Το φάκελο των υποψηφιοτήτων του κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αυτοδιοικητική Συνεργασία” Χρήστος Σκουμπόπουλος όπως ήταν προγραμματισμένο, ωστόσο δεν ανακήρυξε τον συνδυασμό του σήμερα το Πρωτοδικείο της Βέροιας, λόγω κάποιων ελλείψεων, κάτι το οποίο δηλώνει ίσως πως δεν θα μπορέσει να λάβει μέρος στις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαϊου.

Όπως παρουσιάζει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα laos-epea.gr, το σχετικό απόσπασμα της απόφασης του Πρωτοδικείου αναφέρει τα εξής:

Απόσπασμα από την υπ. αριθμ. 8/ΕΠ/2014 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βέροιας που εκδόθηκε με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας.

… «Κατ’ ακολουθίαν, οι γραπτές δηλώσεις κατάρτισης συνδυασμών υποψηφίων Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Συμβούλων Δημοτικών Κοινοτήτων και Συμβούλων τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Βέροιας πρέπει να γίνουν δεκτές και να ανακηρυχθούν όλοι οι συνδυασμοί που δηλώθηκαν για τις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 στο Δήμο αυτόν, πλην του συνδυασμού «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Ο συνδυασμός αυτός δεν πρέπει να ανακηρυχθεί, γιατί στη δήλωσή του δεν συμπεριλαμβάνεται ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων του ½ των εκλογικών περιφερειών, όπως απαιτείται από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 18 παρ. 2β, 19 παρ. 2α και 6 του ν. 3852/2010. Ειδικότερα, από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι σε κάθε εκλογική περιφέρεια απαιτείται να περιλαμβάνονται υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στο ½ του συνόλου των περιφερειών και ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Στην προκειμένη περίπτωση η σχετική δήλωση αν και περιέλαβε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και για τις πέντε εκλογικές περιφέρειες της Βέροιας, δεν περιέλαβε σε τρεις εξ αυτών, δηλαδή σε περισσότερο από το ½ των εκλογικών περιφερειών, τον ελάχιστο προβλεπόμενο αριθμό υποψηφίων και δη α) στην εκλογική περιφέρεια Αποστόλου Παύλου περιλαμβάνονται τέσσερις (4) υποψήφιοι ενώ ο προβλεπόμενος ελάχιστος αριθμός της περιφέρειας αυτής είναι πέντε (5), β) στην εκλογική περιφέρεια Βεργίνας περιλαμβάνεται ένας (1) υποψήφιος ενώ ο προβλεπόμενος ελάχιστος αριθμός της περιφέρειας αυτής είναι δύο (2) και γ) στην εκλογική περιφέρεια Δοβρά περιλαμβάνονται δυο (2) υποψήφιοι ενώ ο προβλεπόμενος ελάχιστος αριθμός της περιφέρειας αυτής είναι τρεις (3). Επομένως, εφόσον δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις των πιο πάνω διατάξεων, η δήλωση είναι απαράδεκτη και συνεπώς ο ανωτέρω συνδυασμός δεν πρέπει να ανακηρυχθεί…»

… «Κρίθηκε, αποφασίστηκε την 3η Μαΐου 2014 και δημοσιεύθηκε στο ακροατήριο του Δικαστηρίου στη Βέροια σ’ έκτακτη δημόσια συνεδρίαση αυθημερόν.»

Ωστόσο, την Δευτέρα ο υποψήφιος Δήμαρχος πρόκειται να καταθέσει ένσταση στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας. Ώστε μέσα στην εβδομάδα να υπάρξει διαλεύκανση του τοπίου.