Τα σνακ, το ψωμί και ο καφές ίσως είναι «επικίνδυνα» καθώς περιλαμβάνουν τη χημική ένωση ακρυλαμίδιο, την οποία το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας, συνδέει με τον καρκίνο, γι αυτό και ζητά από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας των Τροφίμων να το ερευνήσει.

coffee-with-croissantΤο ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ένωση που σχηματίζεται σε προϊόντα όπως ο καφές, τα πατατάκια, το ψωμί και τα μπισκότα, κατά τη διάρκεια διαδικασιών που ξεπερνούν τους 120°, όπως στο τηγάνισμα και στο ψήσιμο.

«Μπορούμε να πούμε με μεγάλη πιθανότητα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των προϊόντων που περιλαμβάνουν ακρυλαμίδιο και του καρκίνου», είπε στη δανική τηλεόραση ο Jørgen Schlundt, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Τροφίμων της Δανίας.

Προηγουμένως το ακρυλαμίδιο είχε συνδεθεί με τον καρκίνο. Το 2002, Σουηδοί ερευνητές εντόπισαν την ένωση κατά τύχη και έχουν μεγάλες υποψίες είναι αποτελεί καρκινικό παράγοντα.

Έκτοτε, διάφορες έρευνες έχουν δώσει μια ασαφή εικόνα, ωστόσο τώρα είναι η πρώτη φορά που το Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων της Δανίας προβαίνει σε δημόσια προειδοποίηση.

«Πρέπει να υπάρξουν κανόνες σε αυτό το πεδίο. Εννοώ ότι η βιομηχανία θα πρέπει να ξεκινήσει να επεξεργάζεται τρόπου μείωσης της ποσότητας ακρυλαμιδίου στα προϊόντα τροφίμων», είπε ο Schlundt.

Επίσης ήρθε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ζήτησε από την ΕΕ να ερευνήσει την πιθανότητα πιθανών κινδύνων για την υγεία.

Σύγκριση με σαλμονέλα

Ο Schlundt είπε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει άλλα 10 χρόνια για να λάβει δράση στο ζήτημα του ακρυλαμιδίου, συγκρίνοντάς το με την σαλμονέλα.

«Όταν εντοπίσαμε σαλμονέλα στα αυγά, επίσης είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Κανένας δεν ήξερε πώς να το λύσει. Αλλά το λύσαμε και σήμερα δεν έχουμε σαλμονέλα στα αυγά. Πρέπει να σκεφθούμε με τον ίδιο τρόπο για το ακρυλαμίδιο διαφορετικά περισσότεροι άνθρωποι θα εμφανίσουν καρκίνο παρόλο που μπορούμε να το σταματήσουμε», είπε ο Δανός.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα σε 25 ευρωπαϊκές χώρες.

Η έκθεση αφορούσε στην περίοδο 2007-2010 αλλά δεν αποκάλυψε καμία σημαντική αλλαγή από την τελευταία έκθεση για την πλειονότητα των τροφίμων που αξιολογήθηκαν.

Από το 2008, ο αριθμός των αποτελεσμάτων που υποβλήθηκαν στην EFSA μειώθηκε, περιορίζοντας την αξιοπιστία της ανάλυσης των τάσεων.

Ύστερα από αίτημα των αρχών ασφάλειας τροφίμων της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας, η EFSA βρίσκεται σε συζητήσεις με αυτές τις αρχές και άλλα μέλη του Συμβουλευτικού Φόρουμ της EFSA, αναφορικά με τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στο ακρυλαμίδιο και τον πιθανό του κίνδυνο στη δημόσια υγεία. Η EFSA θα εξετάσει την δανική έρευνα τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: euractiv.gr