Στο μικροσκόπιο των αναλυτών της αστυνομία έχουν μπει οι κινήσεις των δραστών της δολοφονικής επίθεσης, όπως τη συνθέτουν μαρτυρίες, αλλά και εικόνες από κάμερες, που κατέγραψαν το σκηνικό του θανάτου στο Νέο Ηράκλειο.

Όπως μετέδωσε το iefimerida.gr, οι αναλυτές της αστυνομίας στέκονται ιδιαίτερα στον συνεπιβάτη της μοτοσυκλέτας, για τον οποίο διαπιστώνουν πως -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- πρόκειται για άτομα ειδικά εκπαιδευμένο για εκτελέσεις, επιδεικνύει ψυχραιμία και μοιάζει αποφασισμένος για όλα.

Για τους αστυνομικούς, που εξετάζουν όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το χτύπημα έχει έντονη σημειολογία: Τόσο ως προς τον εκτελεστή, όσο και όσο προς τον τρόπο που λειτούργησε η ομάδα των δολοφόνων.

Ο εκτελεστής ήταν αυτός, που κατέβηκε από τη μοτοσικλέτα και μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα δολοφόνησε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε σοβαρότατα έναν ακόμα.

Χρησιμοποίησε 12 σφαίρες, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής ευρήματα στο χώρο της επίθεσης,  από ένα όπλο Zastava. Όπλο, που μπορεί να πυροβολεί κατά ριπάς, αρκεί ο χειριστής του να μην πάρει το δάκτυλο του από τη σκανδάλη.

Πώς χρησιμοποίησε το όπλο

Ο δράστης κατά την επίθεση τράβηξε το δάχτυλο του από τη σκανδάλη, μόνο για να αλλάξει στόχο – θύμα. Η άνεση και η αποφασιστικότητα με την οποία φαίνεται να πλησιάζει τα θύματα δείχνει έναν αποφασισμένο και εκπαιδευμένο εκτελεστή.

Και αυτή την εκδοχή, έρχεται να ενισχύσει και το γεγονός ότι μετά το αρχικό χτύπημα, έδωσε τη χαριστική βολή στα θύματα. Χωρίς να φαίνεται να έχει κάποια ταραχή, αμέσως ανέβηκε και πάλι στη μοτοσικλέτα και αποχώρησε μαζί με το συνεργό του.

Οι κινήσεις των δύο δραστών όμως δείχνουν και κάποια στοιχεία για τον τρόπο που λειτούργησε η ομάδα, αλλά και τι ήθελε να δείξει προς τα έξω. Καταρχήν η επιλογή του σημείου και της ώρας. Οι δράστες επέλεξαν να χτυπήσουν σε μία πολυσύχναστη περιοχή και μάλιστα απογευματινή ώρα όπου πολλοί πολίτες θα μπορούσαν να περνούν από το σημείο.

Προφανώς οι δράστες ήθελαν να δείξουν πως δεν φοβούνται τίποτα, έχουν την εκπαίδευση και την ικανότητα να χτυπούν όπου και όποτε θέλουν χρησιμοποιώντας όπλο που μπορεί να πλήξει καίρια τους στόχους τους και να μην προκαλέσει παράπλευρες απώλειες.

Σημειώνεται ότι το αστυνομικό τμήμα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημείο της  δολοφονικής ενέργειας. “Λεπτομέρεια”, που μάλλον δεν απασχόλησε τους δράστες.

“Καθαρό” το όπλο που χρησιμοποιήθηκε

Το πρωί του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η βαλλιστική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην εν ψυχρώ δολοφονία των δύο νεαρών έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, το βράδυ της Παρασκευής, είναι «καθαρό» -δηλαδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν σε κάποια άλλη επίθεση.

Όπως μεταδίδει το Αθηναικό πρακτορείο, όλοι οι κάλυκες που βρέθηκαν και περισυνελλέγησαν από την αστυνομία στο σημείο της διπλής δολοφονικής επίθεσης έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο, προέρχονται από το ίδιο όπλο τύπου Zastava, διαμετρήματος 9 mm.

