Μισή συμμετοχή, 12,5% αντί για 25% επί της τιμής ενός φαρμάκου, θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι επιλέγουν να αγοράσουν φάρμακα με τιμή κατώτερη της ασφαλιστικής αναφοράς, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Τα σχόλια του κ. Γεωργιάδη ήλθαν με αφορμή την κατάργηση της υποχρέωσης του ΕΟΠΥΥ να καλύπτει το 50% της διαφοράς μεταξύ της ασφαλιστικής και της λιανικής τιμής ενός φαρμάκου, εφόσον ο ασφαλισμένος επιλέγει σκεύασμα που είναι ακριβότερο από την τιμή ασφαλιστικής αναφοράς.

Η εν λόγω απόφαση δεν αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλλει το 50% της διαφοράς.

Η αλλαγή στο καθεστώς συμμετοχής των ασφαλισμένων έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ο οποίος σε ανακοίνωσή του την Κυριακή να κάνει λόγο για ασθενείς δύο ταχυτήτων.

«Δεν υπάρχει καμιά αύξηση της συμμετοχής», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, «έχουμε κατάργηση της υποχρέωσης του ΕΟΠΥΥ να πληρώνει το 50% όταν ένας ασφαλισμένος, ενώ μπορεί να πάρει φθηνό φάρμακο, επιλέγει να πάρει από μόνος του το ακριβό», εξήγησε.

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας έγιναν κατά την τελετή υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Πηγή: skai.gr