του Ιωάννη Μεν. Παπαγιάννη, Υποψηφίου Δημάρχου Βεροίας

Οι διοικήσεις του Δήμου Βέροιας των τελευταίων ετών έχασαν, μεταξύ άλλων, και το θεσμικό και ουσιαστικό προσανατολισμό τους. Θεώρησαν ότι θεσπίζοντας αυστηρούς και ενίοτε παράλογους και άδικους «κανόνες» που διέπουν το εν γένει τοπικό, κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι θα προσφέρουν «υπηρεσίες στον τόπο». Η προσφορά τους ήταν καταλυτική και συλλήβδην, ιδίως τα τελευταία έτη, προς βλάβη της τεράστιας πλειοψηφίας των πολιτών. Τα πρακτικά αποτελέσματα πολλών αποφάσεων της δημοτικής Αρχής ήταν και είναι η ταλαιπωρία των πολιτών, η επιδείνωση της καθημερινής ζωής, η απουσία σχεδιασμού για το αύριο, η έλλειψη στοιχειωδών κανόνων αληθινής αρωγής και σεβασμού προς τους πολίτες . Κεντρικό φαινόμενο αποτελεί η επιβάρυνση όλων μας με πρόστιμα και κάθε λογής οικονομικές επιβαρύνσεις, όπως ενδεικτικά, η οικονομική «τιμωρία» καταστηματαρχών για διάφορες εξωφρενικές αιτίες, οδηγών αυτοκινήτων που απεγνωσμένα έψαξαν- και δεν βρήκαν- θέση στάθμευσης, ιδιοκτητών οικοπεδικών εκτάσεων, που απαλλοτριώθηκαν ή δεσμεύθηκαν, στα οποία δήθεν θα γινόταν ή «θα» γίνουν δημοτικά ή άλλα έργα, πολιτών που έπεσαν σε λακκούβες δρόμων και ζημιώθηκαν, βεροιέων που περιμένουν επί μήνες ή ακόμα και έτη απάντηση από τη Δήμαρχο και κάποιους «εκλεκτούς» της Αντιδημάρχους σε αιτήματά τους, δίκαια ή μη, και δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Η πολιτική «λογική» των φρούδων υποσχέσεων, των ταξιμάτων και της, κατά κανόνα ανήθικης κοινωνικά και παραβατικής νομικά, εξυπηρέτησης ημετέρων, σε βλάβη του δημοσίου συμφέροντος, συνεχίζεται ακόμη και τώρα, και δη από νεόκοπους υποψηφίους, «καλά παιδιά», όπως αρέσκονται να διαδίδεται, ίδιους πολιτικά με αυτούς που έχουν ρημάξει τη Βέροια και μετέτρεψαν το Δήμο σε εχθρό μας και συλλογικό «τιμωρό». Η πολιτική «λογική» αυτή πρέπει όμως τώρα να πάψει δια παντός καθότι πρέπει και θέλουμε ως κοινωνία να προχωρήσουμε με προοπτικές σε ένα αύριο συλλογικής προκοπής και ευημερίας.

Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στο να μετατρέψει το Δήμο Βέροιας σε συντεταγμένο θεσμικό φορέα που θα υπηρετεί, δεν θα ταλαιπωρεί και τιμωρεί τον πολίτη, θα κάνει τους δημότες του Δήμου Βεροίας να νιώθουν το Δήμο δίπλα τους και όχι απέναντί τους. Οι νέοι, αιρετοί εκπρόσωποι των πολιτών στο Δήμο Βέροιας θα πρέπει να σέβονται το Δήμο και τους δημότες, σαν να πρόκειται για το σπίτι τους, να προσεγγίζουν τα καθημερινά ζητήματα με ανθρωπιά, αγάπη για τον τόπο και ανιδιοτέλεια.

Η Βέροια ανήκει στους δημότες της. Την πόλη μας την αγαπάμε και είναι δική μας, πρέπει να την προσέχουμε, να τη σεβόμαστε, να προσφέρουμε ως συντεταγμένη Πολιτεία υπηρεσίες αρωγής και διευκόλυνσης προς τους πολίτες. Να νιώσει ο πολίτης ότι η αυριανή διοίκηση του Δήμου Βέροιας θα είναι αληθινά, ειλικρινά και ουσιαστικά κοντά του. Να αλλάξει η ψυχολογία και η σχέση νέων και παλαιών γενεών με τη δημοτική αρχή, να νιώσουμε ότι Δήμος και πολίτες είμαστε ένα και το αυτό. Η αυριανή δημοτική αιρετή διοίκηση θα πρέπει να εμφορείται από αρχές και αξίες, αγάπη και ειλικρινή διάθεση προσφοράς στον τόπο, με παιδεία, σεβασμό, αξιοπρέπεια, διαφάνεια, αξιοκρατία για όλους και για όλα.