Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και το μέλλον της EE σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση, με την παρουσία των Αντιπροέδρων του ΕΚ, Othmar Karas, Άννυς Ποδηματά, Γιώργου Παπαστάμκου, καθώς και της Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττας Γιαννάκου.

parliament_0_0_0Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ των Αυστριακών σκηνοθετών Fabian Eder και Katharina Stemberger με τίτλο «Greece in bloom» (Η Ελλάδα σε άνθηση), το οποίο παρουσιάστηκε χθες για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν τον Ιούλιο του 2012 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από πρωτοβουλία του, επίσης Αυστριακού, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Othmar Karas και δύο ακόμα ευρωβουλευτών, την Ulrike Jork από τους Πράσινους και τον Jorg Leichtfried των Σοσιαλοδημακρατών και τους σκηνοθέτες του.

Θέμα του ντοκιμαντέρ είναι η ανάδειξη, μέσα από ένα ταξίδι στα ελληνικά τοπία και στις ελληνικές παραδόσεις, του ρόλου των Ελλήνων πολιτών στην κρίση, με απόσταση απο τις προκαταλήψεις που υπάρχουν στην Ευρώπη. Όπως δήλωσε ο κ. Karas στη χθεσινή εκδήλωση «Η Ευρώπη είναι σαν μία μεγάλη οικογένεια, όλοι έχουν ευθύνες, αντί να εμμένουν στο παρελθόν και σε προκαταλήψεις, πρέπει να προχωρήσουν μπροστά όλοι μαζί, ενωμένοι και με περισσότερη αλληλεγγύη».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η ομιλία της κ. Γιαννάκου η οποία τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της επικοινωνίας με τους πολίτες στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών και τη σημασία της αλληλεγγύης.

«Ο Βορράς χωρίς χώρες όπως η Ελλάδα δε θα έκανε πολλά», τόνισε χθες (6 Μαρτίου) η Μαριέττα Γιαννάκου . «Ο Νότος στηρίζει το οικοδόμημα παρά τα ελαττώματά του. Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι τίποτα χωρίς το Βορρά αλλά και ο Βορράς χωρίς χώρες όπως η Ελλάδα δε θα έκανε πολλά».

Στη συνέχεια της συζήτησης, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Ποδηματά τόνισε επίσης τη σημασία του ντοκιμαντέρ για την εξάλειψη των προκαταλήψεων ενώ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Παπαστάμκος μίλησε για τη σημασία ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη βούληση των πολιτών πέρα από τον νομοθετικό του ρόλο.

Κοινή θέση των ομιλητών είναι ότι η κρίση πέραν από οικονομική, είναι, πρωτίστως, πολιτισμική και για αυτό το λόγο τα κράτη-μέλη πρέπει αναζητήσουν μία λύση που να αποσκοπεί στο να φέρει «πιο κοντά τους λαούς».

Πηγή: euractiv.gr