Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας που εδρεύει στη Γενεύη, ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Άμυνας, με σκοπό να καταστούν ευρύτερα γνωστοί οι ανθρωπιστικοί στόχοι της Πολιτικής Άμυνας, για την προστασία των πολιτών και της περιουσίας του από φυσικές και ανθρωπογενείς συμφορές.

 

pagkosmia_hmeraΗ Πολιτική Άμυνα έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μια ουσιώδης και αναγκαία κρατική υπηρεσία για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης, προετοιμασίας και ανταπόκρισης ενάντια σε μεγάλες συμφορές. Επίσης έχει καταστεί η πλατφόρμα προσέλκυσης και αξιοποίησης του κάθε πολίτη που μπορεί να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του μέσα από ένα οργανωμένο σύνολο, όπως είναι η Πολιτική Άμυνα.

 

Οι Οργανισμοί Πολιτικής Άμυνας με βάση το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, απολαμβάνουν προστασίας και σεβασμού μεταξύ των εμπόλεμων όμοιας με αυτής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

 

Η Πολιτική Άμυνα της Κύπρου, που αποτελεί Τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας, είναι αυστηρά προσηλωμένη στις ανθρωπιστικές αυτές αρχές και το διεθνές δίκαιο για την Πολιτική Άμυνα.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Άμυνας είναι φέτος αφιερωμένη στην προετοιμασία και ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών για την πρόληψη των συμφορών.

 

Η Πολιτική Άμυνα της Κύπρου εν μέσω των αυξανομένων καταστροφικών γεγονότων και κρίσεων που πλήττουν τον πλανήτη μας και μέσα από τις αισθητές για τον πολίτη συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, προσδίδει για τον σκοπό αυτό ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση και ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών.

 

Μέσα στο επιτυχές έργο της Πολιτικής Άμυνας της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέθηκε ως κύρια προτεραιότητα η ανάπτυξη και προώθηση του εθελοντισμού στον τομέα της προστασίας του πολίτη. Για τον σκοπό αυτό διοργανώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, εργαστήριο για την άντληση διδαγμάτων από την αξιοποίηση εθελοντών στον τομέα της πολιτικής και προστασίας και της ανθρωπιστικής βοήθειας.

 

Τα σημαντικά αποτελέσματα του εργαστηρίου στο οποίο συμμετείχαν εμπειρογνώμονες από όλα τα κράτη μέλη, έχουν καταστεί σημαντική πηγή για τις μελλοντικές πολιτικές της Ένωσης στον τομέα αυτό.

 

Η Πολιτική Άμυνα δεσμεύεται όπως προμηθεύσει μέσα από ειδικά προγράμματα την περαιτέρω αξιοποίηση των τοπικών κοινωνιών και τον κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να προσφέρει μέσα από τις τάξεις της, έτσι ώστε ο κάθε ένας από εμάς να αισθάνεται μέσα και από τη δική του συμβολή περισσότερη ασφάλεια.