Αφού πέρασε από… σαράντα κύματα και κινδύνεψε ακόμη και με ματαίωση, το κύπελλο υδατοσφαίρισης του 2013 ολοκληρώνεται το προσεχές διήμερο με το φάιναλ-φορ, που θα διεξαχθεί στο κολυμβητήριο του ΤΕΙ Λαμίας. Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη είναι τα αδιαμφισβήτητα φαβορί των αυριανών ημιτελικών, απέναντι σε Νηρέα Λαμίας και Αργοστόλι, αντίστοιχα, και, εφόσον τα προγνωστικά επαληθευτούν, οι δύο καλύτερες ελληνικές ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες στον τελικό του Σαββάτου, για πρώτη φορά από το 2004.

Image 698c86f3-791c-4e0e-9ed1-3fde38e22bd1_main.jpgΗ φετινή διοργάνωση του κυπέλλου έμεινε για καιρό «μετέωρη» λόγω οικονομικών προβλημάτων, τόσο της ΚΟΕ όσο και των σωματείων. Τελικά, βρέθηκαν με το… ζόρι οκτώ ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή και μόλις τον Απρίλιο ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της προημιτελικής φάσης, από την οποία προέκυψαν οι τέσσερις φιναλίστ του 14ου φάιναλ-φορ. Πρόβλημα υπήρξε και με την έδρα διεξαγωγής, αφού το κολυμβητήριο στη Λαμία ήταν υπό κατασκευή, ενώ η διεξαγωγή των αγώνων σε πανεπιστημιακό χώρο δημιουργούσε πρόβλημα στην παρουσία αστυνομικής δύναμης. Τελικά, και μετά από μαραθώνιες συσκέψεις, τα προβλήματα λύθηκαν και η πρωτεύουσα της Φθιώτιδας είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους αγώνες.

Στον πρώτο χρονικά ημιτελικό, η -κάτοχος του τίτλου και πρωταθλήτρια- Βουλιαγμένη αντιμετωπίζει το Αργοστόλι, που ετοιμάζεται για την «παρθενική» συμμετοχή του σε φάιναλ-φορ. Έχοντας παράλληλα πάρει και την τέταρτη θέση της Α1, η κεφαλονίτικη ομάδα πραγματοποίησε μία εξαιρετική χρονιά (δεδομένου μάλιστα ότι στα μέσα της σεζόν έχασε τον ξένο της, τον Ιβάν Ρατσούνιτσα, που μεταγράφηκε στην Ιταλία), αλλά μοιάζει πολύ δύσκολο να κοντράρει την ανωτερότητα του ΝΟΒ, ο οποίος συμμετέχει για έβδομη φορά σε φάιναλ-φορ. Στις φετινές αναμετρήσεις τους το συγκρότημα του Τεό Λοράντου πήρε δύο άνετες νίκες (16-9 στο Λαιμό και 14-5 στην Κεφαλονιά) και κάτι ανάλογο αναμένεται να πράξει και αύριο.

Ακόμη πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα στο δεύτερ ζευγάρι, όπου ο πολυνίκης Ολυμπιακός (14 τρόπαια) αντιμετωπίζει τον «οικοδεσπότη» της διοργάνωσης, Νηρέα Λαμίας. Η ομάδα της Φθιώτιδας «έγραψε ιστορία», αφού έγινε η πρώτη εκπρόσωπος της Α2 που προκρίνεται σε φάιναλ-φορ κυπέλλου, χάρη στη νίκη της επί του Πανιωνίου στα προημιτελικά. Με στόχο την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, ο Νηρέας πρόθεσε στο ρόστερ του παίκτες με τεράστια εμπειρία στις πισίνες, όπως ο Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, ο Κώστας Κοκκινάκης και ο Θέμης Χατζής, ενώ έχει προπονητή τον άλλοτε αρχηγό της εθνικής ομάδας, Κώστα Λούδη (που παράλληλα είχε και την τεχνική ευθύνη του Παλαιού Φαλήρου στην Α1). Βεβαίως, όλα αυτά τα «ηχηρά» ονόματα δεν μπορούν να αλλάξουν το γεγονός ότι τις δύο ομάδες χωρίζει μία κατηγορία. Οι «ερυθρόλευκοι», που δεν έχουν απουσιάσει από κανένα φάιναλ-φορ, θέλουν να επιστρέψουν στους τίτλους μετά την περσινή «άγονη» χρονιά και θα προσπαθήσουν να κάνουν την αρχή με το κύπελλο στη Λαμία.

Μοιραία, το ενδιαφέρον των φιλάθλών μετατοπίζεται στον τελικό του Σαββάτου, όπου (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) θα αναμετρηθούν Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη. Με τις δύο ομάδες να βρίσκονται ήδη στο μέσον της σειράς των τελικών στην Α1 (όπου ως τώρα είναι ισόπαλες 1-1 στις νίκες), η κατάκτηση του κυπέλλου, πέραν του γοήτρου, θα παίξει και ρόλο στην ψυχολογία ενόψει των υπόλοιπων αγώνων του πρωταθλήματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο ομάδες, που πρωταγωνιστούν στο ελληνικό πόλο, δεν έχουν συναντηθεί σε τελικό κυπέλλου μετά το φάιναλ-έιτ του 2004, όταν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επικρατήσει με 6-5 στο ΟΑΚΑ. Στο περσινό φάιναλ-φορ, στο Αργοστόλι, αναμετρήθηκαν στον ημιτελικό, με το ΝΟΒ να νικά 8-7 στην παράταση και να προκρίνεται στον τελικό, όπου ξεπέρασε το εμπόδιο της Χίου και πήρε το τρόπαιο.

Τα αποτελέσματα των προημιτελικών:

ΤΕΤΑΡΤΗ 10/4
Αργοστόλι-Παναθηναϊκός 6-5
Χίος-Ολυμπιακός 10-12
Νηρέας Λαμίας-Πανιώνιος 8-6
Ηλιούπολη-Βουλιαγμένη 6-11

Το πρόγραμμα του φάιναλ-φορ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/5
Ημιτελικοί
17:30 Αργοστόλι-Βουλιαγμένη
19:00 Νηρέας Λαμίας-Ολυμπιακός

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/5
15:00 ΤΕΛΙΚΟΣ

Πηγή: novasports.gr