έχει προβλήματα, έχει δουλειές, έχει παιδιά, δεν μπορεί να τα αφήσει όλα και να χάσει τη μέρα του στην εκλογική διαδικασία. Συμφωνώ ότι η ζωή έχει γίνει δύσκολη και απαιτητική και ότι, πλέον, ουδείς σηκώνεται από τη θέση του αν δεν λάβει κάτι ως αντάλλαγμα. Ωστόσο, οι εκλογές δεν είναι εργασία και δεν είναι αγγαρεία. Είναι η φωνή μας, είναι η εκλογή μας, είναι τα πιστεύω μας, είναι οι αντιρρήσεις μας, είναι η τιμωρία που επιβάλλουμε στα κακώς κείμενα. Είμαι αρκετά ρομαντική, αλλά πιστεύω ότι όταν πάψω να σας φαίνομαι τοιουτοτρόπως, θα αλλάξει και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την ελληνική πραγματικότητα. Άλλωστε, εκλογές δεν γίνονται κάθε μέρα, ούτε κάθε χρόνο. Ο καθένας από εμάς πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Όσο βρώμικο κι αν είναι το παιχνίδι της πολιτικής, ακόμη μπορούμε να το ελέγξουμε. Όσο μένουμε μακριά από τη διαδικασία, τόσο πιο βρώμικο θα γίνεται. Σκεφτείτε πόσο εύκολο είναι να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα του εκλογικού σώματος, χωρίς την ύπαρξη εφορευτικής επιτροπής και πόσο δύσκολο να αποδειχθεί η οποιαδήποτε αλλοίωση. Με ευσυνειδησία και πίστη στους θεσμούς, ολοκληρώνουμε την εκλογική διαδικασία, σεβόμενοι τους εκλογείς και τη βούλησή τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με την αποχή από τα καθήκοντα της εφορευτικής επιτροπής, κανένα μήνυμα δεν παραδίδεται. Δεν ζημιούται κανένας άλλος, παρά ο ψηφοφόρος που σηκώθηκε, ήρθε και έριξε στην κάλπη την ψήφο του. Αυτή είναι η διαμαρτυρία, η αγανάκτηση ή η επιβράβευσή του προς όσους ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν εξουσία.

Σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία, όπως είναι η ελληνική, το ανώτατο όργανο του κράτους, είναι ο λαός και ασκεί την εξουσία του με τις εκλογές. Με αυτές, το εκλογικό σώμα επιλέγει τους αντιπροσώπους του οι οποίοι, για όλη τη διάρκεια της θητείας τους, θα ασκήσουν όλες εκείνες τις αρμοδιότητες που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι, πρόκειται για δικαίωμα και αυτό προστατεύουμε με την τήρηση των υποχρεώσεών μας. Δυστυχώς, σήμερα, η απαξία στις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, στους δημοκρατικούς θεσμούς και τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας από τους ίδιους τους φορείς εξουσίας, μας οδηγεί στην πλήρη απαξίωση. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι όσο αδύναμοι, εξαρτημένοι και πολλάκις απόλυτα συνδεμένοι κι αν είμαστε με τα εξουσιαστικά κέντρα, εμείς έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον ρου της ιστορίας. Έχουμε τα εργαλεία, έχουμε τα υλικά και έχουμε και τον τρόπο να απαλείψουμε τα εμπόδια. Ελάτε να κάνουμε τη διαφορά.