Η σπουδαία και εμβληματική μορφή του Αποστόλου Παύλου, καθώς και το κοσμοϊστορικό γεγονός της επίσκεψής του στην πόλη της Βέροιας είναι το θέμα της έκθεσης του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα και ζωγράφου, Ευθύμιου Βαρλάμη.

varlamisΗ έκθεση, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελείται από εικαστικά έργα διαφόρων διαστάσεων με σκηνογραφικές παραστάσεις. Θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή, 28 Ιουνίου, στη 1μμ, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βέροιας, γενέτειρας του καθηγητή Βαρλάμη, ο οποίος ζει στην Αυστρία.

Ο κ Βαρλάμης επισημαίνει στον κατάλογο της έκθεσης: “Είκοσι χρόνια μετά τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τη γενέτειρά μας, τη Βέροια! Και με περηφάνια διαβάζουμε στις Πράξεις των Αποστόλων ότι πολλές Ελληνίδες, απ’ τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις, δέχθηκαν τη χριστιανική πίστη. Έγιναν οι πρώτες χριστιανές στην Ευρώπη, είκοσι μόλις χρόνια μετά τη Σταύρωση και Ανάσταση του Κυρίου! Πόσο θα ήθελα να ζούσα κι εγώ ο ταπεινός αυτή τη συνάντηση. Με πόση χαρά θα συναντούσα όλες τις αξιοσέβαστες προ-προ-πρόγονές μας, τις πρώτες ευρωπαίες χριστιανές, την κυρία Αγάθα, την κυρία Βερονίκη, την κυρία Αλεξάνδρα, την κυρία Φίλα, την κυρία Αριάγνη, την κυρία Παραμόνα”.

Και συνεχίζει στο ίδιο κείμενο: “Ο Απόστολος των Εθνών, ο Παύλος, επισκέπτεται και πάλι μετά από 2.000 περίπου χρόνια την πόλη μας τη Βέροια”. Με το έργο μου θέλω να τιμήσω και να δοξάσω τον Απόστολο Παύλο και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου γι’ αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός με τις σκηνογραφικές παραστάσεις του μεγάλου Αποστόλου και των συνοδών του, Τιμόθεου, Σίλα και Λουκά, όπως και του συμπατριώτη μας Σώπατρου, που τον συνόδευσε στην ασιατική του πορεία και βρήκε μαρτυρικό θάνατο στην Κέρκυρα.

Για το έργο αυτό ο Μητροπολίτης Βέροιας Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων υπογραμμίζει: “Η παρουσία και το κήρυγμα του αποστόλου Παύλου στη Βέροια, πατρίδα του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, τον κάνει να δίνει ενα περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα στη συγκεκριμένη συλλογή, καθώς μέσα από τα έργα της αναβιώνει την προσωπική του σχέση με τον τιμώμενο απόστολο αλλά και τη σχέση του αποστόλου με τη μακεδονική Βέροια που τον φιλοξένησε, όταν έφθασε εδώ διωγμένος από τη Θεσσαλονίκη, και δέχθηκε με προθυμία τον λόγο του”.

Στην έκθεση θα λειτουργήσει η “Κρύπτη”, όπου με την ανάλογη σκηνοθεσία και με τη σύμπραξη της αρχιτεκτονικής, της ζωγραφικής, της μουσικής και του λόγου, ο θεατής θα βιώνει την επίσκεψη του Απόστολου των Εθνών στην πόλη της Βέροιας.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των φετινών “Παύλειων”, υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας και με την υποστήριξη του δήμου Βέροιας.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι τις 27 Ιουλίου και οι ώρες λειτουργίας καθημερινά 7μμ – 9μμ και Σαββατοκύριακα επιπλέον 11πμ με 1μμ.