Τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο θα υποδεχθεί η Ημαθία, ο οποίος θα την επισκεφθεί ανεπίσημα μεν, αλλά με κάθε επισημότητα θα τον υποδεχτούν η Μητρόπολη και οι τοπικές αρχές της Ημαθίας.

patriarxis_mosxasΟ Πατριάρχης Μόσχας, ο οποίος θα βρίσκεται στην Ελλάδα από τις 1-7 Ιουνίου για επίσημη επίσκεψη, θα βρεθεί στη Βέροια στις 7 Ιουνίου, όπου στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει η υποδοχή του στο Βήμα του Απ. Παύλου της Βέροιας.

Η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας στη Βέροια γίνεται κατόπιν προσωπικής του επιθυμίας, προκειμένου να επισκεφθεί τη Βέροια κατά την διάρκεια των Παυλείων, ενός θεσμού, που χρόνια γνωρίζει και, αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα του θεσμού, αποστέλλει κάθε χρόνο εκπρόσωπό του, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαργαρίτας Δαμιανίδου στην εφημερίδα “Ημερήσια”, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων δήλωσε πως άνθρωποι του περιβάλλοντος του Πατριάρχη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήρθαν σε επαφή με την Μητρόπολη της Βέροιας, σκοπό την προσφορά δύο σημαντικών δώρων.
Το πρώτο δώρο αφορά ένα άγαλμα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, έργο του παγκοσμίου φήμης γλύπτη Τσιριτέλη, που είναι πρόεδρος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, και προ ετών είχε επισκεφθεί ο ίδιος την περιοχή, προκειμένου να εκφράσει αυτή την επιθυμία.
Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, που θα τοποθετηθεί τις επόμενες ημέρες στο Βήμα του Απ. Παύλου, θα γίνουν από τον ίδιο τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών Ρωσιών την ημέρα της επίσκεψής του.

Μετά την υποδοχή του Πατριάρχη, την σύντομη Αρχιερατική Δοξολογία και την προσφώνηση του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και την αντιφώνηση του Πατριάρχη Μόσχας, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος. Να σημειωθεί ότι το άγαλμα δεν θα έχει λατρευτικό χαρακτήρα, αφού η ορθόδοξη εκκλησία δεν απεικονίζει μορφές αγίων σε αγάλματα.

Αμέσως μετά ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί τη Μονή Παναγίας Δοβρά και θα προχωρήσει στα αποκαλυπητήρια ενός ακόμα δώρου, που είναι 12 καμπάνες για τον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως, που αναγείρεται εκεί.
Αφού καθαγιάσει τις καμπάνες, ο Πατριάρχης Μόσχας ο κ. Κύριλλος θα παρακαθήσει σε γεύμα στο χώρο της Μονής και θα αναχωρήσει αυθημερών, για το Άγιο Όρος. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι ο Πατριάρχης Μόσχας, θα συνοδεύεται από μια αποστολή 100 περίπου ατόμων, ανάμεσά τους όχι μόνο εκπρόσωποι της εκκλησίας αλλά και δημοσιογράφοι.

Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης, η Βέροια αλλά και ο νομός προσδοκούν μέσα από την επίσκεψη αυτή η περιοχή να καταστεί πόλος ενδιαφέροντος και όχι μόνο εκείνη την ημέρα. Αξιοσημείωτο ακόμα είναι ότι το ενδιαφέρον των Ρώσων δωρητών δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτά τα δώρα, δηλαδή το άγαλμα του Απ. Παύλου, που θα κοσμήσει το Βήμα του Απ. Παύλου και τη συλλογή 12 καμπανών, που θα τοποθετηθούν στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους ίδιους ανθρώπους, που θέλουν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, για την κάλυψη του τρούλου του Αγ. Λουκά από μία επίστρωση χαλκού, που θα μοιάζει με χρυσό και θα δώσει μια άλλη αίγλη στο ναό. Όπως ακόμα έκανε γνωστό ο κ. Παντελεήμων, η ρωσική αποστολή θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά την έκθεση του Βαρλάμη για το Άγιο Όρος, που θα στηθεί στο νάρθηκα του Αγίου Λουκά.

Ο Δήμος Βέροιας θέλει να τιμήσει τον Πατριάρχη

Σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο έχει συγκλιθεί για την Δευτέρα 3 Ιουνίου ο Δήμος Βέροιας θα αποφασίσει σχετικά με την πρόταση του να απονεμηθεί στον Πατριάρχη Μόσχας το κλειδί της πόλης καθώς ο μακαριώτατος θα επισκεφτεί την πόλη της Βέροιας την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα στο εισηγητικό αναφέρονται τα εξής:

“Την πόλη της Βέροιας θα επισκεφτεί ο μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος την Παρασκευή 7 Ιουνίου, προσκεκλημένος από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμωνα, με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα μας από 1 έως 7 Ιουνίου. Η παρουσία του Πατριάρχη της μεγαλύτερης ορθοδόξου εκκλησίας στη Βέροια, του πρώτου στην ιστορία Πατριάρχη Μόσχας που επισκέφτηκε την γη του Αποστόλου Παύλου, αποτελεί μέγιστη τιμή για την πόλη μας. Υπολογίζεται ότι ο αρχηγός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας θα συνοδεύεται από αποστολή περίπου 100 ατόμων εκπροσώπων της εκκλησίας και δημοσιογράφων. Προσδοκούμε μέσα από την επίσκεψη αυτή η περιοχή μας να καταστεί πόλος ενδιαφέροντος και να ενταχθεί στους τουριστικούς προορισμούς των Ρώσων τουριστών.
Κατά την υποδοχή του που θα γίνει στο Βήμα Αποστόλου Παύλου και θα μεταδοθεί παγκόσμια, προτείνεται σύμφωνα με τον κανονισμό απονομής τιμών και διακρίσεων να του απονεμηθεί η ανώτατη τιμητική διάκριση του Δήμου Βέροιας το χρυσό κλειδί της πόλης των Βεροιαίων.”