Ο χρόνος αναμονής απόκτησης της ιατρικής ειδικότητας είναι το αντικείμενο ερώτησης της Βουλευτή Ημαθίας Γεωργίας Μπατσαρά προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, δεδομένου ότι οι νέοι γιατροί βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση της πολυετούς αναμονής για την απόκτηση ειδικότητας στα ελληνικά νοσοκομεία.

Στην ερώτηση τονίζεται από τη Βουλευτή:

«Για κάποιες ειδικότητες η αναμονή ξεπερνάει και τα όρια της τραγικότητας, αφού οι ενδιαφερόμενοι θα περιμένουν ως και το 2020 και 2022 προκειμένου να εξασφαλίσουν θέσεις σε νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα για μεν τις περισσότερες ειδικότητες ο χρόνος αναμονής είναι 2-4 έτη, για δε τις ειδικότητες δερματολογία και ενδοκρινολογία ξεπερνά τα 10 με 12 έτη, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των ειδικοτήτων στις 30/06/2013 προ των συγχωνεύσεων.

Η κατάσταση αυτή, πέρα από την απογοήτευση που τους προκαλεί, τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν την πατρίδα προς εξασφάλιση ειδικότητας με αποτέλεσμα η χώρα μας να στερείται ένα αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1) Πότε και πως προτίθεται ο κ. Υπουργός να λύσει το συγκεκριμένο ζήτημα;

2) Μπορούν να ανοίξουν θέσεις ειδικότητας σε νοσοκομεία στα οποία σήμερα δεν υπάρχουν, ιδιαίτερα για τις ειδικότητες που αντιμετωπίζουν σοβαρότερο πρόβλημα αναμονής;

3) Είναι δυνατόν να δοθεί το δικαίωμα παροχής ειδικότητας σε ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές, σύστημα δοκιμασμένο και επιτυχημένο σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία;