Έκκληση για παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ έκανε και η Ιαπωνία, ισχυριζόμενη ότι η βρετανική συμμετοχή αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τις εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.

aggliaΟ Βρετανός Πρωθυπουργός David Cameron έχει υποσχεθεί στους Βρετανούς να επαναδιαπραγματευθεί το ρόλο της Βρετανίας στην ΕΕ και εν συνεχεία να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει ανησυχίες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Obama είπε τον Ιανουάριο ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται το Λονδίνο να διατηρήσει μια «ισχυρή φωνή» εντός της ΕΕ, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός ΥΠΕΞ William Hague τόνισε ότι μια δυνητική αποχώρηση από την ΕΕ, θα απέτρεπε τους επενδυτές, θα υπονόμευε το εμπόριο και θα ζημίωνε το διεθνές στάτους της χώρας.

Η Ιαπωνία υπέβαλε το υπόμνημά της για την έκθεση που ζήτησε ο Cameron αναφορικά με την ισορροπία ισχύος μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Σύμφωνα με αυτή, πάνω από 1.300 εταιρείες έχουν επενδύσει στη Βρετανία, δημιουργώντας 130.000 θέσεις εργασίας.

«Το πλεονέκτημα του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι πύλη στην ευρωπαϊκή αγορά έχει προσελκύσει ιαπωνικές επενδύσεις. Η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει αυτό τον ευνοϊκό ρόλο», αναφέρει δήλωση στην ιστοσελίδα της η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Βρετανία.

«Η ιαπωνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να καταστήσει τη σχέση της με την ΕΕ πιο δυνατή από ποτέ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει μια ισχυρή φωνή και να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ».

Το 2011 η Ιαπωνία κατετάγη 9η χώρα σε επενδύσεις στην Βρετανία και 4η μεγαλύτερη, εάν εξαιρεθούν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το απόθεμα των ιαπωνικών επενδύσεων στη Βρετανία ήταν αξίας 36δις €.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr