Από το Ανθρώπινο Δυναμικό Βέροιας ανακοινώθηκε:

“Φρούδες αποδείχτηκαν οι ελπίδες που προέκυψαν από το προσωρινό πάγωμα της πώλησης των πρώτων 28 ακινήτων του Δημοσίου που εντάχθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Το «πράσινο φως» που έδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, για πώληση τους στις Eurobank Properties και Εθνική Πανγαία και μίσθωση από το ελληνικό δημόσιο, εντείνει την ανησυχία μας για το μέλλον του Δικαστικού Μεγάρου Βέροιας και του πρώην Δικαστικού Μεγάρου.

Τα δύο κτίρια, το ένα υπερσύγχρονο στολίδι που μόλις πέρυσι εγκαινιάστηκε, το άλλο ιστορικό μνημείο της πόλης, βρίσκονται στη λίστα της εκποίησης. Οι τελευταίες λοιπόν εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους φόβους μας, ότι αργά ή γρήγορα, αμφότερα θα αποτελέσουν κομμάτι μίας πολιτικής που στρέφεται εναντίον του κοινού συμφέροντος. Η κυβέρνηση βαφτίζει επένδυση το ουσιαστικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με σκανδαλώδεις διαδικασίες, για τις οποίες τοποθετούμαστε εδώ και μήνες μέσω των ανακοινώσεών μας, στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε αλλά και σε πρόσφατη παρέμβαση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμμετέχοντας και στηρίζοντας σχετικό αίτημα που κατατέθηκε από το Δίκτυο Δράσης Φορέων Ημαθίας.

Πέρα όμως από το πολιτικό κομμάτι, η περίπτωση του πρώην Δικαστικού Μεγάρου αποτελεί μείζον ζήτημα για την ιστορία της πόλης. Από την Οθωμανοκρατία, οπότε και χτίστηκε για να αποτελέσει το πρώτο διοικητήριο της πόλης, μέχρι πριν ένα χρόνο που λειτουργούσε, δίνοντας ζωή στην γύρω περιοχή, το κτίριο της πλατείας Ωρολογίου συνδέεται με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Βέροιας.

Σήμερα λοιπόν, ανήμερα της εθνικής επετείου, την ώρα που οι ελληνικές σημαίες κυματίζουν στα μπαλκόνια των Βεροιέων, η σημαία του ιστορικού αυτού κτιρίου -σύμβολο κυριότητας του ελληνικού δημοσίου- έχει υποσταλεί εδώ και καιρό. Μαζί της, παρέσυρε κάθε έννοια προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος, υπέρ των ελαχίστων και σεβασμού των ιστοριών που έχει να διηγηθεί αυτό το κτίριο, υπέρ μίας «αξιοποίησης» που αναμφισβήτητα θα προσπαθήσει να σβήσει το ιστορικό του αποτύπωμα.

Το Ανθρώπινο Δυναμικό στέλνει κραυγή αγωνίας προς κάθε κατεύθυνση, και καλεί τη Δημοτική Αρχή, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Βουλευτές του Νομού να σπεύσουν, ώστε παράλληλα με την κατάθεση αρμοδίως του αιτήματος απένταξης των δύο κτιρίων, να γίνει άμεση επαναλειτουργία του πρώην Δικαστικού Μεγάρου, ως Μεγάρου Πολιτισμού και να μεριμνήσουν με κάθε μέσο για την προσωρινή χρήση του από Συλλόγους και Φορείς του Δήμου μας, με τη διενέργεια πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, ώστε να κρατηθεί το κτίριο «ζωντανό» και να αποκτήσει περιεχόμενο και το αίτημα για την τελική του παραχώρηση στο Δήμο μας”.