Την πεποίθηση ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ανταπεξέλθει στις «δύσκολες προκλήσεις» που έρχονται για την Κύπρο, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή, Joseph Daul.

EPPΟ πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού έλαβε το 57,48% της λαϊκής ψήφου, ενώ ο ανθυποψήφιός του, Σταύρος Μαλάς, ακολούθησε με 42,52%. Ο κ. Μαλάς απολάμβανε την υποστήριξη του ΑΚΕΛ. Η αποχή, η οποία προεκλογικά θεωρούταν καθοριστικός παράγοντας, εκτιμάται στο 18,42%.

Μιλώντας ενώπιον συγκεντρωμένων οπαδών του ΔΗΣΥ και του Δημοκρατικού Κόμματος, ο κ. Αναστασιάδης προανήγγειλε συμπόρευση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, υπογράμμισε ότι θα μείνει πιστός σε όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι η Κύπρος θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει προς την Ευρώπη.

«Ο λαός της Κύπρου εμπιστεύτηκε τον Νίκο Αναστασιάδη να χειριστεί με υπευθυνότητα και συνέπεια τις τεράστιες και πολύπλοκες προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Κύπρος στο κοντινό μέλλον», τόνισε ο Daul.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως ο κυπριακός λαός, που αυτή την στιγμή είναι αντιμέτωπος με την αυξανόμενη οικονομική δυσχέρεια αλλά και την ήδη δύσκολη κοινωνική κατάσταση λόγω της διχοτόμησης του νησιού, επέλεξε «να στηρίξει μία τελείως διαφορετική πολιτική κατεύθυνση υπό την ισχυρή και αφοσιωμένη ηγεσία» του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δεσμεύτηκε να επαναφέρει το νησί σε βιώσιμη πορεία «ανάκαμψης, οικονομικής ανάπτυξης, πολιτικού διαλόγου, σταθερότητας, ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής».

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η μακρόχρονη εμπειρία και το ισχυρό διεθνές δίκτυο […] του Νίκου Αναστασιάδη θα οδηγήσουν στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την οικοδόμηση ενός νέου ευρωπαϊκού μέλλοντος για το νησί, δημιουργώντας τις ευκαιρίες για την οικονομική σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση και να επαναφέρει την Κύπρο στον πυρήνα της ευρωπαϊκής προόδου», κατέληξε ο πρόεδρος Daul.

Συγχαρητήρια επιστολή Barroso

Για την ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος μεταρρύθμισης στην Κύπρο έκανε λόγο και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Barroso στην επιστολή του προς το Ν. Αναστασιάδη.

«Ο κυπριακός λαός έδωσε στον κ. Αναστασιάδη μια ισχυρή εντολή να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα», είπε ο Barroso.

Συνέχισε λέγοντας ότι διαβεβαίωσε προσωπικά ο ίδιος τον Αναστασιάδη ότι «μπορεί να βασίζεται στη συνεχή δέσμευση της Κομισιόν για βοήθεια στην Κύπρο προκειμένου να ξεπεράσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Πηγή: euractiv.gr