Εγκαινιάστηκαν χθες οι εκθέσεις των έργων των νέων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΦΥΣΙΣ 2013, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Καστανιά Ημαθίας από τις 19 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

xoros_fusis2013Το πρόγραμμα ήταν συνδιοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού του Βερολίνου, του Vereinigung für Genreverbindende Kunstprojekte e.V. και του Δήμου Βεροίας. Οι νέοι καλλιτέχνες, εμπνεόμενοι από το φυσικό περιβάλλον αλλά και από το μυθολογικό και ιστορικό υπόβαθρο της περιοχής, δημιούργησαν ατομικά ή σε συνέργεια έργα υψηλού επιπέδου κατά την διάρκεια των τριών εβδομάδων της εκεί διαμονής τους.Οι εκθέσεις, οι οποίες φιλοξενούνται στην Βέροια (κτήριο των Παλαιών Δικαστηρίων, Μεντρεσέ Τζαμί και Αρχοντικό Σαράφογλου) πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 22/9/2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και οι οποίες εντυπωσίασαν το φιλότεχνο κοινό της Βέροιας.

Οι εκδηλώσεις αυτές με τις οποίες ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ΦΥΣΙΣ είχαν αρχίσει το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στο Μεντρεσέ Τζαμί όπου έγινε η παρουσίαση μιας εντυπωσιακής video + sound performance από τον Takehito Koganezawa (Ιαπωνία).

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων συνέχισε την Κυριακή στην ΕΛΙΑ η παρουσίαση του «STYX or the five moons- Μόδα, Χορός, Μουσική», με τους καλλιτέχνες να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και το κοινό να απολαμβάνει μια ξεχωριστή βραδιά performance από διάφορες καλλιτεχνικές τάσεις.

Την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών πραγματοποιήθηκε performance της Aya Irizuki (Ιαπωνία) και δόθηκε συναυλία του συνόλου “FAGUS” με έργα Bach, Beethoven, Schubert κ.ά.

Το πρόγραμμα ΦΥΣΙΣ είναι ένα πενταετές ευρωπαϊκό διακλαδικό πρόγραμμα Τέχνης, διαδικασιοστρεφούς (process oriented) και εννοιολογικής εργασίας, που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβρη του 2012 με μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία. Φέτος πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Βέροιας (Παναγία Σουμελά, Καστανιά). Στο φετινό πρόγραμμα συμμετείχαν 74 σπουδαστές ελληνικών και γερμανικών πανεπιστημίων από τους χώρους των εικαστικών, της μουσικής και της μόδας. Οι νέοι σπουδαστές πέρασαν τρεις εβδομάδες μαζί, ζώντας σε στενή επαφή με τη φύση, και εργάστηκαν εμπνεόμενοι από το πλούσιο ιστορικό και μυθολογικό υπόβαθρο της περιοχής. Τα έργα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων θα παρουσιαστούν σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Το ΦΥΣΙΣ είναι εντεταγμένο στο Ευρωπαϊκό Διακρατικό Πρόγραμμα «Νεολαία εν Δράσει» και υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου, υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, του Δήμου Βέροιας, της Γερμανικής Πρεσβείας στη Ρώμη και του Δήμου της Ασίζης, με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen

Διάρκεια εκθέσεων έως 22 Σεπτεμβρίου

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:00 – 22:00

Σάββατο / Κυριακή 11:00-13:00 και 18:00-21:00