Δριμεία κριτική στην απόφαση των Βρυξελλών να εντάξουν το στρατιωτικό σκέλος της Χεζμπολάχ στην ευρωπαϊκή λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων, ασκεί το Ιράν, ο πιο σημαντικός σύμμαχος της οργάνωσης στην περιοχή.
Ύστερα από τις ασφυκτικές πιέσεις Λονδίνου και Άμστερνταμ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσισαν χθες (22 Ιουλίου) να εντάξουν το στρατιωτικό σκέλος της Χεζμπολάχ στην ευρωπαϊκή λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η ένταξη της οργάνωσης στην ευρωπαϊκή λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων αποτελεί σημαντική αλλαγή πολιτικής για την ΕΕ, καθώς εδώ και χρόνια αντιστέκεται στις πιέσεις του Ισραήλ και της Ουάσιγκτον.
Η Χεζμπολάχ συστάθηκε με οικονομική βοήθεια του Ιράν περίπου 30 χρόνια πριν και μαζί με τη Συρία αποτελούν τους κύριους συμμάχους της στην περιοχή, ενώ συμμετέχει και στην κυβέρνηση του Λιβάνου.
Υπέρ του «παράνομου» σιωνιστικού καθεστώτος
«Το να χαρακτηρίσεις [τρομοκρατική] μια αντιστασιακή ομάδα που έχει κάνει αγώνα εναντίον της εισβολής και της κατοχής και έχει νόμιμη παρουσία με την υποστήριξη του λαού στην κυβέρνηση του Λιβάνου, δείχνει ότι βασίζεται σε χαλαρά λογικά θεμέλια», τόνισε ο Ιρανός ΥΠΕΞ σε δήλωσή του.
«Αυτή η πράξη έγινε με την κατεύθυνση κάποιων σημαινόντων μελών της ΕΕ και είναι αντίθετη σε όλες τις πολιτικές και νομικές νόρμες, προκαλεί έκπληξη και είναι απαράδεκτη», είπε.
«Αυτή η πράξη θα είναι προς όφελος του παράνομου σιωνιστικού καθεστώτος και των υποστηρικτών του», συνέχισε.
ΗΠΑ-Ισραήλ χαιρετίζουν την απόφαση
Ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jay Carney είπε ότι η απόφαση των Βρυξελλών θα έχει αντίκτυπο στη χρηματοδότηση και τον εφοδιασμό της Χεζμπολάχ, καθώς και στις «τρομοκρατικές ενέργειες σε ξένο έδαφος».
«Η σημερινή απόφαση της ΕΕ στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη αντιστέκεται σθεναρά στις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ. Οι ΗΠΑ είναι υπερήφανες και θα σταθούν στο πλευρό της ΕΕ σε αυτό το μέτωπο», τόνισε.
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, επίσης χαιρέτησε χθες (22 Ιουλίου) την απόφαση της ΕΕ, ωστόσο άσκησε κριτική στην διαφοροποίηση μεταξύ του στρατιωτικού και πολιτικού σκέλους της οργάνωσης.
«Το Ισραήλ βλέπει την Χεζμπολάχ ως μια ενιαία οργάνωση χωρίς καμία διάκριση μεταξύ των σκελών της […]. Ελπίζω η απόφαση να επιφέρει σημαντικά μέτρα εναντίον αυτής της οργάνωσης», τόνισε στην ισραηλινή Haaretz.
EurActiv.gr με Reuters
Απόψεις
Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου, Adnan Mansour, χαρακτήρισε την απόφαση «βιαστική» και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Χεζμπολάχ που θα αποσταθεροποιούσε την πολιτική κατάσταση στο Λίβανο.
«Θα δημιουργήσει προβλήματα στην πολιτική ζωή του Λιβάνου μελλοντικά, δεδομένων των ευαισθησιών στο Λίβανο», είπε στο Reuters. «Πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων του Λιβάνου, όχι να δημιουργούμε πρόσθετα προβλήματα», πρόσθεσε.
Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, Kristian Vigenin, μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι η έλλειψη απόφασης θα ήταν χειρότερη από την τελική απόφαση που πάρθηκε.
«Ένα μέρος των χωρών ήταν αρχικά σκεπτικές, όχι λόγω της έλλειψης στοιχείων ή αμφιβολιών για τα διαθέσιμα στοιχεία, αλλά λόγω των επιπτώσεων της απόφασης αυτής στη σταθερότητα του Λιβάνου», είπε. Πρόσθεσε ότι η ένταξη του στρατιωτικού σκέλους της Χεζμπολάχ στην ευρωπαϊκή λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων δεν θα εμποδίσει το διάλογο «με όλα τα κόμματα στο Λίβανο» καθώς και τις νόμιμες χρηματοδοτήσεις στην κυβέρνηση και την ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Charles Tannock, ευρωβουλευτής των Συντηρητικών και εκπρόσωπος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, επαίνεσε τον Βρετανό ΥΠΕΞ William Hague για την έρευνά του που οδήγησε την ΕΕ να λάβει δράση.
«Η Χεζμπολάχ είναι μια τρομοκρατική οργάνωση υπεύθυνη για το θάνατο αθώων πολιτών μέσα και έξω από την ΕΕ […]Είναι επιτακτική ανάγκη να σταθούμε ενάντια σε εκείνες τις ομάδες που τάσσονται με το Ιράν και απειλούν το Ισραήλ και στηρίζουν παράλληλα το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, στη διάπραξη εγκλημάτων του πολέμου. Σε μια αβέβαιη Μέση Ανατολή, δεν μπορούμε να δείχνουμε σημάδια αδυναμίας στην πολιτική μας προς την Τεχεράνη και τη Δαμασκό σε πράξεις επιθετικότητας», τόνισε.
Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο επίσης χαιρέτησε την απόφαση. Ο Πρόεδρός του Ronald S. Lauder τη χαρακτήρισε «πολυαναμενόμενο μέτρο που είναι πολύ σημαντικό καθώς θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης για αυτή την οργάνωση στην Ευρώπη».
Συνέχισε λέγοντας ότι ο διαχωρισμός πολιτικού και στρατιωτικού σκέλους είναι τεχνητός, καθώς η Χεζμπολάχ έχει μια ενιαία δομή διοίκησης.
Πηγή: euractiv.gr