Η ομάδα των αναδυόμενων οικονομιών -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική (BRICS)- μειώνει τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε ευρώ, πουλώντας το 2012 €45 δις του νομίσματος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ΔΝΤ.

buy_sellΜετά από αυτήν την κίνηση το ευρώ αντιπροσωπεύει μόλις το 24% των συναλλαγματικών διαθεσίμων των BRICS, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002 -το έτος όπου κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά κέρματα και χαρτονομίσματα του ευρώ – και κάτω από το υψηλότερο επίπεδο 31% του 2009, σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου.

Οι ηγέτες των BRICS συναντήθηκαν στην οικονομική σύνοδο κορυφής που έλαβε χώρα στη Νότια Αφρική στις 26-28 Μαρτίου. Το κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν «BRICS και Αφρική: συνεργασία για την ανάπτυξη, ολοκλήρωση και εκβιομηχάνιση».

Το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι RT ανέφερε ότι οι «πέντε μεγάλοι» του αναπτυσσόμενου κόσμου συμφώνησαν να δημιουργήσουν τη δική τους«Παγκόσμια Τράπεζα» στην πέμπτη ετήσια σύνοδο κορυφής τους στο Durban.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να συνδέεται με την απογοήτευση του αναπτυσσόμενου κόσμου για το status quo των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ συνεχίζουν να ευνοούν τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης σε βάρος των χωρών BRICS, ενώ το 2010 οι ΗΠΑ απέτυχαν να επικυρώσουν μια συμφωνία του 2010 η οποία θα επέτρεπε να διατεθούν περισσότερα κεφάλαια του ΔΝΤ στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Πριν από λίγο καιρό συζητούσαμε το σχηματισμό μιας αναπτυξιακής τράπεζας … Σήμερα είμαστε έτοιμοι να τη θέσουμε σε ισχύ» φέρεται να είπε ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Jacob Zuma.

Το μπλοκ BRICS, μια άλλοτε χαλαρή πολιτική συνεργασία, είναι τώρα μια σοβαρή οικονομική υποψήφια ομάδα της παγκόσμιας οικονομίας, που αντιπροσωπεύει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και ευθύνεται για το 1/5 του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι πέντε χώρες κατέχουν συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 4,4 τρις δολαρίων (€ 3,4 τρις) και χρειάζονται έναν οργανισμό που θα διαφυλάσσει αυτόν τον συσσωρευμένο πλούτο. Τα αποθεματικά θα προστατεύουν επίσης τα μέλη από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις της ρευστότητας και των προβλημάτων του ισοζυγίου πληρωμών.

Η σύνοδος κορυφής όμως παρήγαγε μόνο μέτρια αποτελέσματα, παρά τις υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείες που ήταν παρούσες στο Durban και που αποτελούνταν από τους πρόεδρους ή πρωθυπουργούς του κάθε έθνους, συμπεριλαμβανομένων του Ρώσου προέδρου VladimirPutin και του Κινέζου πρόεδρου Xi Jinping.

Μια εικασία ήταν ότι οι BRICS θα θέλουν τελικά να δημιουργήσουν το δικό τους νόμισμα, ως εναλλακτική λύση έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα, μειώνοντας κατ επέκταση την αξία του δολαρίου σε σχέση με άλλα νομίσματα.
[box type=”info

Απόψεις
Ο αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Ρούσσος σχολίασε στην EurActiv.gr :

« Αυτή η συνάντηση έρχεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μια πολύ δύσκολη εποχή. Μάλιστα υπάρχουν και αναλυτές που λένε ότι μπορεί να προβαίνει προς διάλυση. Αυτές λοιπόν οι χώρες [οι BRICS] ίσως να αποτελέσουν έναν νέο προορισμό κεφαλαίων, τα κεφάλαια δηλαδή των ευρωπαϊκών χωρών να μεταφερθούν σε χώρες που θα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες κέρδους. Πολλοί είναι φοβισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη. Επίσης, όλο και περισσότερα κράτη θα αναζητούν συμμαχίες πέρα από την περιφερειακό τους περιβάλλον είτε πρόκειται για την Κίνα είτε για τη Ρωσία είτε για κάποια άλλη χώρα από την ομάδα. Θα αναζητούν ένα στήριγμα όχι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό έξω από την περιφέρεια τους ,αλλά σε χώρες BRICS που βρίσκονται κοντά τους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι χώρες αυτές θα αποκτήσουν αμέσως χαρακτήρα παγκόσμιας δύναμης. Θα υπάρχει όμως η τάση να δημιουργηθούν συμμαχίες με αυτές τις χώρες, που αποτελούν πιο στιβαρούς και σταθερούς συμμάχους, τη στιγμή που η ΕΕ πλήττεται».

[/box]

Πηγή: euractiv.gr