Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, η ετήσια αναφορά πεπραγμένων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας για το 2013. Ένα αναλυτικό έντυπο με πολλές φωτογραφίες και στατιστικά στοιχεία που περιγράφει όλα όσα πραγματοποιήθηκαν στη Βιβλιοθήκη μας, κατά το 2013.

Μας δίνει ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι αν και πέρασαν 3 χρόνια από τη Διεθνή διάκριση που απέσπασε η Βιβλιοθήκη με το Βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση» από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates το 2010 η Βιβλιοθήκη συνεχίζει δυναμικά την ανοδική πορεία που ξεκίνησε ο πρώην Διευθυντής της και νυν Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κ. Γιάννης Τροχόπουλος. Νέες υπηρεσίες, νέες συνεργασίες, διεθνή παρουσία στο χώρο των βιβλιοθηκών πάντα με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγνωστών.

Μερικά σημεία που αξίζει να τονισθούν:

• Η βιβλιοθήκη το 2013 δάνεισε 180.449 τεκμήρια (βιβλία, περιοδικά, πατρόν, dvd, cd μουσικής κλπ) αριθμός που αποδεικνύει ότι πέρα από τις έρευνες και τις μελέτες … στη Βέροια διαβάζουν πολύ.
• Συλλογή 100.000 τεκμηρίων έντυπου και οπτικοακουστικού υλικού (βιβλία, περιοδικά, cd μουσικής, dvd, kindles, καρτ ποστάλ, σπάνιες φωτογραφίες, σπάνια έγγραφα, χάρτες, πατρόν ραπτικής, επιτραπέζια παιχνίδια κλπ) αριθμός που αυξάνεται καθημερινά και νέες πηγές πληροφόρησης (pressdisplay, ElibraryUSA κ.ά.)

• Τα εγγεγραμμένα μέλη της Βιβλιοθήκης ανήλθαν στις 28.837, δηλαδή τη Βιβλιοθήκη χρησιμοποίησε το 61% του πληθυσμού της Βέροιας!

• Αναπτύχθηκαν νέες κοινωνικές υπηρεσίες για τη διευκόλυνση των πολιτών (υποστήριξη στη συμπλήρωση των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας, συμπλήρωση αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα (σήμερα) και σε άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες ).

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για 3η συνεχή χρονιά, υπήρξε ο μεγάλος δωρητής της Βιβλιοθήκης μας, την οποία χρηματοδότησε με σκοπό την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση του εξοπλισμού και του λογισμικού, τον εμπλουτισμό των συλλογών της Βιβλιοθήκης, τη συνδρομή σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.

Στο ίδιο έντυπο, επισημαίνεται η ανάγκη να εξευρεθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης της Βιβλιοθήκης μιας και η κρατική χρηματοδότηση συνεχώς μειώνεται. Η Βιβλιοθήκη καλεί τους συμπολίτες μας, να τη στηρίξουν στην προσπάθεια αυτή.

Ρίξτε μια ματιά στην ετήσια αναφορά 2013 της Βιβλιοθήκης . Σας περιμένουμε όλους εδώ, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, την οδό Έλλης 8, στο κέντρο της πόλης, για να ακούσουμε τις προτάσεις σας, να συνεργαστούμε, να πειραματιστούμε, να σχεδιάσουμε μαζί τη βιβλιοθήκη του μέλλοντος και το πώς μπορεί αυτή να κάνει τη ζωή μας καλύτερη.