Οι τελικές υπογραφές για την κατασκευή του διεθνούς αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και την ανάπτυξη του κοιτάσματος αερίου Σαχ Ντενίζ ΙΙ τίθενται σήμερα σε επίσημη τελετή στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, στο περιθώριο της οποίας θα υπογραφεί και η συμφωνία πώλησης και αγοράς (SPA) του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, την κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν.

Στην τελετή, στην οποία τελικά δεν θα παραστεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη ματαίωση της πτήσης στο Μπακού λόγω της βλάβης στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο, θα παραβρεθούν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χαγκ, ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Ετινγκερ, καθώς και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

Τον Ελληνα πρωθυπουργό επρόκειτο να συνοδεύσουν ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου. Οσο για τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας ανέφεραν ότι δεν θα αναβληθεί αλλά θα υπογραφεί κανονικά «δια της διπλωματικής οδού». Το πρότζεκτ του ΤΑΡ, του αγωγού που θα διασυνδέσει τα ελληνο-τουρκικά σύνορα με τη νότιο Ιταλία μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, έχει προχωρήσει αρκετές από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 θα απευθύνει τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το engineering και την κατασκευή του αγωγού με στόχο τα έργα να ξεκινήσουν στο τέλος του χρόνου, προκειμένου το 2019 να περάσει σε εμπορική λειτουργία.

Συνολικά υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν απαλλοτριώσεις εκτάσεων σε 55.000 ιδιοκτησίες γης στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία.

Το δυναμικό μεταφοράς του ΤΑΡ φθάνει τα 10 δισ.κμ. Αερίου/ετησίως με δυνατότητα επέκτασης στα 20 δισ.κ.μ.

Πηγή: energypress.gr