Σχέδια για την σύσταση ειδικής επιτροπής έρευνας των καταγγελιών κατασκοπείας της ΕΕ από τις ΗΠΑ, προετοιμάζει η Ευρωβουλή. Στο μεταξύ, πολλοί ευρωβουλευτές επιδίωξαν να υποβαθμίσουν τις πιέσεις περί παγώματος των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

europarliament_0_0Η ειδική επιτροπή θα συσταθεί εντός της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, και θα υποβάλει τη σχετική έκθεση στα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv, θα διατυπώσει προτάσεις για τον τρόπο αποζημίωσης σε περίπτωση που αποδειχθεί παραβίαση, καθώς και μέτρα πρόληψης προκειμένου να μην επαναληφθούν μελλοντικά παρόμοια γεγονότα κατασκοπείας.

Στην κοινή πρόταση για ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν μικτό κοινοβουλευτικό και δικαστικό έλεγχο στις υπηρεσίες πληροφοριών, όπως ήδη υπάρχει σε κάποιες χώρες της ΕΕ.

Πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για τις επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος PRISM των ΗΠΑ και θα διεξάγουν συζήτηση σήμερα (3 Ιουλίου). Θα θέσουν νέα ερωτήματα στην Κομισιόν για τις τελευταίες συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς και για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Guy Verhofstadt, ζήτησε από την Ουάσιγκτον άμεση απάντηση «όχι κεκλεισμένων των θυρών, αλλά εντός της Ευρωβουλής», αντηχώντας την άποψη πολλών ευρωβουλευτών ότι οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα όρια.

«Το πάγωμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων είναι ανόητο»

Πολλοί ευρωβουλευτές ωστόσο, προσπάθησαν να αποκλιμακώσουν την ένταση και υποβάθμισαν τις εκκλήσεις των Πρασίνων και κάποιων Σοσιαλιστών περί αναστολής των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, που αναμένεται να ξεκινήσουν αυτό το μήνα στην Ουάσιγκτον.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γερμανός ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred Weber, είπε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να παραγκωνίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε βιαστική απόφαση αναστολής των διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΠΑ.

«Χρειαζόμαστε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αποτελεί στρατηγικό συμφέρον για εμάς. Αυτή η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει μέσο καταπολέμησης της ανεργίας», τόνισε.

«Ό, τι έγινε έγινε, δεν μπορούμε να προβούμε σε βιαστικά συμπεράσματα, ωστόσο νομίζω πρέπει να είμαστε σταθεροί σε αυτό το θέμα με τους Αμερικανούς», υπογράμμισε αναφερόμενος στους ευρωπαϊκούς κανόνες για την ιδιωτική ζωή και προστασία δεδομένων, που είναι αυστηρότεροι στην Ευρώπη συγκριτικά με τις ΗΠΑ.

Η Κομισιόν είπε επίσης χθες ότι η υπόθεση κατασκοπείας δεν πρέπει να επηρεάσει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ.

Ο Verhofstadt είπε ότι κάποια μέρη των εμπορικών διαπραγματεύσεων θα μπορούσαν να παγώσουν, όπως πχ αυτά σχετικά με τις μεταφορές δεδομένων και την προστασία δεδομένων, όχι όμως ολόκληρη η συμφωνία.

«Υπάρχει μεγάλος αριθμός φακέλων που μπορεί να ανασταλεί, ωστόσο δεν αναστέλλεις κάτι που θέλεις. Είναι σχετικά ανόητη αυτή η ιδέα», επέμεινε.

Σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος που διάβασε η EurActiv, η Κομισιόν θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα πρότυπα προστασίας προσωπικών δεδομένων της ΕΕ καθώς και οι διαπραγματεύσεις στο τρέχον πακέτο προστασίας δεδομένων, δε θα υπονομευθούν από την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Πηγή: euractiv.gr