Περίπου 1000-1500 Ευρωπαίοι πολίτες πολεμούν στο πλευρό εξτρεμιστικών οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στη Συρία, σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Cathrine Ashton.

Η Βρετανίδα απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, επιβεβαίωσε ότι έχουν στρατολογηθεί Ευρωπαίοι πολίτες από εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις.

«Η εμπλοκή Ευρωπαίων πολιτών στην εξτρεμιστική και τρομοκρατική δράση ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, πέραν της ζημιάς που προκαλεί στις χώρες όπου αυτές δραστηριοποιούνται, αυξάνει παράλληλα τους κινδύνους μετατόπισης τρομοκρατικών δράσεων εντός της ΕΕ. Γι’ αυτό και απαιτείται η άμεση λήψη δραστικών μέτρων και στο επίπεδο της εσωτερικής ασφάλειας της Ένωσης», δήλωσε η Μ. Γιαννάκου, σχολιάζοντας την απάντηση της Ashton.

Η Ashton απηύθυνε επίσης έκκληση προς τις γειτονικές χώρες με τη Συρία να «λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα έλεγχου», προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με τρίτες χώρες, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τρομοκρατία και τη ροή ξένων μαχητών, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης.

Πηγή: euractiv.gr