Σε ενημέρωση των αγροτών για την υπάρχουσα κατάσταση στα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Αιτωλοακαρνανία, προχώρησε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς. Πέρα από την παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης στα φωτοβολταϊκά του νομού, αποφασίστηκαν και κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων των αγροτών.

Στην συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παπαστράτειο Μέγαρο, ο κ. Κουτσουπιάς και ο Γιώργος Τουμπής, πολιτικός μηχανικός, ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους αγρότες για την πορεία που ακολουθήθηκε για την υλοποίηση των έργων, όπως και για τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη διαδικασία. Επιπλέον, οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στα προγράμματα υποστήριξης των εγκαταστάσεων τα οποία υλοποιεί η Ένωση, και τα οποία αφορούν τόσο στην ασφάλισή τους όσο και στην τεχνική υποστήριξη, καθαρισμό πάνελ κ.α.

Ιδιαίτερα όμως στάθηκαν τόσο ο κ. Κουτσουπιάς, όσο και ο κ. Τουμπής στην κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί και τα προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία σύμφωνα με τους ίδιους οφείλονται κυρίως σε πρακτικές που ακολουθεί η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, ενώ έχουν ήδη πληρωθεί από τους αγρότες εδώ και δύο χρόνια, σε 350 πάρκα δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμα μετρητές, με αποτέλεσμα. όπως καταγγέλλεται. η ΔΕΗ να προχωρά σε αυθαίρετες μετρήσεις και χρεώσεις. Την ίδια στιγμή, καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΛΑΓΗΕ και το «χαράτσι» του 30%, θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επενδύσεων.

Τέλος, όσον αφορά το λεγόμενο “New Deal” και τις διαφαινόμενες μειώσεις στην τιμή της κιλοβατώρας κατά 10-20%, ο κ. Κουτσουπιάς είπε ότι το 10% είναι ένα αποδεκτό ποσοστό μείωσης και οι αγρότες θα πρέπει να αγωνιστούν ώστε να μείνει σε αυτό το επίπεδο και να μην φτάσει το 20%. Υπάρχει μάλιστα η εκτίμηση ότι όταν συμβεί αυτό, θα μπορέσουν οι τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων, ενώ θα διεκδικηθεί και επέκταση των συμβολαίων από τα 20 στα 30 χρόνια. Εάν μάλιστα καταργηθεί και το έκτακτο «χαράτσι», όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, τότε η υπάρχουσα κατάσταση θα αλλάξει άρδην.

Προκειμένου όμως να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι αγρότες «να δώσουν τη μητέρα όλων των μαχών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσουπιάς, ώστε να εξασφαλίσουν συμφέρουσες τιμές πώλησης του ρεύματος. Παράλληλα, αποφασίστηκε μέσα στην εβδομάδα να γίνει κινητοποίηση στην τοπική ΔΕΗ για το θέμα των μετρητών, ενώ με την υπόθεση ασχολείται και δικηγορικό γραφείο των Αθηνών το οποίο ειδικεύεται σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη ΔΕΗ.

Πηγή: energypress.gr