Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» με τις ευλογίες του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης & Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα θα πραγματοποιήσει και φέτος το 15ο «Συναπάντημα» της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, της τρίτης και τέταρτης προσφυγικής γενιάς των Ποντίων, στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας από 18 έως 21 Ιουλίου 2013.15ο_antamwma_pontioiΤο Συναπάντημα αποτελεί πλέον έναν ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό, με την συμμετοχή 700 και πλέον εκπροσώπων νεολαιών ποντιακών συλλόγων (16 έως 30 χρονών)  από την Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι αποτέλεσμα μιας αρμονικής συνεργασίας για τη συνέχιση αυτής της μοναδικής παράδοσης, των ηθών, των εθίμων και ης ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων που στοχεύουν στην αλληλογνωριμία των νέων καθώς και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων της παράδοσής μας.

Φέτος, οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν, εκκλησιασμό, επιστημονικές διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, λαογραφικά δρώμενα, γνωριμία με τα μορφωτικά ή πολιτιστικά αξιοθέατα της Ημαθίας και συζητήσεις γύρω από θέματα που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Επίσης, περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις ποντιακές παραδοσιακές βραδιές, με ποντιακό γλέντι και μουσικές βραδιές, στις οποίες μεταξύ άλλων αναδεικνύονται και τα νέα ταλέντα παραδοσιακής ποντιακής μουσικής (λυράρηδες, τραγουδιστές, κ.α.).