Στα πλαίσια των προγραμματισμένων εκπαιδευτικών επισκέψεων για τον εμπλουτισμό της διδακτικής πράξης, οι μικροί μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του Δημοτικού σχολείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων με τις δασκάλες τους Ποτουρίδου Γεωργία και Κοσκερίδου Στέλλα, επισκέφθηκαν τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, στις 19/11/2013 και 18/11/2013 αντίστοιχα.

Οι εργαζόμενοι της βιβλιοθήκης με πολύ μεράκι και αγάπη ενημέρωσαν τα παιδιά για τους χώρους της βιβλιοθήκης, το σκοπό, το ωράριο λειτουργίας της, το πώς γίνεται η ταξινόμηση των βιβλίων, τη δυνατότητα δανεισμού βιβλίων, περιοδικών κλπ, αλλά και για τις ωφέλειες που απορρέουν για την τοπική κοινωνία από τη σωστή λειτουργία της.

Η επίσκεψη επικεντρώθηκε στην εκτέλεση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, βασισμένου σε τρία βιβλία με κοινό ήρωα έναν χαμαιλέοντα. Μέσα από την γιγαντοοθόνη της βιβλιοθήκης, τα παιδιά απόλαυσαν τα παραμύθια «A Color of His Own» του LeoLionni, «Έχασα το χρώμα μου και ψάχνω να το βρω» της Λίζας Βάρβογλη και «The Mixed-Up Chameleon» του Eric Carle και μαγεύτηκαν από την πανέμορφη εικονογράφησή τους. Στη φιγούρα ενός μικρού χαμαιλέοντα τα παιδιά είχαν τη ευκαιρία να αναγνωρίσουν έναν ήρωα, ο οποίος προβληματίζεται γύρω από θέματα ταυτότητας, αυτοεκτίμησης και διαφορετικότητας. Με αφορμή τις περιπέτειες και τις αναζητήσεις του τα παιδιά συζήτησαν για σχετικά θέματα, αποκωδικοποίησαν τους διάφορους συμβολισμούς, έπαιξαν γλωσσικά παιχνίδια και ψυχαγωγήθηκαν με ένα εικαστικό «πείραμα».

Στο τέλος, τα παιδιά επέλεξαν και δανείστηκαν από ένα βιβλίο το καθένα, χρησιμοποιώντας την κάρτα της τάξης τους. Έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από τον καλαίσθητο και πολυμορφικό χώρο της βιβλιοθήκης, αλλά και από την ζεστή φιλοξενία των εργαζομένων εκεί.

Ευχαριστούμε όλο το προσωπικό της βιβλιοθήκης για τις όμορφες και πολύτιμες στιγμές που χάρισαν στους μικρούς μας μαθητές. Κάθε ευκαιρία για επαφή με το καλό βιβλίο είναι για όλους μας μια πόρτα που ανοίγει και οδηγεί σε έναν νέο μαγικό κόσμο!