Ο ισχυρισμός της ΕΕ ότι αποτελεί μια ένωση αξιών είναι «μάλλον δυσοίωνος», τόνισε σε συνέντευξη στην EurActiv ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ που πρόσθεσε ότι η παρουσίαση των Ρώσων που διαμένουν στο νησί ως «ολιγάρχες» ήταν «μια μεγάλη λανθασμένη αντίληψη στα δυτικά μέσα ενημέρωσης».

putin_barrosoΟ Vladimir Chizhov διπλωμάτης, – που έχει υπηρετήσει στην Κύπρο (1985-1992) και ως ειδικός απεσταλμένος (1997-2000)- τόνισε πως το δάνειο διάσωσης της Κύπρου ισοδυναμεί με «γδάρσιμο».

.Είπε πως οι ολιγάρχες πιθανώς έχουν χρήματα στην Κύπρο, ωστόσο οι ρώσοι που διαμένουν στην Κύπρο είναι είτε αντιπρόσωποι μικρομεσαίων επιχειρήσεων είτε συνταξιούχοι».

Ο ρώσος διπλωμάτης ισχυρίστηκε ότι το δάνειο διάσωσης της Κύπρου θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση τα «ευγενή λόγια της ΕΕ για τις αξίες».

Ασύμβατη η απόφαση για το «κούρεμα»

Το κούρεμα των καταθέσεων είναι ασύμβατο με την ιερότητα της ιδιωτικής περιουσίας, ενώ οι έλεγχοι κεφαλαίων παραβιάζουν την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, είπε, προσθέτοντας: «Όλα αυτά δείχνουν μια ένωση βασισμένη σε αξίες μάλλον δυσοίωνες, με τον δέοντα σεβασμό στην περιπλοκότητα της κατάστασης».

Ο ρώσος απεσταλμένος είπε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει «εξαιρετικές σχέσεις» με την Κύπρο και ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους αποπληρωμής του δανείου ύψους 2.5δις €.

Αρνήθηκε επίσης να αποκλείσει περαιτέρω βοήθεια, επιμένοντας ότι «ό, τι κάνουμε δε θα γίνει ανταγωνιστικά προς την ΕΕ».

Ο Chizhov είπε οως η Ρωσία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη απέναντι στην Κύπρο, εξαιτίας των «επίπονων περιόδων της δικής της ιστορία της»- όπως η Επανάσταση των Μπολσεβίκων και τη νομισματική κρίση του 1990- «όταν κατασχέθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία και ο κόσμος έχασε τις καταθέσεις του».

Η Ευρασιατική ένωση προσφέρει στην Ουκρανία πλήρη ένταξη

Αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ, ο ρώσος είπε ότι η χώρα του έμαθε από τα λάθη των Βρυξελλών θέτοντας σε εφαρμογή τη δική της ευρασιατική οικονομική ένωση, και προσφέρει πλήρη ένταξη στην Ουκρανία. Αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι η Ουκρανία έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας.

«Η ΕΕ ποτέ δεν υποσχέθηκε – και κατά την άποψή μου ποτέ δεν θα υποσχεθεί- πλήρη ένταξη στην Ουκρανία. Ενώ η ευρασιατική οικονομική ένωση από την αρχή προσφέρει πλήρη ένταξη στην Ουκρανία», είπε ο Chizhov, υπογραμμίζοντας τη σημασία ενός τέτοιου εμπορικού μπλοκ.

Το ΝΑΤΟ δίνει νέες μάχες με παλαιά όπλα

Η Ρωσία βλέπει την διεύρυνση της ΕΕ ως «φυσική διαδικασία», τόνισε ο πρέσβης, ωστόσο αναμένει και από την πλευρά της ΕΕ να είναι «εξίσου δεκτική και ανεκτική στις παράλληλες διαδικασίες ολοκλήρωσης όπως η ολοκλήρωση της Ευρασίας, η οποία- μπορώ να σας διαβεβαιώσω- οδεύει προς την ίδια κατεύθυνση όπως η ΕΕ χρόνια πριν».

Είπε ότι ένα από τα μαθήματα που έμαθε η Ρωσία από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και θα εφαρμόσει την ευρασιατική ένωση είναι ότι «η μεγάλη έμφαση στη διεύρυνση εις βάρος της εμβάθυνσης μπορεί σε κάποιο σημείο να αποτύχει».

Αντίθετα, αναφορικά με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, την χαρακτήρισε ως μια προσπάθεια «αντιμετώπισης των προκλήσεων ασφαλείας του 21ου αιώνα με μέσα- τόσο στρατηγικά όσο και υλικά- που χρησιμοποιούντο στα μέσα του 20ου αιώνα και δημιουργήθηκαν για διαφορετικούς λόγους και σε διαφορετικές εποχές».

Συρία: η άρση του εμπάργκο όπλων θα παραβιάσει τη δήλωση της ΕΕ

Αναφερόμενος στην κρίση της Συρίας, είπε ότι οι γαλλοβρετανικές προσπάθειες να αρθεί το εμπάργκο όπλων στους Σύριους επαναστάτες μου «ακούγεται διαστρεβλωμένη λογική», διότι πιστεύουν πως «η παροχή όπλων σε μια πλευρά της σύγκρουσης θα βοηθήσει στον τερματισμό της βίας».

Από τη στιγμή που ανατραπεί ο Assad, είπε, οι επαναστάτες «αμέσως θα αρχίσουν να συγκρούονται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας αυτά τα βαριά όπλα που προτίθενται να τους παράσχουν γάλλοι και βρετανοί, και τα οποία κάποιοι άλλοι ήδη παρέχουν».

Μια τέτοια απόφαση θα παραβίαζε επίσης τον Κώδικα Συμπεριφοράς για τις Εξαγωγές Όπλων του 1998, είπε.

Πηγή: euractiv.gr