Το αίτημα για την άμεση συνάντηση της Επιτροπής του Δήμου στο Υπουργείο Υγείας για το θέμα το Νοσοκομείου Νάουσας, υπέβαλλε με επείγουσα επιστολή του ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αναστάσιος Καραμπατζός. Συγκεκριμέαν η επιστολή αναφέρει:

naousa nosokomeio“Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Σας συγχαίρουμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας ω ς Υπουργού Υγείας και ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στο έργο σας.

Ο χώρος της υγείας είναι πάρα πολύ ευαίσθητος και σημαντικός για τους έλληνες πολίτες. Απαιτείται επομένως πολύ προσεκτικός χειρισμών των θεμάτων υγείας και των Νοσοκομείων. Για την πόλη μας τη Νάουσα, η συνέχιση της εύρυθμη ς λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Νάουσας είναι ζήτημα που δημιουργεί δικαιολογημένες ανησυχίες στην τοπική κοινωνία, εξαιτίας της δύ σκολης συγκυρίας και των φημών που είδαν πρόσφατα το φως τις δημοσιότητας και προαναγγέλλου ν το επικείμενο κλείσιμο πολλών Νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.

Εκφράζοντας το Πάνδημο και Ομόφωνο αίτημα του Δήμου, των φορέων, των συλλόγων και όλων των Ναουσαίων να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας , σας υποβάλλουμε συνοπτικό ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ, και σας μεταφέρουμε την αποφασιστικότητα να υπερασπισθούμε την ύπαρξη τού Νοσοκομείου τής Ηρωικής πόλης μας με σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων, οι οποίες αρχίζουν από σήμερα Δευτέρα 8 Ιουλίου με το Πανναουσαϊκό Συλλαλητήριο στην πλατεία Καρατάσου που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για το Νοσοκομείο, στην οποία συμμετέχει ο Δήμος, οι Παραγωγικοί και Συνδικαλιστικοί φορείς της Νάουσας.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

1. Το Νοσοκομείο Νάουσας είναι από τα πρώτα και πιο ιστορικά της Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας. Κατασκευάστηκε το 1937 αποκλειστικά από δωρ εές 2 Ναουσαίων και στην 75χρονη ιστορία του έχει να επιδείξει τεράστιο κοινωνι κό έργο, προσφέροντας συνεχώς ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο καταξιώθηκε στη συνείδηση των πολιτών όχι μό νο της Νάουσας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

2. Τα τελευταία τρία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά τη συγχώνευση-εν οποίηση των Διοικήσεων στα δύο Νοσοκομεία Νάουσας και Βέροιας, υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία και αβεβαιότητα για το μέλλον του Νοσοκομείου μας.

3. Σήμερα, το Νοσοκομείο Νάουσας διαθέτει 120 κλίνες και απασχολεί προσωπικό περίπου 250 ατόμων (νοσηλευτικό, ιατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό) και ουσιαστικά αποτελεί τη μόνη μεγάλη «βιομηχανία» που απέμεινε στην άλλοτε ακμάζουσα βιομηχανικά πόλη μας, η οποία, όπως γνωρίζετε, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 βιώνει έντονα το πρόβλ ημα της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας που ξεπερνά το 40%!

4. Από το 2009 ολοκληρώθηκε ένα πολύ μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού- ανακαίνισης και επέκτασης των υποδομών του Νοσοκομείου, προϋπολογισμού περίπου 4 εκ. Ευρώ, (χειρουργεία, θάλαμοι, νέα πτέρυγα κ.ά), που βελτίωσε το επίπεδο και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, αποτελεί και ένα πρότυπο χρηστής διαχείρισης των οικονομικώ ν του χάριν στην προσπάθεια του προσωπικού του. Ωστόσο, από το 2010 ξεκίνησαν και συνεχίζονται οι φήμες και βλέπουν το φως της δημοσιότ ητας απόψεις για υποβάθμιση ή κατάργησή του, με την επίκληση δήθεν στοιχείων χαμηλής πληρότητας των κλινικών κλπ, η οποία όμως πληρότητα, έχ ει άμεση συνάρτηση με την κάλυψη των κενών θέσεων, κυρίως ιατρών. Οι ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό των κλινικών, δημιουργούν πολλά προβλήματα, για τα οποί α γίνονται προσπάθειες από την ενιαία πλέον διοίκηση των Νοσοκομείων Νάουσας-Βέροιας να καλυφθούν με επικουρικούς Ιατρούς.

