Από τον ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας ανακοινώθηκε: “Λίγες μέρες πριν στο ελληνικό κοινοβούλιο ψηφίστηκε με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών, με τις ψήφους και των Ημαθιωτών βουλευτών (Μπατσαρά-Τσαβδαρίδη-Βεσυρόπουλου) η διάλυση της πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα μας, παρά τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου, των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ και της αντιπολίτευσης.

Τη Δευτέρα 17/2, πριν καν δημοσιευτεί ο νόμος σε ΦΕΚ, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κλείνει τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, ενέργεια που αφήνει τον κόσμο χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πετά στο δρόμο τους εργαζόμενους.

Εκφράζουμε την οργή μας για αυτή την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να βάλει λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), ένα θεσμό ο οποίος, παρά τις όποιες αδυναμίες ή ελλείψεις του, υπήρξε για 80 χρόνια αποκούμπι για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Την ώρα που ο Υπουργός ενταφιασμού της δημόσιας υγείας σκορπά απλόχερα ψευδείς διαβεβαιώσεις πως όλα τα πολυϊατρεία θα επαναλειτουργήσουν, τον διαψεύδουν ακόμα και οι ίδιοι οι στενοί του συνεργάτες! Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα” στις 11 Φεβρουαρίου, ο κ. Παύλος Θεοδωράκης νεοδιορισμένος διοικητής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, σύμβουλος πολιτικής υγείας και πρόσωπο αναφοράς στο πρόγραμμα υποστήριξης της μεταρρύθμισης του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε σε σχετική ερώτηση για το θέμα ότι «θα λειτουργήσουν περίπου 100 Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου σε όλη την Ελλάδα», όταν σήμερα οι μονάδες του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ μαζί με τα υφιστάμενα Κέντρα Υγείας ξεπερνούν τις 500!

Η μνημονιακή κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της τρόικα, κατεδαφίζει και τα τελευταία υπολείμματα κοινωνικού κράτους, μετατρέποντας το αγαθό της υγείας σε προϊόν. Οι ασφαλισμένοι πολίτες από εδώ κι εμπρός θα παραπέμπονται πλέον στον ιδιωτικό τομέα όπου κυριαρχούν τα μεγάλα συμφέροντα που λιμαίνονται το χώρο της υγείας. Ο κ. Γεωργιάδης και η κυβέρνηση είναι πλέον άκρως επικίνδυνοι για την κοινωνία. Με τους αγώνες και τη δημοκρατική έκφραση της θέλησης του λαού μας μπορούμε και πρέπει να τους ανατρέψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται”.