Δεν έχει πολλές μέρες που βρέθηκα σε μια συνάντηση, εν όψει εκλογών και η κουβέντα δεν πήγε στις δημοτικές εκλογές όπως θα ήταν προφανές και αναμενόμενο αλλά η κουβέντα επικεντρώθηκε κυρίως στις Ευρωπαϊκές εκλογές (να ‘ναι καλά ο Σταύρος Θεοδωράκης και το “Ποτάμι” του), οι οποίες προκειται να πραγματοποιηθούν και αυτές σε περίπου δυο μήνες μαζί με της εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό όμως που με παραξένεψε ήταν το γεγονός ότι όλοι μιλούσαν για αυτές, αλλά σχεδόν κανένας δεν ήξερε τι είναι στην πραγματικότητα αυτές οι εκλογές, γιατί γίνονται και τι σημαίνει η εκπροσώπηση μας στην Ευρώπη μέσω των ευρωβουλευτών που καλούμαστε να αναδείξουμε με την ψήφο μας.
Βρήκα, λοιπόν, αφορμή να αναφέρω κάποια βασικά δεδομένα που όλοι λίγο πολύ θα πρέπει να γνωρίζουμε για τον θεσμό αυτόν ο οποίος με την απλή λογική είναι το βασικό όργανο το οποίο μας αντιπροσωπεύει ως έθνος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι Ευρωεκλογές, όπως συνηθίζουμε, να τις αποκαλούμε στην καθημερινότητα μας πραγματοποιούνται κάθε 5 χρόνια, όπου οι πολίτες της ευρωπαϊκής κοινότητας καλούνται να επιλέξουν εκείνους που κρίνουν ότι θα τους εκπροσωπήσουν καλύτερα στο σπουδαίο όργανο της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τι είναι όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Είναι σαν αυτό που λέμε Βουλή; Ναι, είναι ουσιαστικά το άμεσα εκλεγμένο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών στο πλαίσιο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ.
Η οργανωτική του όμως πλευρά είναι λίγο πιο περίπλοκη. Τι εννοώ. Κάθε κράτος μέλος δικαιούται να εκλέξει έναν ορισμένο αριθμό ευρωβουλευτών. Η κατανομή των εδρών καθορίζεται στις ευρωπαϊκές Συνθήκες με βάση την αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας : οι χώρες με μεγάλο πληθυσμό έχουν περισσότερες έδρες από τις μικρότερες χώρες αλλά αυτές οι τελευταίες έχουν περισσότερες έδρες από όσες θα ελάμβαναν αν εφαρμοζόταν αυστηρά η απλή αναλογική. Για τις εκλογές του 2014 και σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισαβόνας, ο αριθμός των ευρωβουλευτών τουλάχιστον για την Ελλάδα μας θα είναι στους 21, εν αντιθέσει με την προηγούμενη φορά όπου η Ελλάδα κατείχε μια έδρα παραπάνω δηλαδή είχε 22.
Οι εκλογικές διαδικασίες δεν είναι ίδιες σε όλη την Ευρώπη αλλά έχουν κοινά στοιχεία όπως αυτό της μορφής της αναλογικής εκπροσώπησης, έχει βασικό στόχο να δώσει την ευκαιρία σε μεγάλα και μικρά κόμματα να στέλνουν εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναλόγως του αριθμού των ψήφων που λαμβάνουν. Από την πλευρά, βέβαια, του πως θα διεξαχθούν οι εκλογές, κάθε χώρα αναλαμβάνει με δική της πρωτοβουλία να τις διεξάγει. Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες διαιρούν την επικράτειά τους σε εκλογικές περιφέρειες ενώ άλλες χώρες αποτελούν ενιαίες εκλογικές περιφέρειες. Οι χώρες έχουν επίσης την δυνατότητα να επιλέξουν ακόμα και την ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία θα λάβουν χώρα οι εκλογές, αναλόγως των εκλογικών τους παραδόσεων. Στην Ελλάδα προτιμούμε ως γνωστόν την Κυριακή.
Στις εκλογές συμμετέχουν εθνικά πολιτικά κόμματα αλλά, αφού εκλεγούν, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές επιλέγουν να ενταχθούν σε διεθνικές πολιτικές ομάδες, π.χ Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ΣΦΔ) και άλλες επτά. Τα περισσότερα εθνικά κόμματα διατηρούν δεσμούς με κάποια πανευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια και άρα, ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που τίθενται το βράδυ των εκλογών είναι ποια από αυτές τις ευρωπαϊκές συσσωματώσεις θα βρεθεί σε θέση να ασκήσει την μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις που θα ληφθούν κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Να σημειώσω, κλείνοντας, ότι με την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας γνωστή και ως «η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη» που υπογράφηκε το 2007, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει μετατραπεί σε έναν ισχυρό συν-νομοθέτη και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών. Η ψήφος στις ευρωπαϊκές εκλογές δίνει σε κάθε πολίτη την ευκαιρία να επηρεάσει την μορφή του Κοινοβουλίου και τις αποφάσεις που αυτό θα λάβει κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω και γενικά την ισχύουσα πραγματικότητα, καλό θα ήταν η ψήφος μας για τις ευρωεκλογές να είναι συνειδητή και μετρημένη. Η ψήφος μας σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση είναι το δυνατό μας χαρτί. Και αν θέλετε μια συμβουλή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με την ψήφο μας εκφράζουμε τη γνώμη μας, οπότε καλό θα ήταν να την εκφράσουμε και όχι να δηλώσουμε απόντες, ως δήθεν επαναστάτες. Αυτοί που μας αντιπροσωπεύουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη Βουλή και στην Ευρωβουλή είμαστε ΕΜΕΙΣ.