Αύξηση της τάξης του 15% σημείωσαν οι εξαγωγές κρέατος αρνιών στο Ηνωμένο Βασίλειο το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρσι. Παρόλα αυτά, χρειάζεται περαιτέρω αύξηση της παραγωγής αρνιών για να αντιμετωπίσουν οι Βρετανοί κτηνοτρόφοι τη μαζική ζήτηση από το εξωτερικό.

To πρώτο μισό αυτής της χρονιάς η Βρετανία εξήγαγε συνολικά 65.582 τόνους κρέατος αρνιού.

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας του βρετανικού κρέατος αρνιού είναι η Γαλλία, καθώς αγόρασε πάνω από το 50% (34.324 τόνους) της εξαγόμενης ποσότητας.

Η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές του βρετανικού κρέατος αρνιού κατά 231%, αγοράζοντας 7.856 τόνους το πρώτο μισό του 2013, το 1/10 της εξαγόμενης ποσότητας. Ωστόσο, ως επί το πλείστον ο μεγαλύτερος όγκος ήταν χαμηλής αξίας προϊόντα, όπως τα εντόσθια.

Επίσης, η Νορβηγία και η Ολλανδία εισήγαγαν λιγότερο από το 10% του βρετανικού κρέατος αρνιού.

Παρόλη όμως, την αύξηση των εξαγωγών οι Bρετανοί εξαγωγείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς η παραγωγή δεν επαρκεί για να καλυφθεί η ζήτηση από το εξωτερικό, σύμφωνα, με τον εξαγωγέα Ζαν – Πιέρ Γκαρνιέρ, της Eblex (το βρετανικό οργανισμό για τα βοοειδή και τα πρόβατα).

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η βρετανική παραγωγή προβάτων και αρνιών δέχτηκε σημαντικό πλήγμα από τις ισχυρές χιονοπτώσεις του Μαρτίου και τώρα οι κτηνοτρόφοι αναμένουν ότι ίσως του χρόνου καταφέρουν να επανακάμψουν.

Πηγή: paseges.gr