5. Tο νοσοκομείο της Νάουσας, είναι ένας οργανισμός που παρέχει στη γύρω περιοχή, περίπου 5.500 νοσηλείες το χρόνο. Έχει, εδώ και δεκαετίες, αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με το λαό της πόλης και συνιστά, ένα ύστατο καταφύ γιο για τους χειμαζόμενους κατοίκους αυτής της περιοχής που η σαρωτική ανεργ ία και η εισοδηματική καθίζηση, τους εμποδίζει να βρουν άλλες διεξόδους γ ια ζητήματα υγείας .

6. Είναι σημαντικό να διατηρηθεί τουλάχιστον ο βασικός κορμός του Νοσοκομείου , δηλαδή η Παθολογική, η Καρδιολογική, η Παιδιατρική, η Χειρουργική και η Ορθοπεδική κλινική , ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο του, που είναι η κάλυψη των αναγκών υγείας της Περιφέρειας Νάουσας. Παράλληλα υπάρχε ι η δυνατότητα, το Νοσοκομείο να ανακουφίσει τη λειτουργία του γειτονικού Νοσοκομείου της Βέροιας φιλοξενώντας κάποια κλινική (π.χ. Ουρολογικ ή, Νευρολογική).

7. Βασική προτεραιότητα του Δήμου Νάουσας είναι η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, η αναβάθμιση και η συνεχής βελτίωση των παρεχόμε νων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τον Ιανουάριο του 2006, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρήθηκεδωρεάν στο Νοσοκομείο ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου μας, συνολικού εμβαδού 3.814,65 τ.μ. (τμήμα της πρώην βιομηχανίας «Βέτλανς»), το οποίο γειτνιάζει με το συγκρότημα του Νοσοκομείου. Σκοπός της παραχώρησης είναι να ενταχθεί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας το έργο επέκτασης και δημιουργίας νέων και σύγχρονων νοσηλευτικών τμημάτων – κλινικών. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι στο Σχέδιο της «Επιτρ οπής Λιαρόπουλου» για το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας, στο Νοσοκομείο Νάουσας προβλεπόταν ανάπτυξη Μονάδας Φυσικής Αποκατάστασης , λόγω και της μεγάλης απήχησης και φήμης που είχε και έχει η Ορθοπεδική του Κλινική και της κεντροβαρικής λειτουργίας των τριών χιονοδρομικών κέν τρων: 3-5 Πηγαδιών, Σελίου και Καϊμάκτσαλαν. Και επιπλέον, η Ορθοπεδική Κλινι κή της Νάουσας μετά την μετακίνηση της Μαιευτικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Βέροιας, διαθέτει τουλάχιστον άλλες 20 κλίνες στις ήδη 30 υπάρχ ουσες και μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετήσει το σύνολο των περιστατικών όχι μόνο τ ου Νομού Ημαθίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής που ήδη σε ένα βαθμό την καλύπτει.

