Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας πρέπει να οργανωθεί και να συντονιστεί με σοβαρό και μεθοδικό τρόπο. Στη Βέροια, περιοχή με δυναμική παρουσία στον αγροτικό τομέα, απουσιάζουν δομές και θεσμοί που θα μπορούσαν να ενισχύσουν και να ωθήσουν την αγροτική οικονομία. Όλο και περισσότεροι νέοι συμπολίτες μας επιλέγουν ή επιστρέφουν στις γεωργικές εργασίες, αναζητούν καινοτόμες καλλιέργειες, χρηματοδοτήσεις για αγορά εξοπλισμού, νέες επιστημονικές μεθόδους για την αποδοτικότητα των αγρών τους.

Η Πολιτεία, σε κεντρικό επίπεδο, πασχίζει να δώσει ό,τι μπορεί. Eμείς όμως εδώ στη Βέροια και την ευρύτερη περιοχή του Καλλικρατικού Δήμου έχουμε τους ανθρώπους που και επίστανται, ήτοι γνωρίζουν καλά, και θέλουν να προχωρήσουν με ταχύτερο βηματισμό στην ανάπτυξη της αγροτικής αγοράς. Παραγωγή, εξοπλισμός, μεταποίηση, βιομηχανοποίηση και εκσυγχρονισμός της αγροτικής οικονομίας πρέπει να υποστηριχθούν μέσα από νέους θεσμούς της τοπικής κοινωνίας σε συνεργασία με τους εξαίρετους, μορφωμένους, έμπειρους και ειδικούς στον τόπο μας γνώστες , παραγωγούς και επιστήμονες επί των αγροτικών θεμάτων. Προτείνουμε δημοσίως τη σύσταση υπό την αιγίδα του Δήμου Βέροιας ειδικού «Γραφείου ενημέρωσης Πολιτών επί Αγροτικών θεμάτων». Το γραφείο αυτό θα μπορεί να απευθύνεται σε όποιον και όποια επιθυμεί να ασχοληθεί ή να ενημερωθεί για αγροτικά θέματα, παραδοσιακές και νέες καλλιέργειες, νέες μορφές γεωργίας, επιδοτήσεις, οικολογικές και βιολογικές αγροτικές παρεμβάσεις, νέες αγορές αγροτικών προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό και οτιδήποτε συναφές.

Δημοσίως προτείνω να θεσπιστεί ειδική θέση ή αρμοδιότητα «Αντιδημάρχου Βεροίας για την Αγροτική Ανάπτυξη» ώστε να σταθεί ο Δήμος Βέροιας θεσμικά και οργανωμένα κοντά στους συμπολίτες μας που ασχολούνται με αγροτικές δραστηριότητες. Θεωρώ μάλιστα ότι θα έπρεπε ήδη εδώ και πάρα πολλά έτη να είχε δημιουργηθεί ειδικό τμήμα, κοντά στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ώστε να επικουρείται με σοβαρό και επιστημονικά άρτιο τρόπο η συγκεκριμένη δραστηριότητα. Έτσι μπορούμε ως τοπική κοινωνία να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να ξεφύγουμε από τις εικασίες και τα ευχολόγια και να προσφέρουμε χειροπιαστή και απλή λύση και βοήθεια στην ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου.

του Γιάννη Μεν. Παπαγιάννη