Σοβαρές παραβιάσεις και κακοδιαχείριση στον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τις έρευνές της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), διαπίστωσε η Επιτροπή Εποπτείας της OLAF.

e3095c38ca260fea78abf32398d5-grandeΤο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ζητά μάλιστα την παρέμβαση του Προέδρου της Κομισιόν για την παραίτηση του Γενικού Διευθυντή της OLAF, Giovanni Kessler. Από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δεν υπήρξε καμία δήλωση και ο αρμόδιος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής κ Jens Geier, παρόλο που του ζητήθηκε από την EurΑctiv.gr, δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.

Η Επιτροπή Εποπτείας που είναι υπεύθυνη για την επιτήρηση των βασικών δικαιωμάτων και κανόνων κατά τη διεξαγωγή ερευνών από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, παρουσίασε την ετήσια έκθεσή της επιρρίπτοντας σοβαρές κατηγορίες στον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας, Giovanni Kessler.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εποπτείας διαπίστωσε παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων, έλλειψη δράσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις μέχρι και δύο χρόνια, απόπειρα του Διευθυντή της να περιορίσει τις αρμοδιότητες και τον έλεγχο της Επιτροπής Εποπτείας και διεξαγωγή κάποιων ερευνών προσωπικά από τον ίδιο. Εγείρονται έτσι ζητήματα «σύγκρουσης συμφερόντων», απόκρυψης πληροφοριών προς την Επιτροπή Εποπτείας καθώς και περιορισμένη πρόσβαση της τελευταίας σε συγκεκριμένες πληροφορίες.

Έκκληση για παρέμβαση του Barroso

Η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και συντονίστρια της ομάδας στην Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού της Ευρωβουλής, Inge Gräßle, άσκησε δριμεία κριτική στον Γενικό Διευθυντή της OLAF μετά τη δημοσίευση της έκθεσης. Ταυτόχρονα, έκανε έκκληση για παρέμβαση του Προέδρου της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, προκειμένου να αναγκάσει σε παραίτηση τον Kessler.

«Μετά τις σημερινές αποκαλύψεις […] ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να αναγκάσει σε παραίτηση τον Γενικό Διευθυντή της OLAF Giovanni Kessler. Ο Barroso πρέπει να δράσει τώρα προκειμένου να σώσει τη φήμη της OLAF από μεγαλύτερη ζημία», είπε η κα. Gräßle.

«Οι παραβιάσεις των κανόνων, τα διαχειριστικά λάθη και η απόκρυψη πληροφοριών που προορίζονταν για την Επιτροπή Εποπτείας, εν τέλει, είναι ενάντια στα συμφέροντα των ευρωπαίων φορολογουμένων, στο όνομα των οποίων η OLAF θα πρέπει να διεξάγει έρευνες για τη διαφθορά. Ο Barroso πρέπει να δράσει τώρα προκειμένου να σώσει τη φήμη της OLAF από μεγαλύτερη ζημία», συνέχισε η ίδια .

«Οι παραβιάσεις των κανόνων, τα διαχειριστικά λάθη και η απόκρυψη πληροφοριών προορίζονταν για την Επιτροπή Εποπτείας, εν τέλει, είναι ενάντια στα συμφέροντα των ευρωπαίων φορολογουμένων, στο όνομα των οποίων η OLAF θα πρέπει να διεξάγει έρευνες απάτης», συνέχισε.

«Σκιές» στην υπόθεση του πρώην Επιτρόπου Dalli

Στο μεταξύ η έκθεση της Επιτροπής Εποπτείας αναφέρει ότι έγιναν και σοβαρές παραβιάσεις, όπως πχ παροχή βοήθειας σε παράνομες τηλεφωνικές υποκλοπές, αναφερόμενη προφανώς στην πολυσυζητημένη υπόθεση της παραίτησης του πρώην Επιτρόπου από την Μάλτα, John Dalli.

«Η OLAF ενημέρωσε καθυστερημένα την Επιτροπή Εποπτείας αναφορικά με την υπόθεση Dalli, στερώντας ως εκ τούτου από την Επιτροπή τη δυνατότητα ελέγχου για το κατά πόσο τηρήθηκαν τα βασικά δικαιώματα και διαδικασίες πριν σταλεί η υπόθεση στις αρμόδιες αρχές», υπογράμμισε η Gräßle.

«Χρειαζόμαστε όλες τις πληροφορίες στο τραπέζι. Δεν πρέπει να ανεχτούμε την κακοδιαχείριση και απόκρυψη πληροφοριών από τον Γενικό Διευθυντή της OLAF Kessler», συνέχισε.

Απόψεις

Η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της δηλώνει πως δεν υπάρχει κάποιος λόγος απομάκρυνσης του Γενικού Διευθυντή της OLAF ενώ υπενθυμίζει και την «ανεξαρτησία» της OLAF και του Γενικού Διευθυντή της στην διεξαγωγή των ερευνών.

«Η Κομισιόν έλαβε αντίγραφο της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής Εποπτείας της OLAF. Μετά από μελέτη της, η Κομισιόν θα συζητήσει με την Επιτροπή Εποπτείας, τον Γενικό Διευθυντή της OLAF, το Συμβούλιο και την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Κομισιόν σημειώνει τα θετικά σχόλια στην έκθεση αναφορικά με τις εργασίες της OLAF και την πρόοδο που έγινε στην πρόσφατη αναδιοργάνωσή της. Αναφορικά με τις εκκλήσεις μέσω των ΜΜΕ για την απομάκρυνση του Γενικού Διευθυντή, η Κομισιόν υπενθυμίζει την ανεξαρτησία της OLAF και του Γενικού Διευθυντή στην πραγματοποίηση των ερευνών. Θεωρεί ότι τίποτα στην έκθεση δεν δείχνει κάποιο λόγο για μια τέτοια δράση. Η Κομισιόν τονίζει την βούληση του Γενικού Διευθυντή της OLAF και της Επιτροπής Εποπτείας να εμβαθύνουν στους μηχανισμούς που παρέχουν μια γόνιμη ανταλλαγή και ομαλή συνεργασία στους αντίστοιχους τομείς αρμοδιότητάς τους».

Πηγή: euractiv.gr