8. Η πόλη είναι γεωγραφικά τοποθετημένη περίπου στο κέντρο της, δυτικά τ ου Αξιού Μακεδονίας και θα μπορούσε να εξυπηρετήσει με έναν εξειδικευμέ νο ρόλο όλη αυτή την περιοχή, αποφορτίζοντας τις μεγάλες μονάδες της Θεσσαλονίκης από διακομιδές και μετακινήσεις ασθενών. Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο έχει ιδεατό μέγεθος και διαθέσιμες εγκαταστάσεις, για να μετεξελιχθεί σ ́ένα εξειδικευμένο Νευροκαρδιοχειρουργικό Κέντρο , που λείπει παντελώς από το χάρτη του ΕΣΥ και θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες όλης της δυτικά του Αξιού Μακεδονίας, ως προς τις αγγειακές εγκεφαλ ικές παθήσεις και τις καρδιαγγειακές νόσους (π.χ. θρομβολήσεις εμφραγμάτων, ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, επεμβάσεις βαλβιδοπλαστικής ή by pass κ.ά.). Εναλλακτικά, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως Αυτόνομο Ογκολογικό Κέντρο , αποφορτίζοντας την ήδη βεβαρυμένη νοσηλευτικά Θεσσαλονίκη ή να αναπτυχθεί ως Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης, σε συνδυασμό με την ιστορική παράδοση της Ορθοπεδικής κλινικής της . Κάτι από αυτά σε συνεργασία με σας και το Υπουργείο Υγείας θα μπορούσε σιγά-σιγά να οργανώνεται ώστε να φτάσουμε στην υλοποίησή του. Στην πόλη της Νάου σας υπάρχει ένα πνεύμα αποδοχής για τέτοιες δημιουργικές αλλαγές, που θα οδηγήσουν το Νοσοκομείο μας ένα βήμα πιο μπροστά. Δεν υπάρχει όμως καμία ανοχή στο ενδεχόμενο τουλάχιστον οι βασικές υπηρεσίες, που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο, να χαθούν από το Νοσοκομείο, επιβαρύνοντας σφοδρά την ποιότητα ζωής στην περιοχή, ειδικά σε μία τόσο δύσκολη επ οχή.

9. Το Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας εξυπηρετεί πάνω από 35.000 κατοίκους του νέου διευρυμένου «Καλλικρατικού» Δήμου Νάουσας , αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Όλοι οι Ναουσαίοι το θεωρούμε ως την πιο απαραίτητη κοινωνική μονάδα. Γι’ αυτό, η ενδεχόμενη συγχώνευση ή μεταφορά τμημάτων-κλινι κών στο Νοσοκομείο της Βέροιας θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα, αφού ένα μόνο νοσηλευτικό ίδρυμα στην Ημαθία θα κληθεί να καλύψει τις αυξημένε ς ανάγκες πληθυσμού 150.000 κατοίκων!

10. Τον περασμένο Φεβρουάριο (3-2-2013) στην διευρυμένη σύσκεψη που έ γινε με τη συμμετοχή των Πολιτικών Παραγόντων του Νομού Ημαθίας, Φορέων και 4 Συλλόγων της Νάουσας, τέθηκαν συγκεκριμένες και ξεκάθαρες θέσεις για το παρόν και το μέλλον του Νοσοκομείου Νάουσας που είναι:

