Σενάρια πρόωρων εκλογών πυροδοτεί η απόφαση του πρωθυπουργού να προωθήσει, παρά τις ενστάσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση των περίπου 2.600 εργαζομένων της. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο κ. Αντ. Σαμαράς πιστεύει ότι οι κ. Ευ.

D68AD4D082A959759B8B131A3F6DA694Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης δεν μπορούν να ακολουθήσουν στον ταχύ βηματισμό που απαιτείται προκειμένου να ξεπεραστούν οι στόχοι του προγράμματος. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Σαμαράς φέρεται να εκτιμά ότι η Ν.Δ. βρίσκεται κοντά στον στόχο διεκδίκησης ακόμη και της εξασφάλισης αυτοδυναμίας, ως η μόνη ευρωπαϊκού προσανατολισμού πολιτική δύναμη. Κατ’ άλλες εκτιμήσεις τονίζεται ότι, ούτως ή άλλως, η εικόνα ασυνεννοησίας μεταξύ των τριών κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση υποδεικνύει πως οι εκλογές θα μπορούσαν να προκύψουν ως απότοκο της αδυναμίας συνεργασίας Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Μετά τις ανακοινώσεις του κ. Σ. Κεδίκογλου, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζήτησαν την άμεση συνάντηση των τριών αρχηγών, καθώς και την αναστολή της κυβερνητικής απόφασης. Και από τα δύο κόμματα, μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων στις οποίες προέβησαν στελέχη τους, έγινε σαφές ότι οι βουλευτές τους δεν πρόκειται να επικυρώσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που κατατέθηκε δίχως τις υπογραφές των υπουργών που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Επίσης, πηγές και από τα δύο κόμματα δεν απέφευγαν να εντάξουν την πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά σε μια ευρύτερη στρατηγική, που έχει ως απώτερο σκοπό την καλλιέργεια κλίματος πόλωσης και την προκήρυξη εν ευθέτω χρόνω πρόωρων εκλογών. Με αφορμή την περίπτωση της ΕΡΤ, οι μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι επανέφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας.

Τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη είχε ενημερώσει από προχθές ο πρωθυπουργός, στον οποίο οι δύο αρχηγοί εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ωστόσο, οι πρώτες ανακοινώσεις των δύο κομμάτων ήταν μάλλον ήπιες, γεγονός που δημιούργησε ερωτήματα περί του βαθμού στήριξης που παρέχουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην απόφαση Μαξίμου.

Εντονες αντιδράσεις

Συγκεκριμένα, στην Ιπποκράτους, η επιρροή της οποίας στο Ραδιομέγαρο είναι παραδοσιακά αυξημένη, η πρώτη «χλιαρή» – όπως χαρακτηρίστηκε από αρκετούς– ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις, που έφτασαν ώς το γραφείο του κ. Βενιζέλου. Τελικά, αποφασίστηκε η συγγραφή και δημοσιοποίηση πιο σκληρής ανακοίνωσης και η αποστολή κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ (Φώφη Γεννηματά, Ι. Μανιάτης, Χρ. Πρωτόπαπας, Δ. Καρύδης).

Δεν είναι τυχαίο ότι στη δεύτερη ανακοίνωση τονίζεται πως εξεδόθη προκειμένου «κανείς να μην “παρεξηγήσει” τίποτα». Πηγές του ΠΑΣΟΚ απέδιδαν το κλείσιμο της ΕΡΤ στην αποτυχία του κ. Αντ. Μανιτάκη να παρουσιάσει ένα επιτυχημένο πρόγραμμα απομάκρυνσης υπαλλήλων από το Δημόσιο. Στην ανακοίνωση αφήνεται και υπαινιγμός για τους εκλογικούς σχεδιασμούς, τους οποίους διαβλέπουν ορισμένοι και στην Ιπποκράτους. «Δεν θέσαμε ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κανείς που το θέτει;».

Από την Ιπποκράτους γνωστοποιήθηκε, επίσης, ότι ο κ. Βενιζέλος, στη σύσκεψη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «θα κάνει μεγάλο πολιτικό λάθος όποιος υποτιμήσει αυτά που λέμε». Την κίνηση του κ. Σαμαρά σε «ρυθμούς εκλογών» διαπίστωναν και στη ΔΗΜΑΡ. Από την Αγ. Κωνσταντίνου έγινε γνωστό ότι θα κατατεθεί πρόταση νόμου, με την οποία θα ζητείται η επίσπευση της ψηφοφορίας επί της ΠΝΠ.

Πηγή: skai.gr