Η Αντίπαρος είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί (όλοι ξέρουν πλέον ότι εκεί παραθερίζει ο Τομ Χανκς και όχι μόνο), αν και καταφέρνει ακόμα να μη γίνεται ασφυκτική ενώ διατηρεί την αυθεντικότητά της παρά το τζετ σετ που προσελκύει.

24328-53860Γύρω της βρίσκονται δεκάδες ερημονήσια με τρία από αυτά στα δυτικά της, το Δεσποτικό, το Τσιμιντήρι και το Στρογγυλό, να παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στο Δεσποτικό βρέθηκαν τμήματα ενός αρχαίου ναού, ένα αρχαϊκό κιονόκρανο, ειδώλια. Εκεί βρίσκεται και το σπήλαιο με τον αρχαιότερο σταλαγμίτη της Ευρώπης, 45 εκατομμυρίων ετών. Έχει βάθος 100 μέτρων και η κατάβαση γίνεται με μια σιδερένια σκάλα με 411 σκαλοπάτια (όχι κυλιόμενη). Καραβάκια για την Αντίπαρο αναχωρούν από την Παροικιά ανά μία ώρα (καιρού επιτρέποντος) και το ταξίδι διαρκεί 40 λεπτά. Από την Πούντα αναχωρούν φέρι-μποτ ανά μισή ώρα και το ταξίδι διαρκεί 10 λεπτά.

Πού να κολυµπήσεις

Η παραλία Θεολόγος είναι η πιο κοντινή στο κάµπινγκ του νησιού. Είναι ρηχή και περπατάς για αρκετά λεπτά μέσα στη θάλασσα. Επίσης, κοντινές είναι οι παραλίες που βγαίνουν σε συνέχειες. Πρώτη Ψαραλυκή, δεύτερη Ψαραλυκή, τρίτη Ψαραλυκή. Είναι οι παραλίες µε τα σωτήρια για σκιά αρµυρίκια, µε υποδοµές για θαλάσσια σπορ, µπαρ και ξαπλώστρες. Οι αποστάσεις στην Αντίπαρο δεν είναι µεγάλες, γι’ αυτό και πολλοί νοικιάζουν ποδήλατα. Εναλλακτικά υπάρχει το τοπικό λεωφορείο, που πηγαίνει σε όλες τις ανατολικές και νότιες ακτές του νησιού. Επίσης κάνει στάση σε Σπήλαιο, Λιβάδια, Mοναστήρια, Γλύφα. Όλα κοντά, µπορείς να πετάγεσαι από τη µία στην άλλη. Τα Μοναστήρια είναι ένας κόλπος ανάµεσα σε δύο λόφους µε πανέµορφο βυθό. Ο δρόµος µετά τον Κάµπο είναι χωµατόδροµος, πράγµα που θα κάνει τη διαδροµή λίγο περιπετειώδη. Και ακόµα: Σωρός, Αϊ-Γιώργης, Σιφνέικος Γιαλός και Bαθύς Bώλος. Από τον Αϊ-Γιώργη ξεκινούν καραβάκια για το νησί ∆εσποτικό µε τον αρχαίο οικισµό, τις σπηλιές και την κατάµαυρη άµµο. Το καλύτερο καραβάκι είναι το πειρατικό: ο Σαργός (697 3794876), το οποίο αναχωρεί ανά δύο ώρες και πάντα στην επιστροφή προσφέρει καρπούζι και βουτιές στον Επιτάφιο. Μπορείς να κάνεις και το γύρο της Αντιπάρου µε ένα από τα δύο καΐκια, τον Kαπετάν- Aντώνη και τον Aλέξανδρο. Στη δυτική πλευρά του νησιού υπάρχει η ιδανική για παιχνίδια µε τα κύµατα παραλία Λιβάδι, στην οποία µπορείς να πας µε αυτοκίνητο.

Πού να µείνεις

Camping Antiparos: Το κλασικό. Σχεδόν όλοι όσοι στην εφηβεία τους άκουσαν κάτι από ροκ, πέρασαν από αυτό το κάµπινγκ. Η παρακείµενη παραλία προτιµάται από τους γυµνιστές. Το τηλέφωνο της ρεσεψιόν είναι 61221, ενώ το άτοµο κοστίζει € 8 την ηµέρα την περίοδο αιχμής. Η Χώρα έχει αρκετά ξενοδοχεία και δωµάτια σε καλές τιµές. Ενδεικτικά: Το Lilly’s Island (61411) µε δωµάτια, διαµερίσµατα, studios, κήπο και πισίνα. Για πιο ήσυχα η Λίλυ και ο Ντέρεκ έφτιαξαν το Lily’s Village (lilysisland.com), στον Αϊ-Γιώργη, περίπου 12 χιλιόµετρα από τη Χώρα και µόλις δέκα λεπτά µε τα πόδια από την παραλία. Λιτά δωµάτια σε κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική έχει ο ξενώνας Ωλίαρος (25305) στον οµώνυµο κόλπο, ο Ανάργυρος (61204) και ο Κούρος (61084) στο λιµάνι. Το πιο παλιό και ιστορικό ξενοδοχείο της Αντιπάρου είναι το Μανταλένα (61206).

Πού να φας

Στο λιµάνι υπάρχουν τα κλασικά γραφικά ταβερνάκια µε θέα τις βάρκες και τα αρµυρίκια. Ωστόσο, ξεχωρίζει το Τσιπουράδικο (61736) µε ντόπιο τσίπουρο και εξαιρετικούς µεζέδες, αλλά και η ταβέρνα του Μάκη. Για κάτι γρήγορο στο όρθιο µέχρι αργά, µετά τα ποτά, η Χώρα έχει τουλάχιστον τρία σουβλατζίδικα. Για πρωινό µε ανάγνωση εφηµερίδας το καλύτερο σηµείο είναι η Ρόµβη στην παραλία, δίπλα από το πρακτορείο Τύπου. Για πρωινό µε ποικιλία και φουλ υγεία είναι το καφέ Νησήλιος (61113), το οποίο ανοίγει στις 8.30. Στη µέση του πεζόδροµου το Yannis Place είναι πάντα γεµάτο.

Εκατό μέτρα αριστερά από το κεντρικό πεζόδρομο είναι η αυλή της Κληματαριάς, η οποία σερβίρει μόνο το βράδυ. Στον Αϊ- Γιώργη, µετά το µπάνιο, είναι απαραίτητη µια στάση στο ουζερί του Captain Πιπίνος. Τα χταπόδια λιάζονται από το πρωί και σε περιµένουν.

Πού να διασκεδάσεις

Στην πλατεία θα βρεις το θρυλικό The Doors, για ένα overdose µε τον Τζιµ Μόρισον, και ακριβώς δίπλα το πιο σύγχρονο ροκ µπαρ µε την αυλή Lucky Luke. Πολύ καλά κοκτέιλ στο Soul Sugar, για mainstream µουσική το πάντα γεµάτο γωνιακό Smile, κλασικά επίσης ο Τζίτζικας και το Boogaloo, κι αυτά πολύ κοντά στην πλατεία. Πιο μετά, εννοείται πως όλοι οι δρόµοι οδηγούν στην after ντίσκο La Luna.

Κωδικός: 22840

Αστυνομία: 61202

Λιμεναρχείο: 61485

Κοινότητα: 61570

Πρώτες Βοήθειες: 22500

Πηγή: athensvoice.gr