Από τον χώρο της διπλής ανθρωποκτονίας είχαν περισυνελλεγεί, δώδεκα κάλυκες. Ύστερα από τη βαλλιστική έρευνα που έγινε στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, το όπλο δεν ταυτοποιήθηκε με άλλη υπόθεση στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα για την υπόθεση, με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ, μελετά βίντεο που έχει καταγράψει τη σκηνή της δολοφονικής επίθεσης. Το βίντεο, όπως δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, παρέδωσε ο ίδιος από τα γραφεία.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι δράστες της δολοφονίας προσέγγισαν πεζή τα θύματα, αφού αποβιβάστηκαν σε κοντινό σημείο, από δίκυκλη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν. Συγκεκριμένα, οι δύο δράστες άφησαν τη μοτοσικλέτα, μάρκας Honda Varandero, σκούρου χρώματος, λίγο πιο πάνω από τα γραφεια της Χρυσής Αυγής, στην απέναντι πλευρά του δρόμου, γύρισαν με τα πόδια στο σημείο, όπου βρίσκονταν τέσσερα άτομα και ο ένας τους πυροβόλησε με το εννιάρι πιστόλι.

Αποτέλεσμα ήταν να πέσουν νεκροί από τις σφαίρες ο 27χρονος Γιώργος Φουντούλης και ο 22χρονος Μανώλης Καπελώνης, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε ο 29χρονος Αλέξανδρος Γέροντας που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς”.

Τα σενάρια της αντιτρομοκρατικής

H Αντιτρομοκρατική κινείται πάνω σε δύο πιθανά σενάρια για το ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από την επίθεση, σύμφωνα με το protothema.

Το modus operandi, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο κινήθηκαν οι δράστες, δείχνει ότι ενδεχομένως το χτύπημα να έχει να κάνει με μια οργάνωση που ανασυγκροτήθηκε από τις στάχτες του Επαναστατικού Αγώνα. Το άλλο ενδεχόμενο, θέλει την επανεμφάνιση της οργάνωσης Σέχτα Επαναστατών.

Η πιθανότητα να υπάρχει μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες όμως οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι και σε αυτή την περίπτωση κάποια παλιά μέλη άλλων οργανώσεων βρίσκονται πίσω από αυτή την ομάδα και συνεπώς όλα καταλήγουν στον ίδιο παρονομαστή.

Τα στοιχεία της επίθεσης που προσομοιάζουν με αυτά της Σέχτας Επαναστατών είναι τα εξής:

Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε είναι των 9 χιλιοστών και θυμίζει αυτό που έχειχρησιμοποιήσει στο παρελθόν η οργάνωση τόσο στη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, όσο και του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριου Σάββα.

Ο τρόπος που χτύπησαν αιφνιδιάζοντας τα θύματα και αδειάζοντας τις γεμιστήρες είναι στοιχείο που χαρακτηρίζει τη Σέχτα. Άλλωστε, στη μετά 17 Νοέμβρη εποχή είναι η μοναδική οργάνωση αντάρτικου πόλης που έχει πραγματοποιήσει εν ψυχρώ δολοφονικές επιθέσεις.

Βάσει της ίδιας πηγής, τα στοιχεία που παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με χτυπήματα της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας αλλά και της πιθανής διάδοχης οργάνωσης Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών είναι τα εξής: Ως αντεκδίκηση στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, “χτύπησαν” σχεδόν δύο μήνες αργότερα το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια τραυματίζοντας σοβαρά τον αστυνομικό των ΜΑΤ Διαμαντή Ματζούνη.

Η δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο, έγινε λίγο διάστημα μετά τη δολοφονία του ράπερ Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι.

