Μπορεί η ανεργία να καλπάζει στους περισσότερους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο τομέας της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών όμως συνεχίζει να καταγράφει αύξηση στην απασχόληση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Παρακολούθησης Κενών Θέσεων Εργασίας.

Μεταξύ 2011 και 2012 διαπιστώθηκε αύξηση ύψους 2% των απασχολούμενων στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών σε 26 Κράτη Μέλη της ΕΕ, τονίζει έκθεση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Παρακολούθησης Κενών Θέσεων Εργασίας (EURES) επισημαίνοντας τη σημασία του εν λόγω τομέα για την απασχόληση, ειδικά για τους νέους.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι οι προγραμματιστές λογισμικού και εφαρμογών συνεχίζουν να βρίσκονται μεταξύ των 25 κορυφαίων επαγγελμάτων με την μεγαλύτερη απασχόληση.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, στην επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ενόψει της τελευταίας Συνόδου Κορυφής (24 Οκτωβρίου), «μία πραγματικά Κοινή Ψηφιακή Αγορά θα συνεισέφερε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες μας, ενώ μπορεί να αποδειχθεί παράγοντας ζωτικής σημασίας για την επαναφορά της Ευρώπης στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά στους παραπάνω τομείς».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θέσπιση και μόνο της Κοινής Ψηφιακής Αγοράς θα απέφερε όφελος της τάξης του 4% επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Με τον ρυθμό ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας να υπολογίζεται στο 8% για τα επόμενα πέντε χρόνια στις χώρες των G20, η Ευρώπη καλείται να επιταχύνει τις προσπάθειές της στους τομείς των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, ωθώντας κατά πάσα πιθανότητα τους Ευρωπαίους ηγέτες να δεσμευθούν για την ολοκλήρωση της Κοινής Ψηφιακής Αγοράς ως το 2015.

«Αυτή η έκθεση ενισχύει τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την ψηφιακή οικονομία και τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Όπως υπογράμμισε το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές, όπως και στην εκπαίδευση για να πληρωθούν μελλοντικές κενές θέσεις εργασίας», τόνισε ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης.

Πηγή απασχόλησης για τους νέους

Η έκθεση υπογραμμίζει πως σε πολλές χώρες οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών αποτελούν σημαντική πηγή απασχόλησης για τους νέους. Πιο συγκεκριμένα στη Λετονία, τη Μάλτα, την Εσθονία, την Βουλγαρία, την Σλοβακία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Αυστρία πάνω από 1 στους 3 απασχολούμενους στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών είναι μεταξύ 15 και 29 ετών.

Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των φοιτητών που παρακολουθούν μαθήματα πληροφορικής έχει μειωθεί καθώς και το μερίδιό τους στο συνολικό αριθμό των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -μειώθηκε από 5% σε 4% μεταξύ 2004 και 2011- σύμφωνα με τη Eurostat.

Πηγή: euractiv.gr