Το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου. Ένα νησί πανέμορφο, κινηματογραφικό (εκεί γυρίστηκε «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι»), με κρυστάλλινες βραβευμένες παραλίες, καταπράσινα βουνά, αιολικά πάρκα, σπήλαια, λίμνες. Ένα νησί θαύμα ό,τι πρέπει για εξερεύνηση!

24489-54299Πού να κολυμπήσεις

Κοντά στο Αργοστόλι, ο όνομα και πράγμα Μακρύς Γιαλός. Οργανωμένη τεράστια παραλία με άμμο και δίπλα της ο Πλατύς Γιαλός ίδιας ομορφιάς και σύνθεσης. Ο Μύρτος είναι η παραλία σήμα κατατεθέν του νησιού. Οργανωμένη, βραβευμένη, με λευκό βότσαλο και κρυστάλλινα βαθιά νερά. Μείνε μέχρι το ηλιοβασίλεμα, το θέαμα είναι συγκλονιστικά όμορφο. Η παραλία Ξι, στο Ληξούρι, έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τις υπόλοιπες του νησιού. Έχει κόκκινη άμμο και ρηχά νερά, που σημαίνει ότι ιδανική για οικογενειακή κατάσταση. Στη Σκάλα, στα νοτιοανατολικά του νησιού, η παραλία είναι οργανωμένη, αμμουδερή και με ταβέρνες για φαγητό αμέσως μετά. Στα βόρεια, στο Φισκάρδο, κάνε μια βουτιά στην κοσμική Έμπλυση, ή στη μικρή Φωκί που πήρε το όνομα της από τις μονάχους-μονάχους φώκιες. Αν δεν σε κουράζει το περπάτημα, ακολούθησε το μονοπάτι μέσα στο κυπαρισσόδασος και θα αποζημιωθείς από το μικρό και ήσυχο Δαφνούδι. Παραλία με βότσαλο και μια υπέροχη σπηλιά για ρομάντζα. Για ηρεμία πήγαινε και στην Πλατειά Άμμο. Πρέπει να κατέβεις 400 σκαλοπάτια αλλά αξίζει! Αν θέλεις να δεις που γυρίστηκε «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» πήγαινε στη σχετικά άγνωστη παραλία της Αγίας Σοφίας και στα Γοργοτά. Μεγάλες δόξες.

Πού να µείνεις

Φισκάρδο: Στο μπουτίκ ξενοδοχείο Emelisse (26740 41200).

Σάμη: Sami Beach Hotel (26740 22802)  και στο Ιonian Emerald Resort & Spa  (26740 22708) στον Καραβόμυλο, δίπλα στη Σάμη.

Σκάλα: Στο Porto Skala Hotel Village (26710 83501)

Ληξούρι: Δίπλα στο κύµα, στο ξενοδοχείο Ποσειδών (26710 92518), στο παραδοσιακόSummery (91871) και στο Αpollonion Resort & Spa (94400) στην παραλία Ξι.

Αργοστόλι: Στην περιοχή Τραπεζάκι 14χλμ. από το Αργοστόλι, για prive καταστάσεις στοIdeales Resort (www.idealesresort.gr), µε 11 βίλες με πισίνα, μόλις 3 λεπτά από την παραλία, στο White Rocks (26710 28332-5). Κοντά στο Αργοστόλι, στα Σβορωνάτα, στο συγκρότημαAvithos Resort (42365) μέσα στο πράσινο και με μεγάλη πισίνα.

Λάσση: Στο 4άστερο Εnalion Suites (26710 27781-2) με διαμερίσματα σ’ έναν καταπληκτικό κήπο με πισίνα.

Στο γραφικό χωριό Άσσο: Χωριό Μπραούνη (26710 42365), χτισμένο αμφιθεατρικά στο λόφο με ανεξάρτητες πισίνες, και στα όμορφα διαμερίσματα της Ρόης (26740 51001).

Πού να φας

Στην ΤV star Τασία, στο Φισκάρδο, για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά  και στο διπλανό Vasso’s για αστακομακαρονάδα.