Ως σημαντικό στοιχείο εκτιμάται απο τους αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής είναι το γεγονός ότι η Ο.Λ.Α, ήταν η μοναδική τον τελευταίο χρόνο οργάνωση που είχε την επιχειρησιακή δυνατότητα μετά την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ στη λεωφόρο Συγγρού να οργανώσει ένα τέτοιο χτύπημα.

“θρίλερ” με τη μοτοσυκλέτα

Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση με τη μοτοσικλέτα, που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες της επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο.

Οι αστυνομικοί, ενώ κατάφεραν να εντοπίσουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη της (όπως τύπος μηχανής, μάρκα, στοιχεία πινακίδας κυκλοφορίας), προβληματίζονται από το γεγονός ότι δεν έχει δηλωθεί κλοπή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το «το Βήμα», οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι τα ίχνη του ιδιοκτήτη της μοτοσυκλέτας έχουν χαθεί, τουλάχιστον δύο ημέρες προ της δολοφονικής ενέργειας, γεγονός που επίσης λαμβάνεται υπ΄ όψιν στην αστυνομική έρευνα.

Το ίδιο βράδυ της επίθεσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν κοντά στο Νέο Ηράκλειο, μία κλεμμένη μοτοσικλέτα, η οποία και μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για να εξεταστεί εάν την χρησιμοποίησαν οι δράστες.

Το ίδιο έκαναν και για ένα δίκυκλο, που βρέθηκε στην περιοχή του Μαρκόπουλου.

Το σκηνικό της επίθεσης 

Το σκηνικό της επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο συνθέτουν οι μαρτυρίες και οι πληροφορίες, που έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τo iefimerida.gr, που επικαλείται στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., οι προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις των δραστών έχουν ως εξής:

1. Άφιξη στις 19:00, με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού στη Λ.Ηρακλέιου, στο ύψος των γραφείων της ΧΑ.

2. Ο συνεπιβάτης που φοράει κράνος και γάντια κατεβαίνει από τη μοτοσυκλέτα. Κατευθύνεται προς τα γραφεία της οργάνωσης.

3. Ο δράστης είχε εντοπίσει από μακρυά τους στόχους του και μόλις τους πλησίασε, τους εκτέλεσε πυροβολώντας κατά ριπάς.

4. Στην συνέχεια τον ακολουθεί και ο οδηγός της μοτοσικλέτας.

5. Τα θύματα τους έχουν πέσει αιμόφυρτα στο έδαφος και οι δράστες τους δίνουν τη χαριστική βολή.

6. Με ψυχραιμία απομακρύνονται από το σημείο, ανεβαίνουν στη μοτοσικλέτα και εξαφανίζονται.

Πολλά τα βίντεο

Η αστυνομία έχει στη διάθεσή της, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αρκετά βίντεο από κάμερες καταστημάτων της περιοχής.

Στα βίντεο αυτά απεικονίζονται οι δράστες και όλο αυτό το υλικό είναι στα εργαστήρια, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα στοιχεία.

Όπως μετέδωσε ο “Σκάι”, οι κάμερες του κλειστού κυκλώματος που βρίσκονται στο κτήριο, όπου έγινε η επίθεση, έχουν καταγράψει λεπτό προς λεπτό και με πολύ καθαρή εικόνα τις ενέργειες των δραστών στο Νέο Ηράκλειο.

Το βίντεο βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας και σε αυτό εμφανίζονται δύο άτομα να αποβιβάζονται από μοτοσικλέτα, κοντά στο χώρο της επίθεσης και να κινούνται πεζή προς τα γραφεία της ΧΑ. Στη συνέχεια, ένας εξ αυτών πυροβολεί εν ψυχρώ τα θύματα.

Από το χώρο της δολοφονίας έχουν περισυλλεγεί, δώδεκα 12 κάλυκες, διαμετρήματος 9 χιλιοστών, οι οποίοι ανήκουν σε «καθαρό» όπλο, δηλαδή που δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια.

Πηγή:capital.gr