Αυστηρή προειδοποίηση προς τις Βρυξέλλες έστειλαν οι Βρετανοί Συντηρητικοί λέγοντας ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τις σύγχρονες συσκευές Ευφυούς Προσαρμογής της Ταχύτητας στα νέα αυτοκίνητα.

speed_limitsΗ Ευφυής Προσαρμογή της Ταχύτητας λειτουργεί χρησιμοποιώντας δορυφόρους, που επικοινωνούν τα όρια της ταχύτητας στα αυτοκίνητα αυτόματα, ή κάμερες που διαβάζουν τα οδικά σήματα και αυτόματα προσαρμόζουν την ταχύτητα του οχήματος.

Η Κομισιόν επιμένει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια, ωστόσο επεσήμανε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το θέμα.

«Σύμφωνα με τις προτάσεις, τα νέα αυτοκίνητα θα είναι εφοδιασμένα με κάμερες που θα μπορούν να διαβάσουν τις πινακίδες των ορίων ταχύτητας και θα πατιέται αυτόματα φρένο όταν υπερβαίνεται το όριο», αναφέρει άρθρο της Sunday Telegraph.

Η Mail on Sunday τόνισε ότι ο βρετανός υπουργός μεταφορών Patrick McLoughlin έδωσε οδηγίες στους αξιωματούχους του να μπλοκάρουν αυτό το μέτρο καθώς «παραβιάζει την ελευθερία των οδηγών».

Ο «Μεγάλος Αδελφός» του τροχού;

«Ακόμη και ο Μεγάλος Αδελφός δεν προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο των αυτοκινήτων του ανθρώπου. Δεν ξέρω εάν είναι μια επικείμενη απειλή ή λάμψη στα μάτια κάποιου αξιωματούχου της Κομισιόν, αλλά εάν ή όταν κατατεθεί στην Επιτροπή Μεταφορών, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Συντηρητικοί θα το απορρίψουν», επεσήμανε η Βρετανίδα ευρωβουλευτής των Συντηρητικών Jacqueline Foster.

«Πρόκειται επίσης και για προσβολή της προσωπικής ελευθερίας, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών να έχουν το πόδι τους στο φρένο του αυτοκινήτου σου. Η Βρετανία έχει την καλύτερη οδική ασφάλεια στην Ευρώπη και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με ανοησίες σαν αυτή», συνέχισε η Foster.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι τα δημοσιεύματα «ίσως αναφέρονται στις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της έρευνας για τον περιορισμό της ταχύτητας».

Σήμερα τέτοιοι αυτόματοι περιοριστές ταχύτητας τοποθετούνται σε βαρέα φορτηγά οχήματα και λεωφορεία. Οι διαβουλεύσεις θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των ορίων και θα εξετάσουν την επέκταση αυτών των συσκευών στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά.

«Δεν υπάρχει κάποια νομοθετική πρόταση αναφορικά με την Ευφυή Προσαρμογή της Ταχύτητας. Θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας, περίπου μέχρι το τέλος του έτους», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Πηγή: euractiv.gr