Στο Αργοστόλι, για διεθνείς γεύσεις στο Casa Grec (24091) και για δημιουργική μεσογειακή, πολύ καλή κουζίνα πήγαινε στο club restaurant Κatavothres (22221). Τα βράδια οι ρυθμοί ανεβαίνουν όταν τα decks αναλαμβάνουν γνωστοί djs. Ο χώρος διατίθεται και για εκδηλώσεις.

Στην Αγία Ευφημία βρίσκεται η ταβέρνα το Πέρασμα (26740 61990) με καλό φαγητό και φρέσκο ψάρι.

Κοντά στη Σάμη, στα Πουλάτα η ταβέρνα του Ρομπόλη αξίζει για τα πεντανόστιμα κρέατα.

Στα Φάρσα: ο Αστρολάβος έχει εξαιρετικά ψαρικά, όπως και η μικρή ψαροταβέρνα στην παραλία της Αγίας Κυριακής στα Ζόλα που ειδικεύεται στο τηγανιτό ψαράκι.

Στο Ληξούρι, για μαγειρευτά στου Ζορµπά (93129), Χύμα κατάσταση και φθηνό, πεντανόστιμο φρέσκο ψαράκι πάνω στην άμμο, στου Βάτσα.

Όπως και να ’χει, πριν φύγεις δοκίμασε τα κεφαλονίτικα κρασιά Ρομπόλα, αμυγδαλόπιτες, καρυδόπιτες και γλυκά του κουταλιού.

Πού να διασκεδάσεις 

Το Bass club (25020), στο Αργοστόλι, είναι απ’ τα πιο παλιά και φέτος ανανεωμένο. Δίπλα του και το Βass Café, ανοιχτό απ’ το πρωί για καφέ, snacks και άραγμα με lounge μουσική.

Στο εβδομαδιαίο στέκι της ATHENS VOICE, στην κεντρική πλατεία, πιες το καφεδάκι σου στοPolo café bar, κι αν μεσημεριάσει ή βραδιάσει δοκίμασε και τα ιταλικά του πιάτα. Εxtra tip: ΤοPolo διαθέτει και µια ιδιαίτερα προσεγµένη βιβλιοθήκη, όπου θα βρεις και τα βιβλία της A.V.

Τσέκαρε ακόµα και τo Spileo club στον Πόρο, το Del Mare στην Αγία Παρασκευή.

Στο Αργοστόλι, πήγαινε στο bar Le Sapin Noir, ο έλατος, όπως το λένε οι ντόπιοι, και στον Πλάτανο. Στις Καταβόθρες σημείωσε τις εξής ημερομηνίες-πάρτι: 28/7 Greg Gauthier, 4/8 Zepherin Saint, 11/8 Joe Claussell, 15/8 Timmy Regisford.

Μην ξεχάσεις

Να επισκεφθείς τον Δεκαπενταύγουστο το πανηγύρι στα Σιμώματα, με παραδοσιακές λιχουδιές και άφθονο κρασί, και την Παναγία Λαγκουβάρδα, αν θέλεις να δεις τα ακίνδυνα και γούρικα φίδια της Παναγίας τα οποία εμφανίζονται μόνο τότε.

Να πας στην παραδοσιακή γιορτή κρασιού της Ρομπόλας στα Φραγγάτα και στο πανηγύρι του Αγ. Γερασίμου για άφθονο κρασί, τραγούδι και χορούς.

Εξερεύνησε τα σπήλαια της Μελισάνης και της ∆ρογκαράτης, κάνε μια βόλτα στα ενετικά κάστρα της Άσσου και του Αγ. Γεωργίου, επισκέψου το λαογραφικό και αρχαιολογικό μουσείο (στο Αργοστόλι και τα δύο). Μια τελευταία αλλά αξιόλογη βόλτα είναι αυτή στο βουνό Αίνος. Είναι εθνικός δρυμός με μαύρα έλατα, που δεν θα δεις πουθενά αλλού, και άγρια άλογα!

Κωδικός: 26710
(26740 για περιοχή Σάμης)
Αστυνοµία: 28404
Λιµεναρχείο: 22397
∆ήµος Αργοστολίου: 26713 62600
Πρώτες Βοήθειες: 24641-6

Πηγή: athensvoice.gr