Η απόφαση της ΕΕ να εντάξει το στρατιωτικό σκέλος της Χεζμπολάχ στην ευρωπαϊκή λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων απλά «νομιμοποιεί» δυνητική επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου, τόνισε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Hassan Nasrallah.

HezbollahΣτις 22 Ιουλίου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσισαν να εντάξουν το στρατιωτικό σκέλος της Χεζμπολάχ στην ευρωπαϊκή λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων, σημαίνοντας μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ καθώς εδώ και χρόνια αντιστέκεται στις πιέσεις Ισραήλ και ΗΠΑ.

Τα στοιχεία ότι η Χεζμπολάχ ήταν πίσω από την περσινή τρομοκρατική επίθεση στο Μπουργκάς και η αυξανόμενη εμπλοκή της στον πόλεμο της Συρίας, ώθησαν τους Ευρωπαίους να προβούν στην εν λόγω απόφαση.

Νομική κάλυψη σε ισραηλινή επίθεση

«Αυτές οι χώρες πρέπει να γνωρίζουν ότι έδωσαν νομική κάλυψη στο Ισραήλ για οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Λιβάνου. Γιατί; Διότι το Ισραήλ μπορεί να πει ‘Κάνουμε πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας’», είπε ο Hassan Nasrallah.

«Αυτές οι χώρες έγιναν εταίροι στην ευθύνη για οποιαδήποτε επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου», πρόσθεσε.

«Σκοπός αυτής της απόφασης είναι να μας υποτάξει, να μας αναγκάσει σε υποχώρηση.. να μας φοβίσει. Σας λέω ωστόσο ότι μέσω αυτής της απόφασης το μόνο που θα πετύχετε είναι μια αποτυχία και απογοήτευση», συνέχισε.

«Όποιος πιστεύει ότι μια αντιστασιακή ομάδα που αντιμετώπισε τον ισχυρότερο εχθρό στην περιοχή για 33 μέρες… θα υποκύψει σε μια ανόητη απόφαση, είναι απατηλός και αδαής».

Απόψεις

«Το να χαρακτηρίσεις [τρομοκρατική] μια αντιστασιακή ομάδα που έχει κάνει αγώνα εναντίον της εισβολής και της κατοχής και έχει νόμιμη παρουσία με την υποστήριξη του λαού στην κυβέρνηση του Λιβάνου, δείχνει ότι βασίζεται σε χαλαρά λογικά θεμέλια […] Αυτή η πράξη έγινε με την κατεύθυνση κάποιων σημαινόντων μελών της ΕΕ και είναι αντίθετη σε όλες τις πολιτικές και νομικές νόρμες, προκαλεί έκπληξη και είναι απαράδεκτη […] Αυτή η πράξη θα είναι προς όφελος του παράνομου σιωνιστικού καθεστώτος και των υποστηρικτών του», τόνισε ο Ιρανός ΥΠΕΞ σε δήλωσή του

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, χαιρέτησε την απόφαση της ΕΕ, ωστόσο άσκησε κριτική στην διαφοροποίηση μεταξύ του στρατιωτικού και πολιτικού σκέλους της οργάνωσης.

«Το Ισραήλ βλέπει την Χεζμπολάχ ως μια ενιαία οργάνωση χωρίς καμία διάκριση μεταξύ των σκελών της […]. Ελπίζω η απόφαση να επιφέρει σημαντικά μέτρα εναντίον αυτής της οργάνωσης», τόνισε στην ισραηλινή Haaretz.

Πηγή: euractiv.gr