Την ανάγκη ενίσχυσης των τομέων που αποτελούν την «σπονδυλική στήλη» της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε σήμερα (11 Μαρτίου) ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Antonio Tanjani, ενώ για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό υπογράμμισε την ανάγκη να «κάνει η Ευρωβουλή ένα βήμα μπροστά».

IMG_0309Ο επίτροπος Tanjani μίλησε μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε διημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με θέμα «Αναπτυξιακή Στρατηγική Ευρώπη 2020, προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών την Ελλάδα».

Σαμαράς: Επιχειρηματικότητα και επενδύσεις θα βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον υψηλό φορολογικό συντελεστή συγκριτικά με τις «γειτονικές χώρες», λέγοντας ότι δεν μπορεί κανείς να προσμένει επενδύσεις ενώ τόνισε ότι ήταν πάντα υποστηρικτής του «σταθερού φορολογικού συντελεστή».

«Δεν μπορεί να υπάρχει προσδοκία για επενδύσεις στην Ελλάδα από ξένους, όταν οι συντελεστές είναι υψηλοί, την ώρα που σε γειτονικές χώρες είναι χαμηλότεροι» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός, φέροντας την Βουλγαρία και την Τουρκία ως παράδειγμα.

Επεσήμανε επίσης ότι ήταν πάντα υποστηρικτής της σταθερής οριζόντιας φορολογίας στο 15% για τις επιχειρήσεις.
Επανέλαβε ότι η προσέλκυση επενδύσεων και η επιχειρηματικότητα είναι οι μόνοι τρόποι για την εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση, ενώ χαρακτήρισε το 2013 έτος καμπής για την ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε αυστηρότερες τιμωρίες για τη φοροδιαφυγή, ενόψει της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος τον Ιούνιο, όπως επίσης και την αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον εντοπισμό παραβατών.

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στους τομείς των διαρθρωτικών αλλαγών, της εξωστρέφειας και των αποκρατικοποιήσεων.

Ο υπουργός προσέθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις οδικούς άξονες πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους, και επανέλαβε την πίστη του πως τα έργα θα ξεκινήσουν ξανά τον Απρίλιο.

Έμφαση στον τουρισμό

Ο Antonio Tanjani επεσήμανε ότι η Κομισιόν σε συνεργασία με τα ελληνικά υπουργεία ανάπτυξης και τουρισμού θα εστιάσουν στους τομείς που αποτελούν «σπονδυλική στήλη» της ελληνικής οικονομίας.

«Μαζί με το ελληνικά υπουργεία Ανάπτυξης και το υπουργείο Τουρισμού θα εστιάσουμε κυρίως στους τομείς που έχουν χαρακτηριστεί ως η σπονδυλική στήλη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό το επιχειρηματικό συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ εταιρειών από την Ελλάδα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου επιχειρηματικού δυναμικού που υπάρχει σήμερα στην ευρωπαϊκή οικονομία», τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να προσφέρει «βοήθεια» ειδικά στον τομέα του τουρισμού, και πιο συγκεκριμένα στα εμπόδια που σχετίζονται με την έλευση Ρώσων και Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα.

Είπε επίσης ότι μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται τα πρώτα χρήματα στην αγορά για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ομώνυμου Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Εύχομαι το Κοινοβούλιο να κάνει ένα βήμα μπροστά

Ερωτηθείς από την EurActiv.gr στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε αναφορικά με το πώς ένας μειωμένος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ιταλός Επίτροπος «ευχήθηκε» να κάνει η Ευρωβουλή «ένα βήμα μπροστά».

«Τη θέση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής την γνωρίζετε πολύ καλά, η πρότασή μας μειώθηκε από το Συμβούλιο αλλά τώρα πρέπει να αποφασίσει το Ευρωκοινοβούλιο, και εύχομαι να κάνει ένα βήμα μπροστά ώστε τελικά να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ευρώπη […] Αυτό θα βοηθήσει όλες τις χώρες και διάφορους ειδικούς τομείς, πχ την έρευνα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο στον τομέα της αρμοδιότητάς μου δεν έχουν γίνει σημαντικές περικοπές, πιστεύω πρέπει να γίνουνε επενδύσεις στις υποδομές».

Πηγή: euractiv.gr