monti_2423900bΟ καλύτερος τρόπος να περάσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις σε πολλές χώρες της ΕΕ είναι η εγκαθίδρυση μεγάλων συνασπισμών, όπως εκείνου που έσωσε την Ιταλία από την οικονομική καταστροφή, τόνισε ο Ιταλός πρώην Πρωθυπουργός Mario Monti.

Ο Monti είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι η «βραχυπρόθεσμη προσέγγιση», το γεγονός δηλαδή ότι οι πολιτικοί επικεντρώνονται στις επιδόσεις τους στις επόμενες εκλογές και όχι στην εξεύρεση λύσεων για την χώρα τους ή τα προβλήματα της κοινωνίας.

Ο Monti μίλησε σε συνέδριο που διοργάνωσε το γαλλικό περιοδικό Le Nouvel Observateur και άλλα μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες.

Ο Ιταλός ισχυρίστηκε ότι ενώ η ΕΕ συνολικά έχει ένα σχετικά καλό επίπεδο δημοκρατίας, η ανισότητα στην κατανομή του εισοδήματος και άλλοι παράγοντες έχουν κάνει την εικόνα της λιγότερο θετική όταν αναλύεται αυτή σε εθνικό επίπεδο. Η ΕΕ δεν προσπάθησε αρκετά να αντισταθμίσει τις αδυναμίες των κρατών μελών της, πρόσθεσε.

«Πρέπει να εφεύρουμε ένα σύστημα που συνεχίζει να είναι δημοκρατικό, να εξαρτάται από τις εκλογές, αλλά αυτοί που κυβερνούν να νοιάζονται περισσότερο για την πολιτική της κυβέρνησής τους παρά να επανεκλεγούν», υπογράμμισε.

«Η αλλαγή της Συνθήκης ψυχολογικό δράμα»

Ο Ιταλός πρώην Πρωθυπουργός που υπηρέτησε και ως Επίτροπος την περίοδο 1995-2004 ενώ ανήκει και στην ομάδα των φεντεραλιστών Spinelli, πρόσθεσε ότι δεν είναι υπέρ της αλλαγής των συνθηκών που σύμφωνα με τον ίδιο, «πάντα ήταν ένα ψυχολογικό δράμα». Αντίθετα, έκανε λόγο για υλοποίηση σκληρών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο.

«Πολύ απλά, θέλουμε οι πολιτικοί να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες. Ποτέ δε θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων για παράδειγμα, που είναι δραματική, εάν δεν αλλάξουμε τους νόμους της αγοράς εργασίας», είπε.

Τόνισε πως οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να περάσουν εξαιτίας των ισχυρών αντιδράσεων των συνδικάτων. Δεν έκανε αναφορά στη Γαλλία, όπου τα ισχυρά συνδικάτα αντιτίθενται σθεναρά στην εγκατάλειψη οποιουδήποτε κοινωνικού δικαιώματος, αλλά έφερε ως παράδειγμα τη δική του χώρα και μετέφερε την εμπειρία του ως πρωθυπουργός. Ο Monti που πλέον απέχει από την πολιτική, σχημάτισε τεχνοκρατική κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2011 με την στήριξη της ιταλικής κεντροαριστεράς.

«Για αυτό είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε σε εθνικό επίπεδο, σε πολλές χώρες μας, κάποιου είδους μεγάλο συνασπισμό. Ποτέ δεν θα μπορούσα στην Ιταλία να έχω μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, την εισαγωγή των φόρων ακίνητης περιουσίας και τα μεγάλα βήματα κατά της φοροδιαφυγής, αν δεν είχα την ίδια στιγμή την υποστήριξη της δεξιάς και της αριστεράς. Η αριστερά δεν ήθελε τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, ωστόσο δεν είναι η μόνη πολιτική δύναμη που ποινικοποιήσαμε στο πλαίσιο της πολιτικής συναίνεσης, διότι και στην δεξιά δεν άρεσαν κάποια πράγματα», συνέχισε.

Πηγή: euractiv.gr