«Ληστεία» στο φως της ημέρας χαρακτήρισε την επιβολή φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις της Κύπρου ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων της Ευρωβουλής, Guy Verhofstadt.

verhofstadt_guyΣχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για τις κυπριακές τραπεζικές καταθέσεις, ο βέλγος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των ηγετών της ΕΕ κάνοντας λόγο μάλιστα και για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου για τις εγγυήσεις των καταθέσεων.

«Το Eurogroup πρέπει να βρει μια δικαιότερη λύση με την κυπριακή κυβέρνηση αντί να βάζει ένα άδικο βάρος ευθύνης στους απλούς καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες για χρέη που προκλήθηκαν από την απερίσκεπτη συμπεριφορά των κυπριακών τραπεζών», είπε.

Ο βέλγος τονίζει ότι η απόφαση του Eurogroup δεν είναι «ούτε δίκαιη ούτε αποτελεσματική», καθώς «παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο για τις εγγυήσεις καταθέσεων και ανοίγει το δρόμο για σοβαρή αβεβαιότητα και αστάθεια στους αποταμιευτές σε όλη την Ευρώπη, όπου ο τραπεζικός τους τομέας βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση».

«Είναι κάτι σαν ληστεία στο φως της ημέρας […] στην τελευταία τους συνάντηση οι ευρωπαίοι ηγέτες μίλησαν για την ανάγκη να σπάσει η σύνδεση τραπεζών και χρέους […] αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των μικροκαταθετών», συνέχισε.

Bowles: Υποβαθμίζονται οι κανόνες της ενιαίας αγοράς

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Sharon Bowles, ήγειρε την επικινδυνότητα της απόφασης του Eurogroup για την ενιαία αγορά.

«Η αρπαγή των χρημάτων απλών καταθετών τιμολογείται ως φόρος, έτσι ώστε να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τους νόμους της ΕΕ που εγγυώνται τις καταθέσεις. Στερεί τους μικροεπενδυτές από την προστασία που τους είχαν υποσχεθεί. Εάν ήταν μια τράπεζα θα πήγαινε στο δικαστήριο για αθέμιτες πωλήσεις!», είπε.

«Το μάθημα είναι ότι οι κανόνες ενιαίας αγοράς της ΕΕ θα περιφρονούνται όταν το λένε η ευρωζώνη, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Σε μια περίοδο όπου πολλοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης, δίδοντας στην ΕΚΤ πρωτοφανείς αρμοδιότητες, θα υποβαθμίσουμε τις προτεραιότητες της ενιαίας αγοράς, το βλέπουμε εδώ σε πράξη».

«Οι εγγυήσεις των καταθέσεων εισήχθησαν σε ένα μέγιστο επίπεδο εναρμόνισης έτσι ώστε οι πολίτες σε όλη την ΕΕ να μην έχουν κίνητρα να μεταφέρουν κεφάλαια από μια χώρα στην άλλη. Αυτό τώρα κατέρρευσε», κατέληξε.

Πηγή: euractiv.gr