Σε ένα ματς θρίλερ που κρίθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στις λεπτομέρειες με 72-70 από την Μπαρτσελόνα αλλά έδειξε πως μπορεί να «χτυπήσει» το δεύτερο ματς και να διεκδικήσει την πρόκριση στο Final Four του Λονδίνου. Κορυφαίοι από τους παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη οι Γκιστ (14 π.) και Λάσμε (14 π.). Σάδα (13 π.), Τόμιτς (13 π.) και Γιασικεβίτσιους (11 π.) έκαναν τη διαφορά για τους Καταλανούς.

4049952d-843b-44da-9218-71f16348980f_3Οι δύο ομάδες μπήκαν νευρικά στο παιχνίδι και αναλώθηκαν σε άστοχες επιθέσεις, για να έρθει ο Τόμιτς και να δώσει το προβάδισμα στην Μπαρτσελόνα (2-0). Η απάντηση του Παναθηναϊκού ήταν άμεση και αφού «εγκλώβισε» τους Καταλανούς στην άμυνα του έτρεξε ένα σερί 14-0 (!) και πήρε κεφάλι στο σκορ πέντε λεπτά πριν το τέλος του δεκαλέπτου (2-14). Με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη να μοιάζει ανίκητος κάτω από το καλάθι των «μπλαουγκράνα» οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τη διαφορά (7-18). Οι παίκτες προσπάθησαν να «ροκανίσουν» τη διαφορά, όμως οι «πράσινοι» έβρισκαν λύσεις από την περιφέρεια και το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 11-21.

Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ο Παναθηναϊκός μπήκε νωθρά, χαλάρωσε χωρίς λόγο στην άμυνα και η Μπαρτσελόνα με σερί 11-0 πήρε και πάλι προβάδισμα στο σκορ. Οι «πράσινοι» αντέδρασαν προσωρινά με τον Γκιστ, όμως η είσοδος του Γιασικεβίτσιους στο παρκέ είχε δώσει ρυθμό στους Καταλανούς, οι οποίοι έτρεχαν στο ελεύθερο γήπεδο και διατηρούσαν το προβάδισμα (29-28). Οι «πράσινοι» προσπάθησαν να σταματήσουν τους αιφνιδιασμούς της «Μπάρτσα» και να «παγώσουν» το ρυθμό, όμως οι γηπεδούχοι βρήκαν και πάλι λύσεις στο σκοράρισμα, αυτή τη φορά μέσα από τη ρακέτα με τον Τόμιτς και ολοκλήρωσαν το ημίχρονο προηγούμενοι με 34-32.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο. Έβγαλε ενέργεια στο παρκέ, σταμάτησε τους αυτοματισμούς της Μπαρτσελόνα και με επιμέρους σκορ 12-2 πήρε και πάλι κεφάλι στο σκορ (36-44). Οι Ισπανοί προσπάθησαν να «χτυπήσουν» μέσα από τη ρακέτα για να «ροκανίσουν» τη διαφορά, όμως τα βρήκαν σκούρα και τη λύση έδωσε και πάλι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Λιθουανός γκαρντ με δικούς του πόντους σε κρίσιμα σημεία του ματς κράτησε ζωντανή την Μπαρτσελόνα, δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να διευρύνει τη διαφορά και το τρίτο δεκάλεπτο βρήκε τους «πράσινους» στο +6 (45-51).

Στην τελευταία περίοδο ο Τσάβι Πασκουάλ βλέποντας την ομάδα του να μην βγάζει ενέργεια στο παρκέ πέρασε στο παιχνίδι τον Σάδα μετά από 25 λεπτά. Ο Ισπανός γκαρντ πήρε τους Καταλανούς από το χέρι και τους κράτησε στο παιχνίδι την ώρα, που οι ψηλοί του Παναθηναϊκού έκαναν… πάρτι κάτω από το καλάθι της Μπαρτσελόνα. Πέντε λεπτά πριν το φινάλε ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με έξι πόντους, όμως δύο διαδοχικά τρίποντα από τους Ναβάρο και Γιασικεβίτους έφεραν το παιχνίδι σε απόλυτη ισορροπία. Οι «πράσινοι» πήραν εκ νέου το προβάδισμα με τον Διαμαντίδη από τη γραμμή των βολών (60-61), την ώρα που ο Λάσμε έφευγε από το παρκέ χρεωμένος με πέντε φάουλ, όμως η Μπαρτσελόνα με καλάθια των Σάδα και Τόμιτς μπήκε και πάλι μπροστά στο σκορ (64-61) ένα λεπτό πριν το τέλος. Την τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού ανέλαβε ο Διαμαντίδης και με τρίποντο έγραψε το 64-64, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση η μπάλα έφτασε στον Τόμιτς, όμως το μπλοκ του Γκιστ έστειλε το ματς στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο το ματς έγινε θρίλερ. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 69-70 δύο λεπτά πριν το φινάλε χάρη στο τρίποντο του Γκιστ, όμως το επιθετικό φάουλ του Τσαρτσαρή έδωσε την κατοχή στην Μπαρτσελόνα και ο Ναβάρο απάντησε στο καλάθι του Αμερικανού φόργουορντ και έγραψε το 72-70. Οι «πράσινοι» δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα, αφού τρία δευτερόλεπτα πριν το φινάλε ο Γκιστ κέρδισε δύο βολές τις οποίες ωστόσο δεν αξιοποίησε και η Μπαρτσελόνα έφτασε στην πρώτη νίκη της σειράς με το τελικό 72-70.

Τα δεκάλεπτα: 11-21, 34-32, 45-51, 64-64, 72-70

Μπαρτσελόνα (Τσάβι Πασκουάλ): Σάδα 13(1), Χουέρτας 8(1), Αμπρίνες, Ναβάρο 14(4), Γιασικεβίτσιους 11(3), Ουάλας, Ίνγκλς 4, Εζόνια, Λόρμπεκ, Τζαγουάι 9, Εμπαγιέ, Τόμιτς 13

Παναθηναϊκός (Αργύρης Πεδουλάκης): Μπράμος 5(1), Ματσιούλις 6(1), Ούκιτς 9(2 τρ., 7 ασίστ), Λάσμε 14, Τσαρτσαρής 7, Διαμαντίδης 10(3), Γκιστ 14(2), Μπανκς, Ξανθόπουλος, Γιαννόπουλος, Σκορδίλης, Σχορτσανίτης 5

Πηγή: novasports.gr