Φαντάζεσαι ένα κοινωνικό δίκτυο που να προσδιορίζει γεωγραφικά κάθε μέρος του πλανήτη στο οποίο γίνονται έρευνες, επιστημονικές ομιλίες ή αναπτύσσεται κάποιο επιστημονικό project;

plazascienceΑπό ένα αστρονομικό παρατηρητήριο στη μέση της ερήμου μέχρι ένα ογκολογικό ερευνητικό κέντρο στην καρδιά της πόλης. Σας συστήνουμε το PlazaScience, ένα project που συνδυάζει την επιστήμη, τα κοινωνικά δίκτυα και το ίντερνετ για να μπορεί ο καθένας να αποκτήσει πρόσβαση στον επιστημονικό κόσμο.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι οι οργανωτές, ‘το PlazaScience είναι ο πρώτος παγκόσμιος χάρτης των επιστημονικών ιδρυμάτων που δημιουργήθηκε από σπουδαστές, καθηγητές, ερευνητές και πολίτες που ενδιαφέρονται για επιστημονικές δραστηριότητες’. Πρόκειται για ένα είδος κοινωνικού δικτύου όπου κυριαρχεί η επιστήμη.

Χάρη στη γεωγραφική καταχώρηση, οποιοσδήποτε μπορεί να ανεβάσει μία φωτογραφία από ένα μέρος όπου πραγματοποιείται κάθε μορφής επιστημονικό έργο, να την τοποθετήσει πάνω στο χάρτη του PlazaScience και να δημιουργήσει ένα δίκτυο με σημεία-κλειδιά για την επιστήμη. Καθηγητές, ερευνητές, μαθητές και φυσικά το κοινό γενικότερα, χάρη στις φωτογραφίες που ανεβάζουν και προσθέτουν στο κοινωνικό δίκτυο, θα δημιουργήσουν έναν παγκόσμιο χάρτη γνώσης.

Επιπλέον, γύρω από αυτόν τον χάρτη των επιστημονικών κόμβων, τόσο τα ιδρύματα όσο και οι ερευνητές, καθώς επίσης και ο κάθε πολίτης, θα μπορούν να δημιουργήσουν μια κοινότητα όπου θα ανταλλάσσουν εμπειρίες, θα προβάλλουν αμφιβολίες κλπ.

Όλες οι φωτογραφίες που θα εμφανίζονται στην πλατφόρμα θα έχουν δύο τύπους άδειας: Copyright, προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και Copyleft, ελεύθερη διανομή και τροποποίηση.

Το εγχείρημα αυτό αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος madri+d που έχει χρηματοδοτηθεί από το Ισπανικό Ίδρυμα για την Επιστήμη και την Τεχνολογία (FECYT).

Πηγή: muyinteresante.es