Ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών κατονομάζεται η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα σύμφωνα με έγγραφο της αμερικανικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας που δημοσίευσε χθες το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το έγγραφο σύμφωνα με Τα Νέα περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το Spiegel, εκτός από την ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών (SCS) που βρίσκεται στην Αθήνα, υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού. Ο εξοπλισμός τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Όρια στις δραστηριότητές των υπηρεσιών Πληροφοριών σχετικά με τις παρακολουθήσεις επικοινωνιών έθεσε στο μεταξύ ο Αμερικανός Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δηλώσεις του, ενώ κορυφώνονται οι τριβές με τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν γίνει στόχος των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας.

Πηγή: skai.gr