Εντατικά τεστ DNA σε προϊόντα τροφίμων θα γίνουν στη διάρκεια αυτού του μήνα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των κρατών-μελών της ΕΕ, μετά τον εντοπισμό κρέατος αλόγου σε πολλά πιάτα βοείου κρέατος.

p-022121-00-06_1Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στο σχέδιο των τεστ, που μπορούν οι χώρες της ΕΕ να επεκτείνουν για ακόμη δύο μήνες, σε μια προσπάθεια να ακολουθήσει την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στο σκάνδαλο του κρέατος αλόγου. Η Κομισιόν αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα μέχρι τις 15 Απριλίου.

Τα τεστ θα εξετάσουν επίσης το κρέας αλόγου για δυνητικά επιβλαβή κατάλοιπα φαρμάκων, αφού 5 άλογα στο Ηνωμένο Βασίλειο βγήκαν θετικά σε αντι-φλεγμονώδη φαινυλβουταζόνη, που απαγορεύει η ΕΕ για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Θεωρώ πως μόνο η πιο αυστηρή και πιο ολοκληρωμένη διαφάνεια μπορεί να ξεκινήσει να αποκαθιστά τη ζημία που υπέστη η εμπιστοσύνη του καταναλωτή», είπε ο επίτροπος Tonio Borg την Πέμπτη (28 Φεβρουαρίου) στην Ευρωβουλή.

Ο Borg είπε στους ευρωβουλευτές ότι παρά τις «παράλογες» αντιδράσεις στο σκάνδαλο του κρέατος αλόγου, η ΕΕ έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα ασφάλειας τροφίμων στον κόσμο.

Πρόσθεσε ότι η ΕΕ αντέδρασε άμεσα στην ανακάλυψη των πλαστών ετικετών σε προϊόντα βοείου κρέατος ενώ επεσήμανε ότι περαιτέρω νομοθεσία δε θα αποτρέψει όλες τις περιπτώσεις απάτης μελλοντικά.

«Είναι εύκολο να βγάλει κανείς το συμπέρασμα ότι το νομοθετικό σύστημα είναι υπαίτιο, ωστόσο η αναφορά ήταν άμεση», είπε. «Επομένως η νομοθεσία είναι ηχηρή».

Αποτρεπτικές κυρώσεις

Η Κομισιόν εξετάζει μια πρόταση αναθεώρησης των κανόνων επίσημων ελέγχων σε όλη τη διατροφική αλυσίδα. Ο νέος κανονισμός θα απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις για σκόπιμες παραβάσεις στους κανόνες της διατροφικής αλυσίδας, όπου υπάρχει κίνδυνος υγείας ή όχι, «σε ένα επίπεδο το οποίο αντισταθμίζει το οικονομικό όφελος που επιδιώκεται με την παράβαση».

Ωστόσο πολλοί ευρωβουλευτές αμφισβήτησαν την απάντηση του Borg στην κρίση, ζητώντας πιο αυστηρούς ελέγχους για να αποφευχθούν μελλοντικές απάτες.

Η βρετανίδα ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος Linda McAvan και μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος της Ευρωβουλής, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την ανακοίνωση της ΕΕ περί περαιτέρω τυχαίων δειγματοληψιών και τεστ διάρκειας ενός μήνα, λέγοντας ότι δεν πάει αρκετά μακριά. «Πόσες τυχαίες δειγματοληψίες; Πόσο συστηματικές;», ρώτησε τον επίτροπο με επικριτικό τρόπο.

Πηγή: euractiv.gr