• Να διατηρηθεί τουλάχιστον ο βασικός κορμός του Νοσοκομείου, δηλαδή η Παθολογική, η Καρδιολογική, η Παιδιατρική, η Χειρουργική και η Ορθοπεδική κλινική , ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο του, που είναι η εύρυθμη και χωρίς προβλήματα κάλυψη των αναγκών υγείας στην περιοχ ή της Νάουσας. Υπολειτουργία ή κλείσιμο οποιασδήποτε κλινικής από τις παραπάνω, σημαίνει ταυτόχρονη υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας σε Κέντρο Υγείας. • Να υποβληθεί άμεσα αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για την έγκαιρη προκήρυξη και την πλήρωση θέσεων ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Νάουσας για τις ήδη υπάρχουσες κενές θέσεις, αλλά και όπου άμεσα αναμένεται να υπάρξουν κενά το επόμενο διάστημα, εξαιτίας συνταξιοδότησης ιατρών (π.χ. Ορθοπεδική και Παθολογική κλ ινική κλπ.). • Να λειτουργεί στο Νοσοκομείο Νάουσας η Ουρολογική Κλινική, ως Ενιαία κλινική του Νοσοκομείου Ημαθίας, η οποία θα προσφέρει υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή, αρχικά της Ημαθίας και με μελλοντική δυνατότητα κάλυψης και του Νομού Πέλλας, ως κεντροβαρικός πόλος των τεσσάρων Νοσοκομείων Νάουσας, Βέροιας, Έδεσσας και Γιαννιτσών. • Να ανατεθεί εκπόνηση μελέτης στην Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Ημαθίας για την αξιοποίηση του εφαπτόμενου τμήματος της πρώη ν βιομηχανίας «Βέτλανς», (συνολικού εμβαδού 3.814,65 τ.μ.) το οποίο από το 2006 έχει παραχωρήσει κατά χρήση ο Δήμος Νάουσας στο Νοσοκομείο με σκοπό την επέκταση των υποδομών του και τη δημιουργία Μονάδας Φυσικής Αποκατάστασης. Επισημαίνεται ότι στην εκπόνηση της εν λόγω μελέτης θα συμβάλλει εθελοντικά Επιστημονική Ομάδα Εργασίας αποτελούμενη από Μηχανικούς και Αρχιτέκτονες του Δήμου, αλλά και ιδιώτες-επαγγε λματίες της Νάουσας. Οι βασικοί λόγοι που συνηγορούν στη δημιουργία της Μονάδας είναι: α) Το Νοσοκομείο της Νάουσας βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση (μόλις 15 χλμ), και εδώ κεντροβαρικά, από τα δύο Χιονοδρομικά Κέντρα του Βερμίου «3-5 Πηγαδιών» και «Σελίου», σε απόσταση 60 χλμ. από το Χ.Κ. «Καϊμάκτσαλαν» και 30 χλμ. από το Χ.Κ. «Ελατοχωρίου». β) Από το Δήμο Νάουσας βρίσκεται σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός μέσω των Σ.Δ.Ι.Τ. για την ανάπτυξη-βελτίωση-αναβάθμιση του Χ.Κ. «3-5 Πηγάδια», και τη δημιουργία Κέντρου Προπονητικού-Αθλητικού Τουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ (+Φ.Π.Α) για 40 τουλάχιστον χρόνια, με δυνατότη τες επισκεψιμότητας δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών και αθλητών καθόλη τη διάρκεια του έτους. γ) Με την αποπεράτωση του ήδη υλοποιούμενου έργου, της καθέτου οδού Βέροια-Νάουσα-Σκύδρα, οι αποστάσεις μειώνονται και η πρόσβαση στη Νάουσα απ’ όλη την Κεντρική Μακεδονία, αλλά και από την πόλη της Θεσσαλονίκης, γίνεται παρά πολύ εύκολη. δ) Η πόλη της Νάουσας και η ευρύτερη περιοχή, χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της (άρα και για ευχάριστη διαμονή), το πλούσιο πράσινο, τα άφθονα νερά της, το πανέμορφο άλσος Αγίου Νικολάου, και το υπερσύγχρονο Κλειστό Κολυμβητήριο που διαθέτει ο Δήμος και μπορεί να 5 αξιοποιηθεί για τη σωματική άσκηση, αλλά και τη φυσική αποκατάσταση των ασθενών. Συνεπώς, η δημιουργία μιας τέτοιας Μονάδας Φυσικής Αποκατάστασης στο Νοσοκομείο Νάουσας, θα εξυπηρετήσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Μακεδονίας. • Να εκπροσωπείται το Δημοτικό Συμβούλιο Νάουσας με ένα εκ των δύο μελών στο νέο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Ημαθίας, που ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 8, στοιχείο γ ́ του ν.4052/2012. Το Δημοτικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφασή του, πρότεινε ως τακτικό εκπρόσωπο τον Δημ. Σύμβουλο της μειοψηφίας κ. Βασίλειο Γώγο, οδοντίατρο και αναπληρωματικό τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Γιαννούλη, Ιατρό-Ορθοπεδικό. Κύριε υπουργέ, Ζητάμε άμεση συνάντηση της Επιτροπής του Δήμου Νάουσας στο Υπουργ είο σας ώστε να μπορέσουμε να εκθέσουμε και προφορικά τα δίκαια αιτήματά μας και ταυτόχρονα, Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε άμεσα τη Νάουσα, ώστε να διαπιστώσετε από κοντά τη μεγάλη σημασία και το σπουδαίο κοινωνικό έργο που προσφέρει το Νοσοκομείο μας σε χιλιάδες συμπολίτες μας στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Περιμένουμε τη θετική ανταπόκρισή σας.

Με εκτίμηση Ο Δήμαρχος Ηρωικής πόλεως Νάουσας Αναστάσιος Καραμπατζός”